Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
11 Αυγ 2022
Media

Πώς σχολιάζουν στα πρωτοσέλιδα τους οι εφημερίδες για την εκλογή Προέδρου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με κεντρικό τίτλο «Απόφαση για καθαρές λύσεις» σημειώνει ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δρομολόγησαν την επίσπευση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα με την κίνηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης η οποία αποφασίστηκε την Κυριακή σε συνάντηση που είχαν στη Βουλή, η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την τρέχουσα αξιολόγηση ουσιαστικά «παγώνει». Το «νήμα» θα παραλάβει η παρούσα κυβέρνηση αν στην Τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 180 ψήφοι, ώστε να εκλεγεί ΠτΔ ή, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, ή όποια κυβέρνηση προκύψει από τις πρόωρες εκλογές που το πιθανότερο είναι να διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου. Η εφ,. σημειώνει πως η απόφαση επίσπευσης συνιστά απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αλλά υπαγορεύτηκε και από τις απαιτήσεις της τρόικας και κυρίως το ΔΝΤ, που καθιστούσαν αδύνατη τη σύγκλιση και μετέδιδαν στην Αθήνα την αίσθηση πως οι δανειστές επιθυμούν η όποια συμφωνία να κλείσει αφού αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Η ΑΥΓΗ, με κεντρικό τίτλο «Ευτυχές το νέον έτος!» σημειώνει ότι η χώρα είναι πιο κοντά σε πολιτική αλλαγή μετά τη βεβιασμένη απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου επιχειρεί αναγκαστική έξοδο, δια της επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ μετά το ναυάγιο της πολιτικής της, το φιάσκο των σχεδίων για «έξοδο στις αγορές» και τις προσδοκίες για εκπτώσεις της τρόικας στα μέτρα που η ίδια είχε προσυπογράψει. Η εφ. επισημαίνει πως το ελληνικό αίτημα στο Eurogroup για παράταση του μνημονίου κατά δυο μήνες είναι η τελευταία πολιτική πράξη της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, που επιχειρεί να εκβιάσει την ψήφο των βουλευτών κρύβοντας τα νέα μέτρα. Σε άλλο της ρεπορτάζ με τίτλο «Σαμαράς, Βενιζέλος άνοιξαν την πόρτα της εξόδου» η εφ. αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής, σημειώνει ότι σήμερα ανακοινώνεται το όνομα του υποψηφίου Προέδρου και προσθέτει πως ασκήθηκαν πιέσεις από τους δανειστές για «καθαρό πολιτική τοπίο».

ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο «Ο Αϊ Βασίλης φέρνει Πρόεδρο» γράφουν για τα μυστικά ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής σημειώνοντας πως οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος προχωρούν στην άμεση διενέργεια των τριών γύρων της προεδρικής εκλογής, επιχειρώντας να διασφαλίσουν την πλειοψηφία των 180 βουλευτών, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες. Σύμφωνα με την εφ., με την κίνηση αυτή ετεροχρονίζεται η κρίσιμη ψηφοφορία για τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα για την ολοκλήρωση της συμφωνία που θα οδηγήσει στη μεταμνημονιακή εποχή. Επίσης, η εφ. με τίτλο «Η ζαριά του Δεκέμβρη» αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα των ψηφοφοριών για την προεδρική εκλογή, ενώ με τίτλο «Ο άγνωστος Χ για Πρόεδρος» γράφουν ότι φουντώνει η ονοματολογία και αναφέρει ως πιθανούς υποψηφίους τους Σταύρο Δήμα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ιωάννης Τέντες, Βασίλειος Σκουρής, Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Παναγιώτης Πικραμένος.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, με κεντρικό τίτλο «Κάλπες με εντολή τρόικας» γράφει ότι το χθεσινό Eurogroup άναψε το «πράσινο» φως για την επιτάχυνση των διαδικασιών νέου ΠτΔ δίνοντας δίμηνη παράταση- διορία στις διαπραγματεύσεις. Προσθέτει ακόμη ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα προσπαθήσουν νε βρουν τους 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή καθώς, μετά την ανακοίνωση του Ντάισελμπλουμ, δεν τους έμεινε άλλος δρόμος παρά να ρισκάρουν επίσπευση της διαδικασίας. Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ της η εφ. με τίτλο «Γράφουν και σβήνουν ονόματα» σημειώνει πως μέχρι στιγμής «παίζουν» Δήμας, Πικραμένος, Σκουρής, Διαμαντούρος, Παπαδόπουλος, Δαμανάκη και Αβραμόπουλος, προσθέτοντας όμως ότι μπορεί ο Σαμαράς να κάνει και την έκπληξη.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, με κεντρικό τίτλο «Εκλογή Προέδρου και δίκτυ ασφαλείας ή πρόωρες κάλπες και επιστροφή στο άγνωστο» αναφέρεται στο παρασκήνιο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και προσθέτει πως αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα για τους βουλευτές και την Ελλάδα. Επίσης με τίτλο «Εκλέγουμε νέο Πρόεδρο ή κάλπες και περιπέτειες» η εφ. γράφει για το παρασκήνιο της απόφασης Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, απόφαση την οποία χαρακτηρίζει «κίνηση ματ στην πολιτική σκακιέρα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα το όνομα του προσώπου που θα προτείνει η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανώς σήμερα σε διάγγελμα του πρωθυπουργού. Επίσης η εφ. παρουσιάζει την εξίσωση των 180 με τα πιθανά «ναι» και «όχι» της προεδρικής εκλογής σημειώνοντας ότι στις 29

Δεκεμβρίου «κληρώνει» για… εκλογές και έξοδο από το μνημόνιο, προσθέτοντας
όμως ότι η δίμηνη παράταση που συμφωνήθηκε στο Eurogroup σημαίνει πως μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο δεν θα δοθεί καμία δόση.

Το ΕΘΝΟΣ, με κεντρικό τίτλο «Καθαρές λύσεις, Πρόεδρος τον Δεκέμβριο ή εκλογές» γράφει ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δίνουν λύση στο μείζον ζήτημα της πολιτικής αβεβαιότητας, το οποίο θέτει η τρόικα ως εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για εκλογή ΠτΔ. Σύμφωνα με την εφ. οι ηγέτες των δυο κυβερνητικών κομμάτων όρισαν, ύστερα από μυστική συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι, να κινηθεί η διαδικασία μέσα στον Δεκέμβρη, ενώ το δίλημμα που θα τεθεί είναι: «πολιτική σταθερότητα και έξοδος από τη μνημονιακή εποχή ή εκλογές και επιστροφή στα μνημόνια». Η εφ. αναφέρεται ακόμα στο παρασκήνιο και στις συσκέψεις στη Βουλή και στο Μαξίμου προσθέτοντας πως στο σημερινό νέο τετ α τετ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το όνομα του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια. Η εφ. προσθέτει ότι πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος έχουν καταλήξει σε λίστα υποψηφίων για την προεδρία με φαβορί τους κυρίους Δήμα και Αβραμόπουλο, ενώ στο τραπέζι είναι και τα ονόματα των κ.κ. Β. Σκουρή και Π. Πικραμένου. Τέλος με τίτλο «Ξεκίνησαν οι επαφές με τους ανεξάρτητους» η εφ. σημειώνει πως από αργά εχθές το βράδυ πήραν φωτιά τα τηλέφωνα από τα κομματικά επιτελεία στα 24 μέλη του κοινοβουλίου που δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα και αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη της προεδρικής εκλογής.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, με τίτλο στην πρώτη της σελίδα «Σοκ! Εκλογή Προέδρου μέσα στα Χριστούγεννα» γράφει ότι ακόμα και οι κορυφαίοι υπουργοί αιφνιδιάστηκαν χθες με την ανακοίνωση για την εκλογή ΠτΔ μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση, όπως φαίνεται, ήταν αποτέλεσμα ασφυκτικών πιέσεων (σε βαθμό ωμού εκβιασμού) των Γερμανών και το ΔΝΤ, που απαίτησαν εδώ και τώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο, διαφορετικά θα έκοβαν τη ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με την εφ. ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει σήμερα το όνομα του υποψηφίου για την προεδρία, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος πιέζει για Σκουρή και Διαμαντούρο.

Related posts