Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Φεβ 2023
SLIDER

Σε κατάσταση πολικού κυκλώνα η Αμερική

Για έκτη πέμπτη μέρα η «χιονοθύελλα του αιώνα» συνεχίζει να σαρώνει τις ΗΠΑ. Ολόκληρες πόλεις   έχουν σκεπαστεί από το χιόνι και ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται διαρκώς. Επίσημα αναφέρουν 62 αλλά υπάρχουν εκατοντάδες αγνοούμενοι οδηγοί θαμμένοι με τα αυτοκίνητά τους κάτω από το χιόνι σε θερμοκρασίες από -20 έως και -30 βαθμούς. Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους που έχουν καλυφθεί από χιόνι.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν στην κυριολεξία χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση. Εγκλωβισμένοι και αποκλεισμένοι ζητούν βοήθεια αφού αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες τους. Περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή, και προστίθενται στις περίπου 3.500 που είχαν ακυρωθεί το Σάββατο και στις 6.000 άλλες που είχαν ακυρωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightaware.com.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν η πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου οι σωροί του χιονιού έφτασαν σε μερικά σημεία τα τρία μέτρα από το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το meteo αναλύει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ

Η κακοκαιρία Elliott (ονοματίστηκε από την εταιρεία The Weather Channel) μεταξύ 21 και 25 Δεκεμβρίου 2022 στη Βόρεια Αμερική επηρέασε συνολικά περίπου 240 εκατομμύρια κάτοικους των ΗΠΑ με χιονοθύελλες και πολικές θερμοκρασίες.

Μέχρι τη Δευτέρα 26/12 συνολικά αναφέρθηκαν 60 νεκροί, 1,8 εκατ. κάτοικοι επλήγησαν από παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, και συνολικά 6.400 πτήσεις ακυρώθηκαν. Εκτός από τις ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης που κατέκλυσαν τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ένα βαρομετρικό χαμηλό-βόμβα προκάλεσε πολύωρες και καταστροφικές χιονοθύελλες.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις για αυτή την ακραία κακοκαιρία από το meteo.gr.

1) Πόσο χαμηλά και πόσο γρήγορα έπεσε η θερμοκρασία;

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν -47,2°C στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone (Elk ParkMT). Νέο ρεκόρ πτώσης θερμοκρασίας καταγράφηκε στην πόλη Denver του Colorado όπου η θερμοκρασία υποχώρησε κατά 22°C μέσα σε λιγότερο από 1 ώρα και σε διάστημα 2 ημερών η θερμοκρασία από τους +11°C υποχώρησε στους -31°C. Στο Cheyenne του Wyoming η θερμοκρασία μέσα σε μόλις 30 λεπτά υποχώρησε από τους +6°C στους -16°C.

 

2) Από πότε είχε να συμβεί κάτι τέτοιο;

Πρόκειται για την πιο ψυχρή Παραμονή Χριστουγέννων για την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον, και η 2η η πιο ψυχρή για τη Νέα Υόρκη τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια. Επίσης, στην Νέα Υόρκη καταγράφηκε η δεύτερη πιο απότομη πτώση της θερμοκρασίας στα χρονικά των καταγραφών, με υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά 17°C σε διάστημα 6 ωρών. Στις βόρειες πολιτείες Montana και Wyoming καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 1939. Στις νοτιότερες πολιτείες όπως τη Φλόριντα καταγράφηκαν οι πιο ψυχρές συνθήκες από το 1890.

Μερικά ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν:

Casper, Wyoming: -41°C

Pittsburg, Pennsylvania:-21°C

Athens, Georgia: -12°C

Baltimore, Maryland: -8°C

Charleston, South Carolina: -7°C

Miami, Florida: +10°C (η πιο χαμηλή μέγιστη ημερήσια τιμή)

Los Angeles, California: +29°C (η πιο θερμή ημέρα Δεκεμβρίου στα χρονικά)

3) Πώς επηρεάστηκε ο καιρός στην Ευρώπη;

Η μεταφορά τόσο ψυχρών αερίων μαζών αρκτικής προέλευσης σε νότια γεωγραφικά πλάτη και η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού-βόμβα είχε σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων ανατολικότερα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Ευρώπη. Έτσι, η Ευρώπη επηρεάστηκε από ακραία μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τα νότια με την παράλληλη ασυνήθιστα βορειότερη πορεία του Πολικού Αεροχειμάρρου.

4) Πόσο χιόνι έπεσε;

Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού καταγράφηκε στα δυτικά τμήματα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στην παραλίμνια πόλη Buffalo. Συνολικά σε διάστημα 3 ημερών καταγράφηκαν 124 εκ φρέσκου χιονιού. Μέχρι τα Χριστούγεννα, το Buffalo έχει δεχθεί συνολικά 2,3 μέτρα χιονιού από τον Νοέμβριο, όταν κλιματικά στο σύνολο του χειμώνα δέχεται κατά μέσο όρο 2,4 μέτρα ανά έτος.

5) Πόσο καλά είχε προβλεφθεί το φαινόμενο;

Το σύνολο των προγνωστικών μοντέλων είχαν προβλέψει τη δημιουργία του βαρομετρικού χαμηλού-βόμβα και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ήδη μια εβδομάδα πριν την έλευση της κακοκαιρίας Elliott. Σχεδόν το 60 % της έκτασης των ΗΠΑ ήταν σε κατάσταση συναγερμού επί 3 ημέρες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και οι προγνώσεις επαληθεύτηκαν.

 

Related posts