Ξεκίνησε πριν από λίγο η πορεία από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία, με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Επί ποδός βρίσκονται περίπου 7.000 αστυνομικοί.Μηνύματα κατά του νεοναζισμού, του φασισμού και της βίας στέλνει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία με αφορμή την 40ή επέτειο του Πολυτεχνείου. Γινονται, επίσης, αναφορές στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του, υπογραμμίζει τον διδακτικό χαρακτήρα που έχει ο τρόπος εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου. «Ο αγώνας τους ήταν αποφασιστικός και δυναμικός αλλά ειρηνικός, δεν προέταξαν βία, υπέστησαν βία» τονίζει.
Επισημαίνει πως «έδωσαν μια ηρωική μάχη για τη Δημοκρατία, η οποία αποτελεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, κατάφεραν να κερδίσουν παλλαϊκή αποδοχή και τον σεβασμό κάθε πολίτη».Επίσης, ο κ. Παπούλιας επισημαίνει ότι επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πάντα μια ευκαιρία για συλλογική περίσκεψη και προσφέρεται για νέες αναγνώσεις μιας μεγάλης στιγμής της ελληνικής ιστορίας. «Είναι το γεγονός τόσο σημαντικό και τόσο πυκνό σε μηνύματα που μπορείς κάθε φορά να βλέπεις άλλες διαστάσεις και να ανακαλύπτεις το βάθος ενός έτσι κι αλλιώς συγκλονιστικού νοήματος».
Και καταλήγει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Ο τρόπος με τον οποίο διεκδίκησαν την ελευθερία όλων μας και πήραν πάνω τους τη συλλογική υπόθεση είναι βαθιά διδακτικός- πέρασαν σαράντα χρόνια και ακόμη προκαλεί συγκίνηση και δέος η εικόνα των άοπλων μπροστά στα τανκς».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο μήνυμά του τονίζει: «Η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, υπήρξε πρωτίστως μία υπόθεση της νεολαίας. Σήμερα, που οι νέοι άνθρωποι βιώνουν μία κρίση για την οποία δεν ευθύνονται, είναι ευθύνη και χρέος όλων μας, τιμώντας έτσι την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 αλλά και όλα τα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα, να μην επιτρέψουμε να γίνουν μία χαμένη γενιά λόγω ανεργίας και απογοήτευσης».
Και προσθέτει: «Η συσπείρωση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων κατά του νεοναζισμού, της βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος να τιμηθεί η επέτειος».
Κάλεσμα για μαζική, αγωνιστική και ειρηνική συμμετοχή στις πορείες της Κυριακής απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του. «Σαράντα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει το νόημά του και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα: Για την οριστική απελευθέρωση της χώρας από την θηλιά των μνημονίων. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των αδύναμων. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία, Ισότητα, Κοινωνική Απελευθέρωση. Απέναντι στη λήθη και σε αυτούς που καταριούνται την Μεταπολίτευση ως συμφορά για τον τόπο, απέναντι στην προσπάθεια που επιχειρείται από λογής ακροδεξιούς, με αιχμή το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, να αθωωθεί η στρατιωτική δικτατορία, να σπιλωθεί η μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και να ξαναγραφτεί η ιστορία, σβήνοντας τους αγώνες του λαού μας για Ανεξαρτησία, κοινωνική Δικαιοσύνη και Ελευθερία, εμείς απαντάμε με την μνήμη, απαντάμε με την καλύτερη απόδοση τιμής, που είναι η συνέχιση της πάλης για μια καλύτερη ζωή».
Μήνυμα ενότητας και αντίστασης στέλνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αφορμή την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου. «Απέναντι σε πολιτικές που απεργάζονται τη συντριβή του κοινωνικού ιστού, το διχασμό στην ελληνική κοινωνία και τελικά το κέρδος του ξένου παράγοντα και των εγχώριων υπαλλήλων του εις βάρος του ελληνικού λαού, η απάντησή μας είναι μία, σταθερή και αταλάντευτη: ενότητα, αντίσταση, αντίδραση. Για να εισέλθει ξανά η Ελλάδα στον ίσιο δρόμο της νομιμότητας, της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ηρεμίας. Η Δημοκρατία είναι ενέργεια, αυτό πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας» τονίζουν.
«Η νέα γενιά σήμερα, μαστίζεται από την κρίση και την ανεργία. Βλέπει τις προοπτικές της να συρρικνώνονται και τα όνειρά της να χάνονται, αλλά αρνείται να τεθεί στο περιθώριο της ιστορίας», επισημαίνει στο μήνυμά της η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει ότι αρνείται να αποτελέσει «τη χαμένη γενιά» και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το μέλλον που της αξίζει.
«Για να επιτευχθεί αυτό δεν πρέπει να υποκύψει στα ψευδοδιλλήματα και τον λαϊκισμό, αναγνωρίζοντας παράλληλα ως το μεγαλύτερο χρέος της την αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού και τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Ειδικά σε μια εποχή που φαντάσματα του παρελθόντος ξανά την επιβουλεύονται» καταλήγει στο μήνυμά της.
Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, αναφέρει ότι η αντιδικτατορική πάλη αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Τονίζει, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί αποστομωτική απάντηση στην εκστρατεία πολλών κομμάτων και μηχανισμών του συστήματος με στόχο τη συκοφάντηση και το σβήσιμο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και καλεί σε απομόνωση από το λαό της ναζιστικής Χρυστής Αυγής, καθώς και σε απόκρουση της χρηματοδοτούμενης και με πρόγραμμα σήμερα εκστρατείας της ΕΕ για την προώθηση «της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, της ταύτισης του κομμουνισμού με το τέρας του ναζισμού-φασισμού που είναι γέννημα του καπιταλισμού»..