Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Μαΐ 2022
Blender

Πώς θα κάνουμε τα παιδιά να μας ακούνε;

Όπως όλοι μας, τα νήπια δεν ακούνε πάντα. Πρέπει να τους μάθουμε εμείς πώς να δίνουν προσοχή. Συνήθως οι γονείς λένε κάτι 10 φορές και μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την τιμωρία. Έτσι όμως το παιδί δεν μαθαίνει να ακούει. Αντιθέτως, μαθαίνει ότι μπορεί να μας αγνοεί τις πρώτες 10 φορές που θα πούμε κάτι και να μας δώσει σημασία μόνο όταν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε την ψυχραιμία μας. Δεν χρειάζεται αγώνας για να μάθουμε στο παιδί να μας ακούει. Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να κάνουν αυτή τη διαδικασία ευκολότερη.
Κατεβείτε στο ύψος τους
Όπως συνειδητοποιεί κάθε γονιός κάποια στιγμή, το να φωνάζεις στο παιδί από ψηλά σπανίως έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό πρέπει να καθίσουμε κάτω ή να ανεβάσουμε κάπου το παιδί, έτσι ώστε να μπορούμε να το κοιτάζουμε στα μάτια. Η οπτική επαφή είναι σημαντική και λειτουργεί καλύτερα όταν είμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με το παιδί. Θα μας ακούσει πολύ πιο προσεκτικά αν καθίσουμε δίπλα του στο τραπέζι για να του πούμε να τελειώσει το πρωινό του ή αν ξαπλώσουμε δίπλα του στο κρεβάτι για να του πούμε ότι είναι ώρα να σβήσει το φως.
Να είστε ξεκάθαροι
Πείτε αυτό που θέλετε ξεκάθαρα, απλά και χωρίς μεγάλη αυστηρότητα. Το παιδί θα αφαιρεθεί αν του μιλάμε πολύ ώρα για ένα θέμα. Του είναι δύσκολο να βρει το νόημα σε μια μεγάλη πρόταση όπως «κάνει πολύ κρύο έξω και θα αρρωστήσεις, γι’ αυτό θέλω να βάλεις το μπουφάν σου πριν πάμε στα μαγαζιά». Αντιθέτως, η φράση «ώρα να βάλεις το μπουφάν σου» είναι ξεκάθαρη. Και δεν χρειάζεται να διατυπώνουμε κάτι ως ερώτηση αν το παιδί δεν έχει άλλη επιλογή. Η φράση «είναι ώρα να μπεις στο καθισματάκι του αυτοκινήτου» έχει μεγαλύτερη επίδραση από τη φράση «έλα να καθίσεις στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, εντάξει, γλυκέ μου;»
Να είστε συνεπείς
Δώστε του να καταλάβει ότι εννοείτε αυτά που λέτε και μην ξεστομίζετε απειλές ή υποσχέσεις που δεν θα τηρήσετε. Αν πείτε στο δίχρονο ότι πρέπει να πίνει νερό με το βραδινό του, μην το αλλάζετε μετά από λίγο επιτρέποντάς του να πιει χυμό αντί για νερό. Αν το έχετε προειδοποιήσει ότι θα μπει τιμωρία αν χτυπήσει το αδελφάκι του, πρέπει να το βάλετε τιμωρία μόλις το κάνει. Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας συμφωνεί και σέβεται τους κανόνες σας ώστε να μην υπονομεύει ο ένας τον άλλο. Μην πέφτετε στην παγίδα να επαναλαμβάνετε συνεχώς λιγότερο σημαντικές οδηγίες, όπως «βάλε την κούπα σου στο τραπέζι». Οδηγήστε ευγενικά το χέρι του παιδιού να τοποθετήσει την κούπα στο τραπέζι ώστε να ξέρει ακριβώς τι θέλετε να κάνει.
Ενισχύστε το μήνυμα
Βοηθάει να συμπληρώνεις την προφορική δήλωση με άλλου είδους μηνύματα, ειδικά αν προσπαθείτε να τραβήξετε το παιδί από κάτι που το έχει απορροφήσει. Πείτε «ώρα για ύπνο», δώστε ένα οπτικό σύνθημα (αναβοσβήνοντας το φως) και ένα σωματικό σύνθημα (ακουμπώντας το παιδί στον ώμο για να τραβήξετε την προσοχή του και να έρθει προς το μέρος σας) και τέλος κάντε πράξη τη δήλωσή σας (οδήγηστε το στο κρεβάτι και ετοιμάστε τα σκεπάσματα).
Προειδοποιήστε
Προειδοποιήστε το παιδί πριν από μια αλλαγή κατάστασης, ειδικά αν ασχολείται με κάποιο παιχνίδι ή κάποιον φίλο. Πριν ετοιμαστείτε για να φύγετε από το σπίτι πείτε του «Σε λίγο θα φύγουμε, όταν σε φωνάξω πλύνε τα χέρια σου».
Δώστε οδηγίες με διασκεδαστικό τρόπο
Το να δίνεις οδηγίες στο παιδί φωνάζοντας μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αλλά κανείς δεν απολαμβάνει τη διαδικασία. Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα όταν τα αντιμετωπίζεις με χιούμορ. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μια αστεία φωνή ή ένα τραγούδι για να περάσετε το μήνυμα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί καταλαβαίνει τα οφέλη του να σας ακούει. (Πείτε «πλύνε τα δόντια σου και μετά μπορείς να διαλέξεις το αγαπημένο σου νυχτικό» αντί «πλύνε τα δόντια σου ΤΩΡΑ»). Επαινέστε το παιδί όταν πλύνει τα δόντια του. Το καλό χιούμορ, η στοργή και η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στο παιδί όταν του μιλάμε με αυτό τον τρόπο το κάνουν να θέλει να μας ακούσει γιατί ξέρει ότι το αγαπάμε και ότι πιστεύουμε πως είναι ξεχωριστό.
Δείξτε καλή συμπεριφορά
Τα παιδιά είναι καλύτεροι ακροατές όταν βλέπουν ότι είμαστε και εμείς καλοί ακροατές. Πρέπει να ακούμε το παιδί με τον ίδιο σεβασμό που θα ακούγαμε και έναν ενήλικα. Πρέπει να το κοιτάζουμε στα μάτια όταν μας μιλάει, να του απαντάμε ευγενικά και να το αφήνουμε να τελειώσει χωρίς να το διακόπτουμε.
Σχολιάστε την καλή του συμπεριφορά
Πόσες φορές μιλάμε στο παιδί γι’ αυτά που κάνει λάθος; Είναι πιο πιθανό να μας ακούσει αν παρατηρήσουμε ότι συμπεριφέρεται καλά και το σχολιάσουμε. Μπορούμε να πούμε «Μάζεψες τα παιχνίδια σου αμέσως. Μπράβο!». Αν ενθαρρύνουμε το παιδί, δεν θα χάνει τη συγκέντρωσή του όταν του μιλάμε.
ΠΗΓΗ: familyinaction.gr

Related posts