Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Φεβ 2023
Οικονομία

Πόσο έγκυρη η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού;

Την εγκυρότητα της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος αμφισβήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίησή της.

«Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.

Αυτή τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Το χθεσινό, συνεπώς, κείμενο δε διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα, και κατέληξε λέγοντας:

«Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011, η δυναμική του δημόσιου χρέους κινείται εκτός ελέγχου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της νεοσύστατης υπηρεσίας που απευθύνεται στους βουλευτές, η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνουν το ενδεχόμενο σταθεροποίησής του.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη απαρέγκλιτης και έγκαιρης εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς, όπως επισημαίνεται, μόνο έτσι μπορούν «να περιοριστούν σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλειφθούν πλήρως οι αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος».

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η ενίσχυση των προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και μείωσης των πρωτογενών δαπανών.

Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για ανεπάρκεια στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας: «Είναι φανερό», τονίζεται, «ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το ύψος του δημοσίου χρέους, αλλά η αδυναμία εξυγίανσης της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς, παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, αντίθετα, διευρύνεται το πρωτογενές έλλειμμα».

Η έκθεση δόθηκε στους βουλευτές ταυτόχρονα με την ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

Ο κ. Σαχινίδης απέδωσε την απόκλιση των στόχων στη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ.

Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα αντισταθμίσει τις αποκλίσεις που εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Σαχινίδης αναγνώρισε ότι τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες είναι εκτός στόχων, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε προβληματισμένος για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους.

Επίσης, όπως παραδέχθηκε, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη, τότε θα είναι δύσκολο για τη χώρα να ξεφύγει από την «παγίδα» του δημόσιου χρέους.

Όσον αφορά στα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι τα συνολικά έσοδα υστερούν έναντι του νέου στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος κατά 87 εκατ. ευρώ.

Ανακοίνωσε δε ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,8 δισ. ευρώ και η μείωσή τους περιορίστηκε έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 6,4% από 8,3% στο α’ εξάμηνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέδωσε την υστέρηση των εσόδων του επταμήνου στη μεγαλύτερη από την προϋπολογιζόμενη ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, αλλά και λόγω του ευνοϊκότερου φορολογικού συστήματος για τα φυσικά πρόσωπα.

Για πλήρη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού έκανε λόγο εκ μέρους της ΝΔ ο Θ. Καράογλου, παρατηρώντας ότι η κυβερνητική τεχνητή αισιοδοξία κατέρρευσε, ενώ χαρακτήρισε ανέφικτο τον αναθεωρημένο στόχο για τα έσοδα.

«Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το τελευταίο επτάμηνο απέδειξε ότι η συνταγή της κυβέρνησης απέτυχε πλήρως σε όλους τους στόχους και ιδιαίτερα στη βασική φιλοδοξία της να οδηγήσει τη χώρα έξω από την ύφεση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

«Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε αυτά που σχεδιάζει. Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε μόνοι μας», παρατήρησε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης.

Για «απόλυτα γενικευμένη αποτυχία κυβέρνησης-τρόικας και αστικού πολιτικού κατεστημένου», μίλησε με τη σειρά του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης.

Αναποτελεσματικές και προεκλογικά και μετεκλογικά χαρακτήρισε τις πολιτικές της κυβέρνησης ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης.

naftemporiki.gr 

 

Related posts