Επιστροφή στην κορυφή
Παρασκεύη, 24 Νοε 2017
 
 

Σάμος… κρασί γλυκό σαν μέλι!!!

Κυριακή, 15 Μάιος 2016 - 11:00

-a Μέγεθος κειμένου +A

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

 

Ίσως σας κάνει εντύπωση ο τίτλος που έδωσα σε τούτο το νησί. Όμως σπεύδω να σας εξηγήσω φίλοι μου. Είναι κάτι λιγότερο από δεκαπέντε χρόνια που επισκέφθηκα το νησί της Σάμου. Είχα πάει για μια έκτακτη και σύντομη δουλειά και τελικά έμεινα τουλάχιστον δέκα μέρες. Γύρισα κάθε γωνιά του νησιού κι απόλαυσα τις ομορφιές του. Δεν απόλαυσα όμως μόνο τα αξιοθέατα, την ιστορία, τα ήθη κι έθιμα, τον ήλιο και τη θάλασσα. Τολμώ να πω ότι μέθυσα κι έμεινα εκεί.

Ναι, μέθυσα. Καλά διαβάσατε. Ένα από εκείνα τα ζεστά καλοκαιρινά βραδάκια, βρέθηκα σε μια όμορφη παρέα σε κάποιο μικρό χωριουδάκι. Το σπίτι όπου ήμουν καλεσμένη, φιλοξένησε εκείνο το βράδυ πολύ κόσμο στη δροσερή αυλή του και το κέρασμα ήταν μοναδικό! Γλυκό κρασί που στο τέλος σου άφηνε στο στόμα μια γεύση από μέλι και το συνόδευαν με μουσταλευριά. Κι όμως. Σας φαίνεται φτωχικό; Λάθος κάνετε! Η ζεστασιά των ανθρώπων και η γλύκα του κρασιού, με μέθυσαν για τα καλά! Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα σχεδόν και τέτοια γλύκα σε κρασί δεν βρήκα πουθενά. Κι έτσι, κάθε φορά που σκέφτομαι τη Σάμο, κλείνω τα μάτια και η γεύση του κρασιού της έρχεται γλυκά και νοσταλγικά στα χείλη μου…

Και τώρα, αφού κατάφερα να αιτιολογήσω τον τίτλο μου, ήρθε η ώρα και να σας ξεναγήσω στο όμορφο νησί της Σάμου. Όπως κάθε φορά, να θυμάστε ότι εγώ θα σας προτείνω μόνο μερικά σημεία του νησιού, γιατί όπως ξέρετε αν με αφήσετε ανεξέλεγκτη, θα διαβάζετε κάτι άρθρα που τελειωμό δεν θα έχουν, αφού όλα τα μέρη της χώρας μας δεν χωρούν σε λίγες μόνο σειρές για να τα περιγράψει κανείς. Εσείς, όταν βρεθείτε σε κάθε τόπο, μην ξεχνάτε να γίνεστε οι ίδιοι εξερευνητές και να είστε βέβαιοι ότι πάντα κάτι καινούργιο θ’ ανακαλύψετε!

Κι επειδή πολλά σας είπα, για πάμε να δούμε τι θα δούμε στο νησί, μόλις πατήσουμε το πόδι μας. Καταρχήν, να σας πω ότι η Σάμος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και είναι γνωστό με τον τίτλο «το νησί του Πυθαγόρα», αφού είναι η γενέτειρά του.  Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη Σάμο γεννήθηκε και η θεά Ήρα και εκεί βρίσκονται και τα λείψανα ναού που ήταν αφιερωμένος στη λατρεία της. Αν και μικρή, η Σάμος φημίζεται για το κρασί της. Σύμφωνα με το μύθο ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού αγάπησε τους Σαμιώτες καθώς τον βοήθησαν να εξοντώσει τις Αμαζόνες, οι οποίες τον περιφρονούσαν. Για να τους ευχαριστήσει τους δίδαξε την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας. Βλέπετε που έχω δίκιο για το κρασί της;

Και μιας και αναφερθήκαμε στη θεά Ήρα, λέω να ξεκινήσουμε τη βόλτα μας από το Ηραίο Σάμου κι έπειτα θα προχωρήσουμε στα υπόλοιπα αξιοθέατα…

 

Ηραίο Σάμου

Οκτώ χιλιόμετρα έξω από το Πυθαγόρειο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, ίσως του μεγαλύτερου ναού στην Ελλάδα. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Ήρας, συζύγου του Δία. Είναι δίπτερος ιωνικού ρυθμού και έχει 155 τεράστιες κολόνες. Επίσης, στο ναό υπάρχει και δίκτυο με πήλινους αγωγούς για την αποχέτευση των νερών της βροχής. Εντύπωση κάνει ο μεγάλος βωμός του ναού που χρονολογείται από το 560 π.Χ, καθώς επίσης και η Ιερά οδός, ο δρόμος που οδηγούσε από την πόλη της Σάμου στο ιερό. Η Ιερά οδός έχει μήκος 5 χμ και κατά μήκος της υπάρχουν ερείπια από σπουδαία οικοδομήματα. Τα ευρήματα από το Ηραίο βρίσκονται εκτεθειμένα στο Αρχαιολογικό μουσείο της Σάμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουνέσκο έχει ανακηρύξει το Ηραίον ως έναν από τους Θησαυρούς της Παγκόσμιας κληρονομιάς.

Πυθαγόρειο

Το Πυθαγόρειο είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Σάμου και πιο συγκεκριμένα στη θέση που βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι που κατασκεύασε ο Πολυκράτης. Το Πυθαγόρειο αποτελείται από τρεις οικισμούς: τον Καρπόβολο με 23 κατοίκους, τη Νέα Πόλη με 211 και τους Πούντες με 81. Το Πυθαγόρειο είναι το λιμάνι απόπλου για πλοιάρια που εκτελούν δρομολόγια προς στα παράλια της Μικράς Ασίας και τις αρχαίες πόλεις της Ιωνίας. Ημερήσιες εκδρομές με καϊκια ξεκινούν καθημερινά προς τις πανέμορφες παραλίες της Σαμιωπούλας, Τσόπελα, Κακό Ρέμα, Κυριακού, Ασπρος Κάβος κ.α. Η περιοχή παρουσιάζει σπουδαίο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Σε απόσταση μόλις 8 χμ βρίσκεται το Ηραίον, ο ναός της Ήρας. Επίσης, σε απόσταση 2 χμ βρίσκεται και το περίφημο Ευπαλίνειο Όρυγμα, το αρχαίο υδραγωγείο του νησιού που χρονολογείται από τον 6ο αι. π.Χ. Άλλα σημαντικά μνημεία του Πυθαγορείου είναι τα ερείπια του τείχους του Πολυκράτη, τα Ρωμαϊκά λουτρά, ο Πύργος του Λογοθέτη και το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιανής.

Βαθύ

Η όμορφη πρωτεύουσα της Σάμου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Το Βαθύ αρχικά ήταν ένας μικρός οικισμός κοντά στο λιμάνι ο οποίος σιγά-σιγά αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε στη σύγχρονη πόλη που είναι σήμερα. Η πόλη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στον κόλπο του Βαθέος, από τον οποίο και πήρε το όνομα της.

Η πόλη είναι γεμάτη γραφικές γειτονιές με μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού να βρίσκονται διάσπαρτα στους δρόμους της, όπως η Πλατεία του Πυθαγόρα στο λιμάνι με το μαρμάρινο λιοντάρι της. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στον Δημοτικό Κήπο ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού με την πληθώρα ευρημάτων από τις ανασκαφές που έχουν γίνει, με εκθέματα από το ναό της Ήρας, πολλά αναθήματα, αγάλματα και έναν εντυπωσιακό κούρο ύψους 5,5 μέτρων. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και το Μητροπολιτικό Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο του νησιού.

Καρλόβασι

Σε απόσταση 32 χιλιομέτρων δυτικά από την πόλη της Σάμου βρίσκεται το Καρλόβασι, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Η σημερινή μορφή της πόλης διαφέρει από αυτήν που είχε στις αρχές κατοίκησης της, γύρω στο 1600. Παλιά η περιοχή λεγόταν Καρλοβάσια, γιατί αποτελούνταν από τρεις διαφορετικές κοινότητες, το Νέο Καρλόβασι, το Μεσαίο Καρλόβασι και το Παλιό Καρλόβασι. Οι τρεις εκείνες κοινότητες με τα χρόνια ενώθηκαν δημιουργώντας το Καρλόβασι στη σημερινή του μορφή. Το Καρλόβασι είχε από παλιά μεγάλη παράδοση στην τέχνη της βυρσοδεψίας, ενώ στην περιοχή λειτουργούσαν και πολλά εργοστάσια, από τα οποία τα περισσότερα καταστράφηκαν στον Εμφύλιο.

Το Καρλόβασι είναι μεγάλο εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νησιού, με τους κατοίκους του να ασχολούνται με τη γεωργία, κυρίως την καλλιέργεια ελιάς και αμπελιού αλλά και με τον τουρισμό. Επίσης, στο Καρλόβασι εδρεύει και η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο Καρλόβασι υπάρχει και το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του νησιού το οποίο συνδέει τη Σάμο με την υπόλοιπη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα.

Η πόλη είναι γεμάτη αξιοθέατα, εκκλησίες, αρχοντικά αλλά και σύγχρονες κατασκευές που κοσμούν τους δρόμους της. Οι σημαντικότερες εκκλησίες είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, η Οσία Ματρώνα και η Αγία Τριάδα. Εκτός της πόλης βρίσκονται το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου, η Βυζαντινή Μεταμόρφωση του Σωτήρα, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και η Μονή του Προφήτη Ηλία. Σημαντικά κτίσματα της πόλης είναι το κτίριο της Πορφυριάδας Σχολής όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο, Το Χατζηγιάννειο κτίριο του 1903 όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη της Μαθηματικής Σχολής, η πρώην Εμπορική Σχολή όπου σήμερα είναι ανακαινισμένη και φιλοξενεί την Μαθηματική Σχολή, τα παλιά βυρσοδεψία και το παλιό καρνάγιο στο λιμάνι.

Αν βρεθείτε στο Καρλόβασι μη ξεχάσετε να δείτε την “Καρέκλα του Ρίτσου” στην παραλία της πόλης, εκεί που ο μεγάλος ποιητής αγναντεύοντας τη θάλασσα έγραψε τα αριστουργήματα του τον καιρό της εξορίας του στη Σάμο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, και στεγάζεται σε δύο κτίρια στο κέντρο της πόλης. Το ένα κτίριο είναι το «Πασχάλειον αρχαιοφυλάκειον», το παλιό μουσείο του 1912 και το άλλο κτίριο είναι αυτό του «Νέου Μουσείου» που κτίστηκε με δαπάνες γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας και εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του 1980. Το μουσείο φιλοξενεί συλλογές αρχαϊκής γλυπτικής, καθώς και κεραμικά, χάλκινα και ξύλινα αντικείμενα από διάφορες εποχές. Το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου είναι ο 5,5 μέτρων κούρος, ιωνικού ρυθμού (6ος αι. π.Χ), ένα γυναικείο μαρμάρινο άγαλμα, ένα ανάθημα στην Ήρα (570-560 π.Χ), ένα μαρμάρινο επιτύμβιο που απεικονίζει έναν γυμνό νεαρό να κρατά μια πυξίδα στο αριστερό του χέρι και απλώνει το δεξί σε μια καθιστή ντυμένη μορφή με σκήπτρο (5ος αι. π.Χ), ένα χάλκινο αγαλμάτιο ιππέα 20 εκατοστών (5ος αι. π.Χ) και -τέλος- μια ξύλινη γονατιστή γυναικεία μορφή 17 εκατοστών (7ος αι. π.Χ).

Λαογραφικό Μουσείο Σάμου

Το Λαογραφικό Μουσείο της Σάμου ιδρύθηκε από το Πνευματικό Ίδρυμα Νικολάου Δημητρίου το 1997. Βρίσκεται στην περιοχή του Πυθαγόρειου και ιδρύθηκε για να δώσει στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού ως το 1940. Στο μουσείο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα γεωργικά εργαλεία τα οποία συνόδευαν κάθε γεωργό στις καθημερινές του δραστηριότητες. Επίσης, υπάρχουν σύνεργα που απεικονίζουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριού, σύνεργα του ψαρά, του τσαγκάρη, του καλαθοποιού και του μελισσοκόμου. Στον προαύλιο χώρο του μουσείου υπάρχει αναπαράσταση του παλιού πλυσταριού, του σιδεράδικου, του αγγειοπλαστείου, του ξυλουργείου και του βαρελάδικου, καθώς και αναπαράσταση από το παλιό πατητήρι. Τη συλλογή του μουσείου πλαισιώνουν οι παραδοσιακές φορεσιές του νησιού αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από υφαντά και κεντητά, τα γνωστά ασπροκέντια της Σάμου. Κύριος στόχος του Λαογραφικού Μουσείου, είναι να δυναμώσει τη μνήμη και να ξαναζωντανέψει τα συναισθήματα των επισκεπτών για το χθες καθώς επίσης να διδάξει τους νέους τον Σαμιακό παραδοσιακό πολιτισμό.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου

Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου βρίσκεται στην κοινότητα των Μυτιληνιών, σε κτίριο που έχει ανεγερθεί με δαπάνες του Ιδρύματος Κωνσταντίνου και Μαρίας Ζημάλη καθώς και του ευρωπαϊκού προγράμματος Leader. Στο μουσείο φιλοξενείται από το 1994 και η συλλογή του Παλαιοντολογικού Μουσείου που λειτουργούσε από το 1967. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές του J Melentis που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχή κοντά στο χωριό Μυτιληνιοί τη δεκαετία του 1960. Είχαν πραγματοποιηθεί και άλλες ανασκαφές στην περιοχή στο παρελθόν, τα σπουδαιότερα ευρήματα των οποίων βρίσκονται διάσπαρτα στα μεγαλύτερα μουσεία Φυσικής Ιστορίας του κόσμου (Λοζάνη, Βέρνη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη). Τα ευρήματα της Σάμου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρονολογούνται 8-10.000.000 χρόνια. Το μουσείο περιλαμβάνει πέντε τμήματα: το Παλαιοντολογικό, το Ορυκτολογικό, το Γεωλογικό, το Βοτανολογικό και το Ζωολογικό. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι το Σαμοθήριο, μια μοναδική στον κόσμο καμηλοπάρδαλη μήκους πέντε μέτρων και ύψους τριών μέτρων, καθώς και το καπλάνι, ένα αιμοβόρο αιλουροειδές που ζούσε στη Μικρά Ασία και το οποίο αναγκάστηκε να κολυμπήσει ως τη Σάμο για να σωθεί είτε από πυρκαγιά είτε από πλημμύρα του ποταμού Μαίανδρου (“Το Καπλάνι της Βιτρίνας”, το γνωστό βιβλίο της Άλκης  Ζέη έχει εμπνευστεί από το καπλάνι του μουσείου.) Επίσης, στο μουσείο υπάρχει ένας κυνόδοντας που ανήκε στον Μαχαιρόδοντα, ένα από τα πιο επικίνδυνα ζώα που έζησαν πάνω στη γη και λέγεται ότι ήταν ο πρόγονος του σημερινού Ασιατικού λιονταριού και τίγρης. Στο μουσείο υπάρχουν, επίσης, φωλιές εντόμων και οστά ανάμεικτα με διάφορα πετρώματα, καθώς και ιππάρια ύψους 80 εκατοστών έως ένα μέτρο. Λέγεται ότι τα ιππάρια έζησαν 50.000.000 χρόνια πριν.

Ευπαλίνειο Όρυγμα

Το Ευπαλίνειο όρυγμα σχεδιάστηκε από τον διάσημο μηχανικό της εποχής Ευπαλίνο, που καταγόταν από τα Μέγαρα Αττικής, και ολοκληρώθηκε με την εργασία Λεσβίων αιχμαλώτων. Βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Πυθαγόρειο και είναι στην ουσία ένα μεγάλο υδραγωγείο που φέρνει νερό από την πηγή Αγιάδες, τη “Μεγάλη πηγή” σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Η σήραγγα κατασκευάστηκε περίπου το 550 π.Χ. επί εποχής του τύραννου Πολυκράτη και οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κράτησαν 10 χρόνια. Έχει μήκος 1036 μέτρα και διαστάσεις 1,80×1,80. Για την κατασκευή του αγωγού απομακρύνθηκαν συνολικά 7000 κυβικά μέτρα φυσικού βράχου. Η σήραγγα διασχίζει όλο το όρος Κάστρο 189 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού και 55 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το νερό κυλάει σε κεραμικούς σωλήνες βάθους 2-9 μέτρα που βρίσκονται στο εσωτερικού της σήραγγας. Το Ευπαλίνειο Όρυγμα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα όλου του αρχαίου κόσμου. Έχει ξύλινη υποστήριξη από κορμούς δέντρων και οι δύο είσοδοι του ήταν κτισμένες με πέτρα και τούβλα. Το αξιοσημείωτο με τη σήραγγα είναι ότι οι εργασίες ξεκίνησαν ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές και οι εργάτες συναντήθηκαν σχεδόν στο μέσο της απόστασης με απόκλιση μόλις 5 μέτρων. Σήμερα η σήραγγα είναι φωταγωγημένη και προσκαλεί όλους τους επισκέπτες του νησιού να θαυμάσουν από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα ολόκληρου του αρχαίου κόσμου.

Καταρράκτες της Σάμου

Τρία χιλιόμετρα έξω από το Καρλόβασι, στην περιοχή «ποτάμι» βρίσκονται οι περίφημοι φυσικοί καταρράκτες της Σάμου. Οι καταρράκτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες, ιδανικές για τους τολμηρούς που θέλουν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά τους. Για να θαυμάσετε τους καταρράκτες από κοντά θα πρέπει να οδηγήσετε μέχρι το Ποτάμι και από εκεί να περπατήσετε για 1,5 χιλιόμετρο επιπλέον φτάνοντας στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, την πιο παλιά εκκλησία του νησιού η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Εκεί ακριβώς είναι και το μέσο της διαδρομής. Από εκεί θα συνεχίσετε σκαρφαλώνοντας τα 50-60 ξύλινα σκαλοπάτια που υπάρχουν για να βρεθείτε στον πρώτο καταρράκτη. Αν θέλετε να βρεθείτε στον μεγάλο καταρράκτη θα πρέπει να κολυμπήσετε 50 μέτρα περίπου καθώς στο σημείο εκείνο τα νερά βαθαίνουν και δε μπορεί κανείς να περάσει με τα πόδια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει το μαγιό σας και βουτήξτε στους καταρράκτες που φτάνουν μέχρι και 5 μέτρα ύψος. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

Υδροβιότοποι της Σάμου

Η Σάμος είναι ένα νησί με πολλούς υδροβιότοπους οι οποίοι φιλοξενούν διάφορα πουλιά που έρχονται για να βρουν τροφή, να αναπαραχθούν και να κρυφτούν από τους φυσικούς τους εχθρούς. Οι πιο γνωστοί υδροβιότοποι της Σάμου είναι ο υδροβιότοπος της Αλυκής, το έλος του Μεσόκαμπου, οι λίμνες Γλυφάδες του Πυθαγορείου και το έλος της Χώρας. Ο υδροβιότοπος της Αλυκής βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια, έχει έκταση 420 στρ. και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολλά πουλιά, φλαμίνγκο, αγριόπαπιες, κύκνους και ερωδιούς. Επίσης, το μέρος συγκεντρώνει και μικρά θηλαστικά όπως σκαντζόχοιρους, κουνάβια, λαγούς και τσακάλια. Σε πολύ μικρή απόσταση από την Αλυκή βρίσκεται ο υδροβιότοπος του Μεσόκαμπου, ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος του νησιού με έκταση 1400 στρέμματα. Η βιολογική αξία του υδροβιότοπου οφείλεται στο γεγονός ότι η οργιώδης βλάστηση από βούρλα και καλαμιές πού τον χαρακτηρίζει, αποτελεί σπουδαίο καταφύγιο των μεταναστευτικών πουλιών αλλά και της τοπικής πανίδας. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο καστανόχηνες, πάπιες και άλλα πουλιά. Η περιοχή αποτελεί τον κατάλληλο χώρο για το φώλιασμα και την αναπαραγωγή των πουλιών αφού οι καλαμιώνες τους προσφέρουν προστασία και κάλυψη από την ενοχλητική παρουσία του ανθρώπου κατά την φάση της αναπαραγωγής τους. Οι λίμνες Γλυφάδες είναι δύο λίμνες στην περιοχή του δήμου Πυθαγορείου. Στις λίμνες αυτές συχνάζουν πολλά μεταναστευτικά πουλιά όπως ερωδιοί πάπιες και αργυροπελεκάνοι.

Παραλίες της Σάμου

Η Σάμος είναι ένα μεγάλο νησί με πάρα πολλές παραλίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες: Η παραλία Κοκκάρι βρίσκεται 9 χμ. βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα. Είναι βοτσαλωτή και τα νερά της είναι βαθιά. Προσοχή όταν φυσάει γιατί σηκώνει τεράστια κύματα. Στην περιοχή του Μαραθόκαμπου βρίσκεται η παραλία Βοτσαλάκια. Έχει μήκος 3 χμ και η πρόσβαση με το αμάξι είναι εύκολη. Λίγο πιο πέρα από την παραλία Βοτσαλάκια θα συναντήσετε την παραλία του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Η παραλία είναι τελείως ερημική και θα φτάσετε εκεί ακολουθώντας τις πινακίδες που οδηγούν στο Παλαιοχώρι. Η παραλία του Αγίου Νικολάου στο Ποτάμι βρίσκεται στο Καρλόβασι και είναι μια σχετικά οργανωμένη παραλία. Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και στη συνέχεια να φάτε στα ταβερνάκια της περιοχής. Στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται η παραλία Αυλάκια. Έχει βαθιά και καθαρά νερά και είναι απροστάτευτη από τους βόρειους ανέμους που σηκώνουν μεγάλα κύματα όταν φυσούν. Η παραλία βρίσκεται λίγο έξω από τον περιφερειακό δρόμο της βόρειας ακτής του νησιού που ενώνει την Σάμο και το Καρλόβασι 3 χιλιόμετρα πριν τον Άγιο Κωνσταντίνο. Η παραλία Πυθαγόρειο μέσα στο Πυθαγόρειο είναι μια μικρή παραλία αλλά πλήρως οργανωμένη. Τα νερά της είναι σχετικά ρηχά και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Οργανωμένη παραλία, επίσης, είναι και η παραλία του Όρμου Μαραθόκαμπου. Η μικρή παραλία δίπλα ακριβώς από το λιμανάκι του μικρού παραθεριστικού οικισμού βρίσκεται σε απόσταση 45 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα, έχει μέτριου βάθους και καθαρά νερά και είναι προστατευμένη μέσα στον κόλπο του Μαραθόκαμπου στην νοτιοδυτική ακτή του νησιού.

Σαμιοπούλα

Σε απόσταση 0,5 μίλι από τη Σάμο βρίσκεται το ακατοίκητο -σήμερα- νησάκι Σαμιοπούλα. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Πυθαγορείου και στη Νομαρχία Σάμου. Έχει μία μόνο παραλία, την Ψαλίδα, ένα γραφικό ταβερνάκι και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το όνομα της σημαίνει ”μικρή Σάμος” και είναι η μεγαλύτερη από τις νησίδες που περιβάλλουν τη Σάμο με μήκος 2,15 χμ. Από τα λιγοστά κτίσματα στο νησί είναι τα ξωκλήσια της Αγίας Πελαγίας και της Αναλήψεως του Σωτήρος, καθώς και παλιές αποθήκες που χρησίμευαν στα χρόνια που το νησί κατοικούνταν, μέχρι δηλαδή το 1981. Το νησί έχει φωτοβολταϊκά συστήματα για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τηλεφωνική σύνδεση, η οποία συνδέεται με τη Σάμο μέσω υποβρυχίων αγωγών. Επίσης, στη Σαμιοπούλα υπάρχουν και δεξαμενές (στέρνες) για τη συλλογή και συντήρηση βρόχινου νερού. Η Ψαλίδα, η μοναδική παραλία του νησιού, είναι αρκετά μικρή, με υπέροχη άσπρη αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά. Κάθε καλοκαίρι γεμίζει από επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν στο νησί είτε με ιδιωτικά σκάφη, είτε με τα καϊκάκια που κάνουν καθημερινά δρομολόγια από τα λιμάνια του Πυθαγόρα και του Μαραθόκαμπου.

 

Ελπίζω όσα σας ανέφερα ως τώρα, να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ενδιαφερόντων σας. Και όπως καταλάβατε, η Σάμος μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Και τον φυσιολάτρη και εκείνον που αγαπά την ιστορία και τον πιο φασαριόζο και εκείνον που θέλει την ησυχία του και τον ολιγαρκή αλλά και τον καλοπερασάκια. Γιατί όπως και να το κάνουμε, εμείς οι Έλληνες μπορεί να διαφέρουμε στα γούστα, όμως ξέρουμε να εκτιμούμε όλα εκείνα που ο τόπος μας, μας τα χαρίζει απλόχερα. Και η Σάμος είναι εκεί και μας περιμένει για να την απολαύσουμε!

Καλό σας ταξίδι φίλοι μου…

 

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: