Οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα στο κυβερνητικό επιτελείο για την επαναφορά στην κανονικότητα ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τα σχολεία ήταν μία κατηγορία ξεχωριστή και κρίσιμη. Αύριο όμως θα δοθεί τέλος στην αγωνία μαθητών και γονιών .Στόχος του Υπουργείου είναι η ολοκλήρωση των εξετάσεων στις 15 Ιουλίου, ενώ για τους φοιτητές σχεδιάζεται να οριστεί εξεταστική περίοδος τουλάχιστον για όσους είναι στο τελευταίο έτος σπουδών και θέλουν να δώσουν μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο τους.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και ομολόγους του άλλων χωρών για το θέμα της εκπαίδευσης. Κάποιες χώρες ξεκίνησαν με την επιστροφή στα θρανία των μικρότερων παιδιών, άλλες κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση.
Το κριτήριο κάθε επιλογής έχει οικονομική αλλά υγειονομική διάσταση. Οι μικρότεροι μαθητές μέχρι 12 ετών, για να μείνουν σπίτι, πρέπει να έχουν γονείς που δεν εργάζονται, ενώ πηγαίνοντας για μάθημα μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και να τον μεταδώσουν στους υπερήλικες που διαμένουν μαζί τους. Με βαση αυτά, στην κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγουν στα εξής:
Σε δύο φάσεις έως το τέλος Μαΐου φέρεται να είναι η τελική απόφαση:
Η πρώτη φάση, αφορά έναρξη μαθημάτων για όλες τις τάξεις Λυκείου και Γυμνασίου στις 11 Μαΐου και δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου, για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με παράταση του σχολικού έτους. Η επιδημιολογική πορεία, με διατήρηση του αριθμού νέων κρουσμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι κλειδί για να περάσουμε από την πρώτη, στην δεύτερη φάση. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο τέλος Μαΐου, ενώ για την πρωτοβάθμια στις 26 Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για όσο διάστημα λειτουργήσουν τα σχολεία, δεν θα τηρείται απουσιολόγιο και οι μαθητές που θα απουσιάζουν δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά.
Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη άφησε ανοιχτό το σενάριο να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Πάντως αυτό θα ξεκαθαρίσει μέχρι αύριο.
Μάθημα με αντισηπτικά και έναν μαθητή ανά θρανίο
Οι επιστήμονες θα μελετήσουν πολύ προσεκτικά την επίπτωση της επαναλειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων στην πορεία της πανδημίας και μόνο αν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα θα ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Άλλωστε, όπως έχουν τονίσει ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, μόνο αν η άρση ενός μέτρου δεν οδηγήσει σε εξάπλωση της covid-19 θα προχωράμε στο επόμενο στάδιο, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δούμε ένα μέτρο να επανέρχεται. Ούτως ή άλλως η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα είναι πολύ διαφορετική καθώς θα υπάρξουν κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις τάξεις θα υπάρχουν αντισηπτικά, πιθανότατα θα βρίσκεται ένας μαθητής ανά θρανίο και θα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολείων στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.
Related posts
Αναζήτηση
Τελευταία νέα
Νέος ισχυρός σεισμός 5,2 ρίχτερ στην Ελασσόνα
Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 20:24 στην Ελασσόνα μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι περίμεναν ισχυρούς μετασεισμούς μετά…