Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Απρ 2024
Υγεία

Προσοχή στη βαριά σχολική τσάντα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς με τη βαριά σχολική τσάντα των παιδιών τους σύμφωνα με την Έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας γύρω από τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις και τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης-μέσης που μπορεί να προκύψουν.

Η σχολική σάκα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους ενός μαθητή. Παράδειγμα: ένας μαθητής που ζυγίζει 30 κιλά δεν πρέπει να σηκώνει καθημερινά και λανθασμένα παραπάνω από 3 κιλά βάρος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητή Παιδιατρικής του Παν/μίου Αθηνών, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο η έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές μεταφέρουν τσάντα βάρους 4-7 κιλών. Σε παρόμοια έρευνα που διεξήχθη στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα παιδιά παρουσίασαν στη συνέχεια πόνους στην πλάτη.

Οι συνηθέστερες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος σε αυτήν την ηλικία είναι η σκολίωση (πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την προεξοχή της μίας ωμοπλάτης) και η κύφωση (καμπούρα).

Οι παθήσεις αυτές μπορούν να προληφθούν με ειδικές ασκήσεις τόσο στο σχολείο όσο και σε συλλόγους, για να προάγουν τη φυσιολογική ανάπτυξή τους, τη σωματική και ψυχική υγεία. 

Προτάσεις-Συμβουλές

* Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν το βάρος και το περιεχόμενο της σάκας. ∆εν πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού βάρους του μαθητή.
* Η τσάντα να επιλέγεται με εργονομικά κριτήρια, δηλαδή να έχει δυο ιμάντες που προσαρμόζονται σε κάθε σωματότυπο και βάτες στην πλάτη. Καλό είναι να μην ακολουθούμε τη μόδα και τη διαφήμιση στην επιλογή μιας τσάντας.
* Η σάκα να έχει θήκες και τα σχολικά είδη να μοιράζονται με τα πιο βαριά στο κέντρο.
* Η καλύτερη πρόληψη πέρα από τις προτάσεις είναι η (σωματική) άσκηση των μυών που διατηρούν τη φυσιολογική γραμμή βαρύτητας.
* Οι μαθητές να μην κάθονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, να κάνουν συχνά διαλείμματα, όταν μελετούν, για να μη στραβώσει αργότερα η σπονδυλική στήλη.

Πηγή: iatronet

Related posts