Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Αυγ 2022
Κόσμος

Προς παραίτηση ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Μεταβατική κυβέρνηση αλά ελληνικά φαίνεται ότι προωθείται και στην Ιταλία, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Η κάτω βουλή της Ιταλίας αναμένεται σήμερα να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων λιτότητας, ύψους 59,8 δισ. ευρώ, που απαιτεί η Ε.Ε. προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ιταλική οικονομία. Η ψηφοφορία θα ανοίξει και τυπικά τον δρόμο για την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο, το οποίο άναψε το «πράσινο φως» για τα νέα μέτρα. 

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κάτω βουλής η οποία θα ολοκληρώσει σήμερα την ψήφιση και, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, αυτό θα δώσει την ευκαιρία στον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να δεχθεί την παραίτηση του «Καβαλιέρε» το αργότερο έως σήμερα το απόγευμα. 

Τότε ο πρόεδρος της Ιταλίας μπορεί να δώσει και τυπικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επόμενο πρωθυπουργό. Τα διεθνή ΜΜΕ θεωρούν ότι ήδη σχηματίζεται μία κυβέρνηση τεχνοκρατών της οποίας αναμένεται να ηγηθεί ο πρώην επίτροπος και οικονομολόγος Μάριο Μόντι. 

Αντίθετα, τα ιταλικά ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν ο καθηγητής Μάριο Μόντι, ο οποίος συναντήθηκε και σήμερα με τον Τζότζιο Ναπολιτάνο, θα μπορέσει, πράγματι, να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν δημιουργηθεί εμπόδια στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Πολλοί συνεργάτες και βουλευτές του «Καβαλιέρε» δεν δείχνουν πρόθυμοι να στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, με πρωθυπουργό τον Μόντι. Η Λέγκα του Βορρά, επιμένει ότι η καταλληλότερη λύση είναι εκείνη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Όσο για τον μπερλουσκονικό, αμιγώς, χώρο, και την πολιτική δύναμη «Λαός της Ελευθερίας», η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί, σήμερα, πάντα, κατά την συνεδρίαση της διεύθυνσης του κόμματος.

Όπως τονίζουν πολλοί παρατηρητές, η παραίτηση του «Καβαλιέρε», με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής του εμπειρίας, προκαλεί υπόγειες συγκρούσεις, εντάσεις και μεγάλες αβεβαιότητες στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης, η οποία, μέχρι πρότινος, ακολουθούσε όλες τις υποδείξεις του «μεγιστάνα-πρωθυπουργού».

Όλη η αντιπολίτευση που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, με επίσημες δηλώσεις της, στηρίζει, στο μεταξύ, την υποψηφιότητα του Μάριο Μόντι. Το πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, εξαρτάται, κατά συνέπεια, από τη στάση της κεντροδεξιάς. Αν ο Ιταλός πρώην ευρωπαίος επίτροπος δεν εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη, η μόνη, έτερη, λύση, την οποία έχει υποδείξει, επίσημα, ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι εναλλακτικές υποψηφιότητες που προβάλλονται από μέρος της κεντροδεξιάς, (εκείνες του γραμματέα του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο και του πρώην πρωθυπουργού Λαμπέρτο Ντίνι) δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές από την κεντροαριστερά και το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο. Μένει να διαπιστωθεί αν θα καμφθούν οι αντιστάσεις αρκετών υπουργών του πάμπλουτου πρωθυπουργού.

Ενδεικτική, του όλου κλίματος, θεωρείται η δήλωση του υπουργού άμυνας, πρώην μέλους του ακροδεξιού κόμματος «Κοινωνικό Κίνημα» , Ινιάτσιο Λα Ρούσσα: «με τον Μόντι, κινδυνεύει να γίνεται αυτό που συμβαίνει και στο Βατικανό: πολλοί υποψήφιοι μπαίνουν στα κονκλάβια, ως οι επικρατέστεροι υποψήφιοι νέοι πάπες, και, όταν όλα τελειώνουν και εξέρχονται από την Καπέλα Σιξτίνα, παραμένουν καρδινάλιοι».

Related posts