Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Μαΐ 2022
Πολιτισμός

Ρένα Μαραζιώτη: Ζούμε σε μια αγχογενή εποχή κι έχουμε ανάγκη από μια διαφυγή

Συνέντευξη στην Μαίρη Γκαζιάνη

 Γεννημένη στο Τραγανό της Ηλείας από γονείς εκπαιδευτικούς, ακολούθησε στην αρχή το επάγγελμά τους. Τα υπέρβαρα, παχύσαρκα παιδιά στο σχολείο όπου δίδαξε επί δεκατρία χρόνια αποτέλεσαν το κίνητρο για να σπουδάσει Ψυχολογία και Διαιτολογία. Έχει ιδρύσει, από το 1999, τα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας-Διατροφής. Ασχολείται με τη διατροφική διαπαιδαγώγηση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και ήταν παραγωγός/παρουσιάστρια επί δεκαπέντε χρόνια της τηλεοπτικής εκπομπής «ΕΥ ΖΗΝ». Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις για τη διατροφή των Ελλήνων και είναι συγγραφέας βιβλίων διατροφής για παιδιά σχολικής ηλικίας. 

Μ.Γ.: Κυρία Μαραζιώτη διάβασα στο βιογραφικό σας ότι ξεκινήσατε ως εκπαιδευτικός αλλά στην πορεία αποφασίσατε να σπουδάσετε Ψυχολογία και Διαιτολογία. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε προς αυτόν τον κλάδο σπουδών;

Ρ.Μ.: Τα υπέρβαρα -παχύσαρκα παιδιά στο σχολείο που δίδαξα με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν στη γυμναστική, στις σκάλες στις εκδρομές με πορείες και αναβάσεις, το γνωστό μαθητικό bulling και η χαμηλή αυτοεκτίμηση με έκαναν να ασχοληθώ με τη διαιτολογία ιδιαίτερα (τη διατροφή). Πώς όμως θα έχεις αποτελέσματα αν δεν διδαχτείς την τόσο πολύπλοκη ψυχολογία των παιδιών;  για μένα και οι τρεις επιστήμες είναι αλληλένδετες αν θες να επιτύχεις στη δουλειά σου. Και συστήνω το τρίπτυχο αυτών των επιστημών στους νέους.

 

Μ.Γ.: Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η παιδική παχυσαρκία και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για τη διατροφική διαπαιδαγώγηση;

Ρ.Μ.: Είναι πολύ μεγάλο το θέμα, γιατί η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική ασθένεια, με απίστευτα μεγάλη πολυπλοκότητα. Με δυο λόγια πίσω από ένα παχύ παιδί στιβάζονται  συναισθήματα και πρόσωπα που οδηγούν το παιδί σε αύξηση βάρους. Η κατανάλωση από τα παιδιά τροφών με μεγάλη ποσότητα λιπαρών και ζάχαρης και η έλλειψη άσκησης που πλέον οφείλεται στην πολύωρη χρήση των ηλεκτρονικών είναι δυο κύριες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο σωστός τρόπος για τη διατροφική διαπαιδαγώγηση είναι πρώτα το παράδειγμα των προσώπων του αμέσου περιβάλλοντος των παιδιών κι ύστερα η καθοδήγηση από διαιτολόγους και ψυχολόγους.

 

Μ.Γ.: Εδώ και μια εικοσαετία έχετε ιδρύσει τα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας Διατροφής Τι προσφέρεται μέσω αυτών των Κέντρων

Ρ.Μ.: Τα Κέντρα Μεσογειακής Δίαιτας-Διατροφής είναι ανεξάρτητες μονάδες αποτελούμενα από Διαιτολόγους του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ εκπαιδευμένους στη Μεσογειακή διατροφή όχι μόνον σαν τη μόνη εγκεκριμένη από τον Π.Ο.Υ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) διατροφή, αλλά και στη διατροφική διαπαιδαγώγηση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων μέσα από τη Μέθοδο της Γνωστικής Συμπεριφορικής Αγωγής.

 

Μ.Γ.: Έχετε γράψει πολλά βιβλία διατροφής για παιδιά. Τι ανταπόκριση έχουν;

Ρ.Μ.: Στα σχολεία, στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά πάρα πολλή μεγάλη ανταπόκριση.

 

Μ.Γ.: Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που δίνετε σε υπέρβαρα παχύσαρκα άτομα που απευθύνονται σε σας.

Ρ.Μ.: Πολλές συμβουλές, αλλά πάντα η πρώτη ερώτηση είναι για το κίνητρο που έφερε στα  Κέντρα τον ενδιαφερόμενο. Στα παιδιά αλλάζει η ερώτηση . Θέλουμε να αξιολογηθεί ο τρόπος δηλ. αν το πίεσαν και ποιος για να έρθει, ή αν είναι δική τους η απόφαση και γιατί.

 

Μ.Γ.: Ποιά συμβουλή δίνετε σε αντίστοιχα άτομα που δεν παίρνουν την απόφαση να συμβουλευτούν έναν ειδικό

Ρ.Μ.: Να προσπαθήσει μόνο του στην αρχή και να ενημερωθεί μέσα από αξιόπιστα άρθρα πτυχιούχων διαιτολόγων. Όπως  και η διατροφή που θα ακολουθήσει να λαμβάνει υπ όψη της το ιατρικό του ιστορικό και το ιστορικό του υπερβάλλοντος βάρους του και άλλα. Υπάρχουν κάποιοι που κατορθώνουν να αδυνατίσουν, ελάχιστοι που ξέρουν να συντηρήσουν το βάρος τους κι ακόμα κάποιοι που δεν ακολούθησαν ορθές μεθόδους και κατέληξαν  να έχουν προβλήματα υγείας.

 

Μ.Γ.: Επί μια 15ετία παρουσιάζατε την εκπομπή ΕΥ ΖΗΝ. Ποιά εμπειρία αποκομίσατε;

Ρ.Μ.: Η τηλεόραση είναι μεγάλο σχολείο. Όταν είσαι προσεκτικός στην εικόνα σου και την οπτική αλλά και τη λεκτική και πάνω απ όλα έχεις μεγάλη γνώση του αντικειμένου σου είναι μια όμορφη και ενδιαφέρουσα διαδρομή.

 

Μ.Γ.: Εκτός από τα βιβλία διατροφής γράφετε ποιήματα και μυθιστορήματα. Ποια ανάγκη σας ώθησε προς αυτά τα είδη συγγραφής;

Ρ.Μ.: Πιστεύω συσσωρευμένα συναισθήματα, όμορφα συναισθήματα κατά πολύ, που ήθελα να τα μοιραστώ με αναγνώστες, να τους τα μεταδώσω, να χαρούν, να περάσουν όμορφα χωρίς απαραίτητα να τους προβληματίσω, να ταξιδέψουν μαζί μου, να ονειρευτούν, να ερωτευτούν. Ζούμε σε μια αγχογενή εποχή κι όλοι έχουμε ανάγκη από μια όμορφη διαφυγή.

 Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Το κορίτσι του Νείλου». Σε τι παραπέμπει ο τίτλος;

Ρ.Μ.: Στο κορίτσι του Νείλου πραγματικά. Μια όμορφη κοπέλα από τη γη της Νουβίας πλάι στο Νείλο που αναγκάζεται να φύγει από τον τόπο της σε μικρή ηλικία κουβαλώντας μαζί της την κουλτούρα του τόπου της τα ήθη τα έθιμα τις παραδόσεις της. Μέσα από μια μεγάλη ιστορία αγάπης σε άλλους τόπους με άγνωστη σ αυτή συνήθειες προσπαθεί να παραμείνει αυθεντική και να διαφυλάξει κάθε τι που την ενώνει με την πατρίδα της.

 

Μ.Γ.:Τι σας οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Ρ.Μ.: Κατά  την παραμονή μου στη Σαουδική Αραβία ήρθα σε επαφή με οικογένειες από τη γη της Νουβίας.Μια εθνότητα στο νοτιότερο άκρο της Αιγύπτου που τρεις χιλιάδες χρόνια π.Χ έδωσε έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό στον κόσμο. Και παρ΄ όλες τις καταστροφές, τις λεηλασίες, τη φτώχεια, τις επιδρομές, οι Νούβιοι στάθηκαν όρθιοι και δημιουργικοί μέχρι και σήμερα. Με κέρδισαν. Είναι άνθρωποι χαμογελαστοί, καλόκαρδοι, φιλόξενοι, δημιουργικοί με πίστη στο Θεό καθώς και στη μετά θάνατο δικαιοσύνη του Θεού. Το κυριότερο αντιμετωπίζουν τη ζωή με μια ποιητική διάθεση.

Όλα αυτά με οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου. Πιο πολύ τα συναισθήματα με τα οποία με γέμισε αυτός ο λαός ίδια όπως όλων των Αιγυπτίων.

 

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το ζητούμενο της Νουρ φεύγοντας από την οικογένειά της σε ηλικία 12 ετών;

Ρ.Μ.: Βλέποντας τον αγώνα των γονιών της, τον καθημερινό μόχθο τους για την επιβίωση της οικογένειάς τους, ιδιαίτερα όταν έχασαν την καθημερινή τους δουλειά, το χρόνο που  άρχισε η κατασκευή του μεγάλου φράγματος του Ασουάν, η μικρή Νουρ σκέφτηκε να φύγει για να δώσει μια ανάσα οικονομική, στην πολυμελή οικογένειά της. Έτσι άκουγε γύρω της για τις υιοθεσίες που ήσαν κερδοφόρες κινήσεις. Και καθώς παρ΄ όλη τη μικρή ηλικία της ήταν δυναμική, πραγματοποίησε το σχέδιό της με όλο το κόστος που είχε για την ίδια.

 

Μ.Γ.: Αυτή η πράξη της Νουρ είναι κάτι που συνηθίζεται στη χώρα της;

Ρ.Μ.: Τότε ίσως αλλά μήπως και στην Ελλάδα δεν γινόταν το ίδιο στη μεταπολεμική κυρίως  εποχή όπως και σε άλλες χώρες;

 

Μ.Γ.: «Η έρημος σε φέρνει αντιμέτωπη με τον εαυτό σου.. σε ξεδιπλώνει..» αναφέρει ο Καρίμ στη Νουρ. Έχετε επισκεφτεί ποτέ την έρημο κι αν ναι ποια ήταν τα δικά σας συναισθήματα;

Ρ.Μ.: Οι σελίδες αυτές πραγματικά αναφέρονται και σε δικά μου συναισθήματα. Ναι, επισκέφτηκα την έρημο και βίωσα όλα αυτά που περιέγραψα φυσικά όχι με κάποιον Καρίμ… Από το ηλιοβασίλεμα και μετά το τοπίο αλλάζει, γεμίζεις πραγματικά μέσα σου  πρωτόγνωρα συναισθήματα. Θυμάμαι ήθελα να απομονωθώ καθισμένη στους αμμόλοφους και να απολαύσω μόνη μου με τον εαυτό μου όλη αυτή τη μυστηριακή ομορφιά! Πραγματικά η έρημος σε φέρνει αντιμέτωπη με τον εαυτό σου… Μέσα στο άλμπουμ της ζωής μου αυτή η εμπειρία παραμένει ανεξίτηλη..

 

Μ.Γ.: Ο Άντριαν έμπαινε και έβγαινε με τον αέρα του κατακτητή κι ο Καρίμ αποφάσιζε για μένα… χωρίς εμένα…» σκέφτεται η Νουρ. Η ίδια είχε ευθύνες για την συμπεριφορά τους απέναντί της:

Ρ.Μ.: Όσον αφορά στον Άντριαν πιστεύω ότι έπρεπε να τον διεκδικήσει ξεκάθαρα γιατί διέθετε όλα τα προσόντα, όμως δεν το έκανε γιατί κουβαλούσε πίσω της την παράδοση του λαού της που λέει ότι οι Νούβιες πρέπει να παντρεύονται μόνον άνδρες της πατρίδας τους. Αυτό την κράταγε πίσω… κι άφηνε τον γυναικοκατακτητή Άντριαν να μπαινοβγαίνει στην καρδιά της παρ όλο που κατά βάθος τη θαύμαζε και την ήθελε.

Όσον αφορά στον Καρίμ έγινε ο ήρωάς της όπως συχνά συμβαίνει στις κόρες και στους πατεράδες τους, όμως βίωνε μια πατρική σχέση χωρίς τον πραγματικό της πατέρα, αλλά δίπλα σ έναν πλούσιο όμορφο δυναμικό άντρα  σαν κι αυτόν των ονείρων της. Κάποια στιγμή αφέθηκε στο όνειρό της έστω μόνο με λέξεις κι αυτό συνδαύλισε τον μεγάλο, πραγματικό έρωτα του Καρίμ. Η αλήθεια είναι ότι συνήλθε γρήγορα και προσπάθησε να συμμαζέψει την αίσθηση που σκορπίστηκε στον αέρα

 

Μ.Γ.: Το βιβλίο σας αποτελεί αποκλειστικά  προιόν μυθοπλασίας ή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα:

Ρ.Μ.: Είναι προϊόν μυθοπλασίας πλεγμένο με πραγματικά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία από το λαό της Νουβίας.

 

Μ.Γ.: Ποιες δυσκολίες συναντήσατε κατά τη συγγραφή του και πώς τις ξεπεράσατε;

Ρ.Μ.: Θα έλεγα ότι με δυσκόλεψε ή μάλλον με κούρασε λίγο η σύγκριση των ιστορικών πληροφοριών που είχα με ιστορικά εδάφια πολλών  ιστορικών από διάφορες χώρες, που έχουν αναφερθεί στη Νουβία, για να καταλήξω στο πλέον έγκυρο και να το καταγράψω. Αντιμετώπισα κάθε τι… ξενυχτώντας!!!!!

 

Μ.Ρ.: Ποιες εκδοχές του έρωτα συναντάμε κατά την ανάγνωση του βιβλίου σας

Ρ.Μ.:  Οπωσδήποτε τον αληθινό όχι αυτόν που νομίζουμε αλλά αυτόν που πραγματικά είναι.  Τον παθιασμένο έρωτα με καθαρά ιδιοτελή στοιχεία. Τον επιθετικό έρωτα. Τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Τον διεκδικητικό έρωτα. Πολλά είδη… σε διάφορα πρόσωπα

 

Μ.Γ.: Η Νουρ έχει δικά σας χαρακτηριστικά;

Ρ.Μ.:  Γενικά όχι.

 

Μ.Γ.: Τι σας δίδαξε η Νουρ κατά τη συγγραφή της ιστορίας της;

Ρ.Μ. Κάτι που όλοι το ξέρουμε, Η αγάπη νικάει σε όλες της τις μορφές!!!

 

Μ.Γ.: «Κάποιοι πιστεύουν ότι τα γεγονότα στη ζωή μας είναι θέμα επιλογών, κάποιοι άλλοι πως η μοίρα καθορίζει την πορεία μας» γράφετε σε κάποιο σημείο για τον Χαλίλ. Οι επιλογές των άλλων που καθόρισαν τη ζωή του μπορεί να ονομαστεί μοίρα;

Ρ.Μ.: Υπάρχουν δυο απόψεις, πολλοί ισχυρίζονται ότι, ό,τι και να κάνεις η μοίρα θα σε πάει εκεί που θέλει αυτή. Άλλοι ότι εμείς καθορίζουμε τη μοίρα μας από τις επιλογές μας. Προσωπικά με αντιπροσωπεύει η δεύτερη άποψη Όσο για τον Χαλίλ πιστεύω ότι ο ίδιος με το καθαρό αληθινό συναίσθημα με το μυαλό και με τις επιλογές του έφτασε στο αποτέλεσμα.

 

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Μαραζιώτη για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Ρ.Μ.: Ευχαριστώ πολύ την κ. Γκαζιάνη για την συνέντευξη και την τόσο λεπτομερή διείσδυση στις λεπτομέρειες του βιβλίου μου.

 

*Το μυθιστόρημα «Το κορίτσι του Νείλου» της Ρένας Μαραζιώτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Το διάστημα Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 υπήρξε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style.

Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.     

 

 

 

 

 

 

Related posts