Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Δεκ 2020
Media

Σε « Φυλακή ψυχών» κινδυνεύει να μετατραπεί η Ελλάδα

 

Του Γιάννη Παργινού

 

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της λίαν πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το πιο εφιαλτικό και ζοφερό σενάριο: Να γίνει «φυλακή ψυχών» με απροσδιόριστες προς στιγμήν και εν τίνιμέτρω ανεξέλεγκτες, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

 

Η Ελλάδα –έστω και με το μαχαίρι στον λαιμό εξαιτίας της αθρόας ροής προσφύγων και μεταναστών σε συνδυασμό και με την πενιχρή οικονομική της δυνατότητα– για πρώτη φορά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης «κουνάει» το δάχτυλο στην Ευρώπη:

 

α) Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τηλεφώνημα εξέφρασε την οργή του και τη δυσαρέσκειά του στον προεδρεύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωθυπουργό της Ολλανδίας, για τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων για τη διαχείριση του προσφυγικού κατέστησε σαφή ο Έλληνας πρωθυπουργός και στην καγκελάριο της Γερμανίας, ΆνγκελαΜέρκελ, καθώς και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν ΚλοντΓιούνκερ, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την έντονη δυσαρέσκειά του. Παράλληλα, προέβη και σε αυστηρό διάβημα προς την Αυστρία, με αφορμή την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

 

β) Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ζητά την άμεση έλευση πλοίων του για περιπολίες, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το σχέδιο «που υπονομεύει η Τουρκία». Όπως χαρακτηριστικά γράφει, «η Τουρκία έχει εγείρει νέες απαιτήσεις, προκειμένου να αναπτυχθούν τα νατοϊκά πλοία. Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία».

 

Παρά ταύτα, η Βιέννη συνεχίζει να προτάσσει λύσεις σε εθνικό επίπεδο, ενώ δεν αποφεύγει και τα δυσμενή σχόλια κατά της Ελλάδος για «έλλειψη συνεργασίας». Σε αυτό το πνεύμα, η Αυστρία παρέχει «πλήρη και εξ ολοκλήρου υποστήριξη» στην ΠΓΔΜ για τη «δραστική» μείωση της προσφυγικής ροής κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, όπωςσυμφωνήθηκε στην αμφιλεγόμενη διάσκεψη που συγκάλεσε, αποκλείοντας την Ελλάδα. Η πολιτική της Βιέννης στο καυτό «προσφυγικό – μεταναστευτικό» θέμα παραβλέπει τις όποιες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των «28» της Ενωμένης Ευρώπης και δημιουργεί μια «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής. Τούτων δοθέντων, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σερβία, η Αλβανία, η Σλοβενία και τα Σκόπια κρατούν κλειστά τα σύνορά τους στις ροές των μεταναστών, ενώ παρασκηνιακά και άλλες πολλές χώρεςενθαρρύνουναποφάσεις σε αυτό το πνεύμα. Από την πλευρά της Τουρκίας, οι στρατιωτικοί αμφισβητούν πλήρως τις δεσμεύσεις της πολιτικής τους ηγεσίας για το επίμαχο θέμα. Εύγλωττη είναι η αντίδραση Τούρκου στρατηγού,επικεφαλής της νατοϊκής δύναμης, λίγο πριν αναλάβει δράση η Συμμαχία, δηλώνοντας, ότι«η όποια πολιτική δήλωση, είτε από τον πρόεδρο Ερντογάν είτε από τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, είναι ανοησία και δεν την λαμβάνει υπόψη του».

 

Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών

 

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, αναμφίβολα και σαφέστατα επηρεάζουν τα μέγιστα το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως σχετικό αίτημα είχε θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, για να ακολουθήσει με το ίδιο αίτημα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά γενική ομολογία, η κατάσταση περιγράφεται ως τραγική, αφού η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει βάρος των αθρόων προσφυγικών ροών, οι οποίες τείνουν να την καταστήσουν στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

 

Μέσα σε αυτό το διαμορφούμενο κλίμα, το Μέγαρο Μαξίμου επιζητά μια εθνική συναίνεση, ενώ προκρίνει καιως λύση την άσκηση του δικαιώματος της Ελλάδας για βέτο –στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής–, από τη στιγμή που οι αποφάσεις της προηγούμενης έμειναν «κενό γράμμα».

 

Καθυστερεί η αξιολόγηση

 

Πέραν των όποιων προβλημάτων σώρευσε στην ήδη επιβαρυμένη πολιτική σκηνή, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τα οικονομικά θέματα συνεχίζουν να σκιάζουν το όλο περιβάλλον και να συν-καθορίζουν τις εξελίξεις. Οι συνεχείς αναβολές της άφιξης των «θεσμών» στην Αθήνα μαρτυρούν ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο. Ο Φεβρουάριος τελειώνει και απομένει, πλέον, μόλις ένας μήνας για να ολοκληρωθεί ή να διακοπεί ξανά η αξιολόγηση έως τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα των Καθολικών. Στις επαφές που έχουν τα τεχνικά κλιμάκια με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης εντοπίζεται μια ριζική διαφορά στους βασικούς υπολογισμούς τους για την απόδοση των μέτρων για το Ασφαλιστικό. Η βασική διαφωνία όμως που, όπως όλα δείχνουν, κρατά ακόμα μακριά τους «θεσμούς», είναι πως η κυβέρνηση επιμένει στην επιβολή φόρων και εισφορών, ενώ οι δανειστές λένε πως ο λογαριασμός «δεν βγαίνει» χωρίς περικοπές στις συντάξεις….

 

Η όλη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» –σε αντίθεση με όσα ευελπιστούσαν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου για διευκόλυνσή της–,περιπλέκεται έτι περαιτέρω από το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αφού η αντιμετώπισή του συνεπάγεται μεν δημοσιονομικό κόστος, αλλά η προσμέτρησή του προσκρούει πλέον και στα πολιτικά σχέδια διεθνούς απομόνωσης της χώρας μας από άλλες –εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης–,να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τη βαθιά ανησυχία του εξέφρασε και ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, για τον κίνδυνο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη επίτευξης άμεσης συμφωνίας με τους δανειστές και επανέλαβε την πάγια θέση της Τραπέζης της Ελλάδος ότι οι περικοπές δαπανών είναι προτιμότερες και πιο αποδοτικές από τις αυξήσεις φόρων.

 

Σενάρια διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας

 

Πάντα τα ανωτέρω περιγραφόμενα τροφοδοτούν σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, οικουμενικής κυβέρνησης, κυβέρνησης τεχνοκρατών και λοιπές πολιτικές εξελίξεις. Προς ώρας, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πανταχόθεν και παντοιοτρόπως ότι η «πλειοψηφία των 153 είναι αρραγής» και ότι το Ασφαλιστικό και τα λοιπά κρίσιμα νομοσχέδια θα ψηφιστούν, προκειμένου να έλθει η πολυπόθητη «αξιολόγηση», η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος και επιτέλους η «Ελλάδα θα βγει στο ξέφωτο». Παρά ταύτα, στο παρασκήνιο, και με τη συνηγορία των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, «ψήνεται» το άνοιγμα της κυβερνητικής βεντάγιας στο όμορο ΠΑΣΟΚ, παρά τις όποιες θυελλώδεις διαψεύσεις της κας Γεννηματά.Είναι λίαν ασφυκτικές οι πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων, τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα όσο και προς τη Φώφη Γεννηματά για τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος. Δεν είναι διόλου τυχαία η δημόσια πρόσκληση του Ιταλού πρωθυπουργού,ΜατέοΡέντσι, προς τον Αλέξη Τσίπρα να εντάξει τον ΣΥΡΙΖΑστο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα «προς όφελος του ιδίου και των Ευρωπαίων σοσιαλιστών». Ταυτόχρονα, δε, τόνισε, ότι «η σχέση με τον Αλέξη είναι σαφώς θετική, καταβάλλει μία σοβαρή προσπάθεια για να αλλάξει την Ελλάδα με ουσιαστικό τρόπο και θα κάνω ό,τι μπορώ για να του δώσω ένα χέρι βοήθειας». Όπως εκμυστηρεύονται κυβερνητικοί επιτελείς, στο ίδιο πνεύμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, κινήθηκε και ο επίσης Ιταλός πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών,ΤζιάνιΠιτέλα, που επισκέφτηκε χθες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να παράσχει στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση στο θέμα του προσφυγικού.

Η επίσκεψη Πιτέλα –ο οποίος εκτός από τον πρωθυπουργό είχε συναντήσεις και συνομιλίες και με τους αρχηγούς των κομμάτων που εντάσσονται στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη–, κρίνεται ως λίαν καθοριστική για τις από εδώ και πέρα σχέσεις των κομμάτων της ελληνικής Κεντροαριστεράς…

 

 

* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 27/20/2016

 

 

Related posts