Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Ιούν 2022
Lifestyle

Πρεμιέρα σήμερα «Τα Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ


Σήμερα έχει πρεμιέρα στο Σύγχρονο Θέατρο μια όμορφη θεατρική παράσταση «Τα Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ. Το θεατρόφιλο κοινό-μετά το επιτυχημένο δεκαήμερο στο Βυρσοδεψείο- από σήμερα 11 Νοεμβρίου,θα μπορεί να απολαύσει στo Σύγχρονο Θέατρο, το αφιέρωμα στη Βιρτζίνια Γουλφ. Τη μετάφραση στο έργο έκανε ο Άρης Μπερλής , τη διασκευή – σκηνοθεσία έκανε η Αγγελίτα Τσούγκου, τη χορογραφία –Κίνηση η Ερμίρα Γκόρο, Όλοι οι συντελεστές δούλεψαν σκληρά για να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι την ευθύνη για τους φωτισμούς έχει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, η Ραλλού Παναγιώτου ανέλαβε τα σκηνικά , τα κοστούμια ο Άγγελος Φρέντζος , τη μουσική ο Άρης Σιαφάς και τις φωτογραφίες η Μαργαρίτα Μυρογιάννη.
Δύο λόγια για την παράσταση
«Τα Κύματα» παρακολουθούν μια παρέα έξι φίλων, σε εννέα διαφορετικές ηλικιακές φάσεις της ζωής τους, από τα παιδικά χρόνια μέχρι τα γεράματα. Μέσα σε μια πραγματικότητα άλλοτε πιο ομαλή, άλλοτε πιο σκληρή και πιο βίαιη, αλλά ποτέ εύκολη, η Σούζαν, η Ρόντα, η Τζίννυ, ο Μπέρναρντ, ο Νέβιλ και ο Λούις –οι πρωταγωνιστές της Βιρτζίνια Γουλφ- αυτοπροσδιορίζονται και ετεροπροσδιορίζονται διαρκώς. «Κυματίζοντας» ανάμεσα στο ομαδικό και στο ατομικό, στην παρέα και στη μοναχικότητα, οι ήρωές της προσπαθούν να βρουν το νόημα στη ζωή και να δώσουν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα: Ποια είναι η δύναμη της συλλογικότητας σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται; Ποιος είναι ο ρόλος της φιλίας και της παρέας στην αέναη αναζήτηση του εγώ;
«Κάποιοι άνθρωποι καταφεύγουν στην εκκλησία, άλλοι στην ποίηση. Εγώ στους φίλους μου». Αυτή είναι η θέση της Βιρτζίνια Γουλφ, σ’αυτό το ανατρεπτικό μυθιστόρημα. Ένα έργο που γράφτηκε το 1931 από μία πρωτοπόρο γυναίκα λογοτέχνη, η οποία κατάφερε να καταργήσει κάθε χωρο-χρονική σύμβαση και να κάνει το κείμενο διαχρονικό ανεξαρτήτως εποχής και κοινωνικο-πολιτικής συνθήκης.
Έξι διαφορετικές ιστορίες συνθέτουν μία ενιαία ιστορία, με άξονα τη φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, το θάνατο, την απώλεια και την κοινή μνήμη. Οι ήρωες των Κυμάτων περνούν από πολλά… κύματα και βιώνουν όλες εκείνες τις σημαντικές και ασήμαντες εμπειρίες που τους καθορίζουν.

Η ταλαντούχα Σοφιάννα Θεοφάνους δίνει ρεσιτάλ ηθοποιίας στα Κύματα της Βιρτζίνια
H Σούζαν (Σάννυ Χατζηαργύρη), η Ρόντα (Αντιγόνη Δρακουλάκη), η Τζίννυ (Σοφιάννα Θεοφάνους), ο Μπέρναρντ (Μπάμπης Γούσιας), ο Νέβιλ (Στάθης Μαντζώρος) και ο Λούις (Φλάβιος Νεάγκου) είναι φίλοι από το σχολείο. Μεγαλώνουν με διαφορετικές προσδοκίες, διαφορετικούς στόχους, τους προσωπικούς τους θριάμβους και τις απογοητεύσεις τους. Όμως, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς την παρουσία των άλλων. Καταλυτική και κομβική είναι η παρουσία ενός έβδομου φίλου, του Πάρσιφαλ, τον οποίο ερμηνεύει κινησιολογικά η Ερμίρα Γκόρο. Ο Πάρσιφαλ είναι ένα σύμβολο, που μέσα από τα μάτια των άλλων εξυψώνεται και αγγίζει τα όρια του τέλειου, του ιδεατού, του θεϊκού.
Όλοι τους αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Μπέρναρντ είπε : «Δεν είμαι ένας. Είμαι πολλοί. Δεν ξέρω στ’ αλήθεια ποιος είμαι –η Τζίννυ, η Σούζαν, ο Νέβιλ, η Ρόντα ή ο Λούις. Ή ο Πάρσιφαλ. Δεν ξέρω πώς να ξεχωρίσω τη ζωή μου απ’ τη δική τους ζωή».
Έξι συν ένας. Έξι ηθοποιοί, έξι πραγματικοί χαρακτήρες και μία φιγούρα απόκοσμη, ένα ίνδαλμα που όλοι ποθούν, θαυμάζουν και ζηλεύουν. Σαν τα κύματα παρομοιάζεται η ανθρώπινη ύπαρξη στα Κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ. Σαν τα κύματα της θάλασσας με τη συνεχή ροή, αλλά και το πρόσκαιρο ύψος που χάνεται γρήγορα .«Δεν υπάρχει τίποτα το σταθερό σ’ αυτό τον κόσμο. Ποιος μπορεί να πει τι νόημα υπάρχει στα πράγματα; Να μιλήσεις για γνώση είναι μάταιο. Όλα είναι πείραμα και περιπέτεια. Μετέχουμε σε άγνωστα μεγέθη. Τι θα γίνει; Δεν ξέρω. Θα δειπνήσω με τους φίλους μου απόψε». Κι αυτό αρκεί!
Οι ηθοποιοί που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την παρασταση αυτή που τόσο αγάπησαν είναι οι Σάννυ Χατζηαργύρη, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Σοφιάννα Θεοφάνους, Στάθης Μαντζώρος, Μπάμπης Γούσιας, Φλάβιος Νεάγκου. (Κινησιολογική ερμηνεία: Ερμίρα Γκόρο.) Στο έργο συμμετέχει και μια 10μελής ορχήστρα.
Σας συνιστούμε να δείτε τα Κύματα της Β. Γουλφ,σε σκηνοθεσία Αγγελίτας Τσούγκου στο Σύγχρονο Θέατρο – Εταιρεία Θεάτρου
( Ευμολπιδών 45, Γκάζι- 210 3464380) . Οι παραστάσεις ξεκινούν σήμερα και θα γίνονται ως εξής : Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 18:00.

Related posts