Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Μαΐ 2022
Κόσμος

Σάββατο βράδυ σβήνουμε τα φώτα: «Ώρα της Γης» 2018 για την προστασία της φύσης

 

Τα εμβληματικά μνημεία σε όλο τον κόσμο, από τις πυραμίδες της Αιγύπτου, τον Πύργο του Άιφελ,  την Όπερα του Σίδνεϊ, το Big Ben, το Κρεμλίνο, τους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ, την Ακρόπολη στην Ελλάδα ,τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου, τους καταρράκτες του Νιαγάρα, το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο έως και το Empire State Building  θα βυθιστούν στο σκοτάδι. Μην ανησυχείτε. Δεν πρόκειται ούτε για κάποια τρομοκρατική ενέργεια ούτε για κάποια άσκηση ετοιμότητας.

Είναι μια κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής, η καθιερωμένη  «Ώρας για τον Πλανήτη». Στόχος της κινητοποίησης αυτής η προστασία της φύσης.

Η πρωτοβουλία «Earth Hour» που άρχισε το 2007 με μόνο μια εκδήλωση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας οργανώνεται πλέον της τέσσερις γωνιές του πλανήτη με στόχο να ευαισθητοποιήσει για της κινδύνους της απορρύθμισης του κλίματος, πόσο μάλλον που η τελευταία τριετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Ακρόπολη στην «Ώρα της Γης» του 2010.

Τα φώτα στο δικό μας μνημείο που είναι παγκοσμίως γνωστό, η Ακρόπολη ,θα σβήσει τα φώτα στις 20.30. Ευκαιρία είναι αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε,  να πάτε στην Ακρόπολη και να γιορτάσετε και εσείς αυτήν τη  μεγάλη συμβολική κινητοποίηση.

Οι διοργανωτές θέλουν πέρα από τη δράση κατά της υπερθέρμανσης, να καλέσουν σε δράση υπέρ της προστασίας της φύσης τη στιγμή που αρχίζει στην Κολομβία η σύνοδος των ειδικών της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) που αναμένεται να αποφανθεί για την κατάσταση της πανίδας, της χλωρίδας και των εδαφών.

«Η βιοποικιλότητα και η κλιματική αλλαγή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», εξηγεί ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που συντονίζει τη διοργάνωση. «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι παρά μια συνιστώσα της ευρύτερης οικολογικής κρίσης. Θέλουμε μέσω της κλιματικής αλλαγής να επιστήσουμε την προσοχή σε μια διάσταση εξίσου επικίνδυνη του δικού μας μοντέλου ανάπτυξης, που είναι η καταστροφή της φύσης. Πρέπει να ανησυχούμε απέναντι στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και στην εξαφάνιση των ζώων». «Μόλις καταστραφεί το φυσικό κεφάλαιο, η ζωή στη Γη όπως την ξέρουμε, δεν θα είναι εφικτή. Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να λάβουμε μέτρα σήμερα και κάθε μέρα, για τη διάσωση της βιοποικιλότητας», δήλωσε η Κριστιάνα Πάσκα Πάλμερ, γενική γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα που μετέχει στη φετινή διοργάνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, το WWF καλεί τους ενδιαφερόμενους να ανταλλάξουν απόψεις για το τι σημαίνει για αυτούς η φύση στην ειδική ιστοσελίδα connect2earth.org.

Related posts