Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Ιαν 2023
Πολιτισμός

Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος & Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς:Από τη σειρά των εκδόσεων Μίνωας «Φάροι Ιδεών»

 Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη 

Στη σειρά των εκδόσεων Μίνωας «Φάροι Ιδεών» έρχονται να προστεθούν δύο αριστουργηματικές νουβέλες του Τολστόι.  Τα δύο έργα, Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος και Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς, περιλαμβάνονται στη νέα αυτή έκδοση σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου από τα ρωσικά, με επίμετρο από την ίδια και με πρόλογο από τον Άθω Δημουλά. 

Συγγραφέας: ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΪ

Μετάφραση – Επίμετρο: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Πρόλογος: Άθως Δημουλάς 

Σχετικά με το βιβλίο

Το πρώτο έργο Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος έχει ως θέμα την απληστία και την ακόρεστη ματαιοδοξία του ανθρώπου να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα. Ο συγγραφέας, με λιτό, απέριττο ύφος και ρυθμό που μαγνητίζει, καταγράφει τις περιπέτειες του αγρότη Παχόμ στις επαρχίες της προεπαναστατικής Ρωσίας, στην υπεράνθρωπη προσπάθειά του να αποκτήσει όλο και περισσότερη καλλιεργήσιμη γη. Το μικρόβιο της απληστίας γεννιέται μέσα του, μεγαλώνει, τον τυφλώνει και τον καθοδηγεί.

Στη νουβέλα Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς ο Τολστόι σκιαγραφεί τον βίο και τον θάνατο ενός ανώτερου δικαστικού, δημοσίου υπαλλήλου, που έχει κατακτήσει ό,τι θεωρείται κοινωνική επιτυχία. Στο τέλος της ζωής του ο Ιβάν Ιλίτς, έντρομος, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολύ απλό αλλά καίριο ερώτημα: «Μήπως δεν έζησα όπως έπρεπε;», διερωτώμενος αν η ζωή του είχε κάποιο ουσιαστικό νόημα ή αν αναλώθηκε σε συμβάσεις και ψευδαισθήσεις.

Αμφότερα τα κείμενα αυτής της έκδοσης δημοσιεύτηκαν το 1886. Διαβάζοντάς τα σήμερα μένουμε έκπληκτοι από το πόσο λίγο έχει αλλάξει ο άνθρωπος, πόσο ίδια είναι τα πάθη και οι αδυναμίες του, πόσο κοντινή και οικεία είναι αυτή η εποχή και αυτή η λογοτεχνία, και πόσο επίκαιρος είναι,  τελικά, ένας συγγραφέας που μελέτησε τη ζωή τόσο βαθιά και επίμονα.

Εκδόσεις: Μίνωας, ISBN:  978-618-02-1737-7, Σελίδες:  192, Ημ. Έκδοσης: Ιανουάριος 2021, Τιμή: 12,99 €

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ «ΦΑΡΟΙ ΙΔΕΩΝ»

Στόχος της σειράς Φάροι Ιδεών είναι νέοι αλλά και ώριμοι αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με διαχρονικά έργα σημαντικών συγγραφέων, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης. Έργα τα οποία ακριβώς λόγω της διαχρονικής επικαιρότητάς τους αποτελούν φάρους προσανατολισμού στις σημερινές προκλήσεις και ίσως μας δίνουν απαντήσεις σε χρόνια διλήμματα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Τα βιβλία αυτά προλογίζουν διακεκριμένες προσωπικότητες ευρέος φάσματος της ελληνικής κοινωνίας που καλύπτουν την οικονομική, πολιτική, επιστημονική και πολιτιστική δραστηριότητα της χώρας μας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε έμπνευση, ερεθίσματα και κίνητρα για να εμβαθύνουμε, να στοχαστούμε μέσα στις θύελλες μιας ολοένα και πιο σύνθετης πολύπλοκης πραγματικότητας. Τα βιβλία της σειράς Φάροι Ιδεών αποτελούν οδοδείκτες στην προσπάθεια να ξεδιαλύνουμε λίγο το αίνιγμα της ζωής, να φωτίσουμε το μυστήριό της και να διευρύνουμε τα όρια της κατανόησης του κόσμου και των ανθρώπων.

Related posts