Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Μαΐ 2020
SLIDER

Σαουδική Αραβία: Προσωρινή αποφυλάκιση τριών γυναικών που μάχονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αποφυλακίστηκαν προσωρινά την Πέμπτη οι τρεις από τις ένδεκα γυναίκες- ακτιβίστριες της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είχαν συλληφθεί πριν ένα χρόνο επειδή μάχονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και για την καταστολή του υπερσυντηρητικού βασιλείου.

Ο λόγος για την μπλόγκερ Ιμάν αλ Ναφτζάν, τη συνταξιούχος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Βασιλιάς Σαούντ του Ριάντ Αζίζα αλ Γιούσεφ και την πανεπιστημιακό Ρουκάγια Μουχάρεμπ, οι οποίες αφέθηκαν για την ώρα ελεύθερες την επομένη της δεύτερης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο συγγενής μιας απ’ τις αγωνίστριες.

Η δικαστικές διαδικασίες των ένδεκα γυναικών έχουν αρχίσει από τις 13 Μαρτίου, στο δικαστήριο του Ράιντ, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι γυναίκες διώκονται μεταξύ των άλλων για “επαφή με οργανισμούς, ξένα μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές” του εξωτερικού, οι οποίοι θεωρούνται απειλές για την Σαουδική Αραβία.

Οι αγωνίστριες επίσης διώκονται λόγω του ότι μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών της χώρας, ενώ αποσκοπούν στο να βάλουν τέλος στο σύστημα της κηδεμονίας της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα οι γυναίκες της χώρας οφείλουν να λαμβάνουν έγκριση από τον κηδεμόνα τους (πατέρα, σύζυγο, άλλων άνδρα) για οποιαδήποτε δραστηριότητα τους.

“Το ποινικό δικαστήριο του Ριάντ ανακοίνωσε την προσωρινή αποφυλάκιση τριών κρατουμένων γυναικών. Το δικαστήριο θα συνεχίσει να εξετάζει τις υποθέσεις τους και θα παρίστανται στις ακροαματικές διαδικασίες (…) ωσότου εκδοθεί η ετυμηγορία”, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ενώ δεν ανέφερε τα ονόματα των γυναικών.

Σύμφωνα με την ALQST, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο, οι υπόλοιπες εννιά ακτιβίστριες πρόκειται να αφεθούν ελεύθερες την Κυριακή για να δικαστούν. Η ίδια οργάνωση επιβεβαίωσε τα ονόματα των τριών γυναικών μέσω Twitter.

Αυτές οι γυναίκες δεν έπρεπε ποτέ να έχουν φυλακιστεί και η απελευθέρωσή τους ασφαλώς δεν έπρεπε να είναι προσωρινή. Παρέμειναν έγκλειστες, χωρισμένες από τους αγαπημένους τους, υπέστησαν βασανιστήρια και απειλές, διότι διεκδίκησαν με ειρηνικό τρόπο δικαιώματα για τις γυναίκες και διότι εξέφρασαν τις απόψεις τους”, δήλωσε η διευθύντρια του Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, Λιν Μααλούφ.

Συγκλονιστικές είναι οι δηλώσεις δύο ανθρώπων οι οποίοι παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία, καθώς έκαναν λόγο για βασανιστήρια, μαστιγώματα, ηλεκτροσόκ και βιασμούς εις βάρος των γυναικών εντός της φυλακής. Καθ’ όλη την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι τρεις γυναίκες δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους. Η κυβέρνηση παρόλα αυτά διαψεύδει τέτοιες κατηγορίες.

Η συγκριμένη δίκη απασχολεί πολλές πλευρές και οργανώσεις, οι οποίες την παρακολουθούν στενά, καθώς το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τραβά το σκοινί ακόμα περισσότερο με τις εξελίξεις της υπόθεσης αυτής, έχοντας στο ιστορικό του αρκετές παρόμοιες υποθέσεις. Η υπόθεση η οποία κλόνισε τον περασμένο φθινόπωρο ήταν αυτή του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα εκτελεστών που έστειλε το Ριάντ.

Τον Μάιο του 2018, συνελήφθησαν πάνω από δέκα γυναίκες αλλά και άνδρες με ακριβώς τις ίδιες κατηγορίες, υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αίτημα για κατάργηση του συστήματος κηδεμονίας, όπως και πλήξη εθνικών συμφερόντων καθώς ζήτησαν βοήθεια από “εχθρούς του κράτους”. Τα αποτελέσματα αυτής της εκστρατείας ήταν να απαγορευθεί το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν εντός βασιλείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Related posts