Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Φεβ 2020
Media

Πως πάνε οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους

Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, με την υποβολή και νέου επικαιροποιημένου πακέτου μέτρων, από την κυβέρνηση, καθώς και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών στο προαύλιο του Κοινοβουλίου κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα των πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Άλλα θέματα που επίσης προβάλλονται είναι η στρατηγική όξυνσης που καλλιεργεί η Άγκυρα στο Αιγαίο, οι αντιδράσεις για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, ο έλεγχος των δανείων σε υπερχρεωμένα ΜΜΕ, οι διαμαρτυρίες των συνταξιούχων, το ν/σ για την ΕΡΤ καθώς και οι ρυθμίσεις για οφειλές σε Ταμεία και τα «κόκκινα» δάνεια.

Διαβάστε πως το παρουσιάζουν οι εφημερίδες

Το ΕΘΝΟΣ με κεντρικό τίτλο «Συναγερμός ενώ η κλεψύδρα αδειάζει» και υπέρτιτλο «Σε ασφυκτικά περιθώρια ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων» γράφει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, τη στιγμή που η κλεψύδρα του χρόνου  αδειάζει και ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές εξελίσσεται σε ασφυκτικά περιθώρια. Η νέα λίστα Βαρουφάκη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανατροπές στη φορολογία όπως: Ενιαίο αφορολόγητο όριο για όλους. Αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή. Κατάργηση απαλλαγών για τους έχοντες και αύξηση του φόρου πολυτελείας για τα Ι.Χ. Σε αναλυτικό ρεπορτάζ της στις εσωτερικές σελίδες οι εφ. παρουσιάζει εκτενώς τις προτάσεις και σημειώνει προβλέπουν νέο μοντέλο για ιδιωτικοποιήσεις με αναμενόμενα έσοδα 1,5 δις ευρώ καθώς και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό με ακύρωση των μειώσεων. Η  εφ. σε εκτενές ρεπορτάζ της στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Διαπραγμάτευση με την κλεψύδρα να αδειάζει…», σημειώνει πως η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου ώστε να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχαμε θετικά μηνύματα, αλλά όχι «λευκό καπνό» από το EuroWorking Group καθώς παραμένει το χάσμα για τις επικουρικές συντάξεις και τα εργασιακά. Η εφ. σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει εξαρχής.  Επίσης, σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, με τίτλο «Πρόοδος, αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση» η εφ. σημειώνει η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Ευρωζώνης κατέληξε στη διαπίστωση ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση μέρους των δόσεων και διαμηνύθηκε στην Αθήνα ότι πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες εάν επιθυμεί τη λήψη απόφασης από το Eurogroup. Ακόμη επισημαίνεται πως εάν χαθεί το ραντεβού της επόμενης εβδομάδας, τότε η λήψη απόφασης θα παραπεμφθεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Απριλίου. Όσον αφορά στο θέμα της ρευστότητας η εφ. με τίτλο «Με το σταγονόμετρο η ρευστότητα από ELA» γράφει πως οι ευρωπαίου εταίροι επιμένουν στη «σταύρωση» της ελληνικής οικονομίας κρατώντας σε οριακό επίπεδο τη ρευστότητα. Χθες η γραμμή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε και πάλι με το σταγονόμετρο κατά 700 εκατ. ευρώ.

H ΑΥΓΗ, με κεντρικό τίτλο «Βασανιστική πρόοδος» και υπέρτιτλο «Ελλάδα και δανειστές σπεύδουν βραδέως σε συμφωνία – «πακέτο» κάνει λόγο για «πλεόνασμα» μεταρρυθμίσεων από τον Γιάννη Βαρουφάκη καθώς και για κινήσεις σε αναζήτηση λύσης πριν από την 24η Απριλίου. Όπως σημειώνει η εφ. η διαπραγμάτευση με τους δανειστές προχωρεί βήμα βήμα, σημείο σημείο, για να κλείσει ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων, να ξεπεραστεί το φάσμα της πιστωτικής ασφυξίας και να συνταχθεί νέο συμβόλαιο σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε μακροσκελή κατάλογο μεταρρυθμίσεων με καθαρό δημοσιονομικό όφελος 3,5 έως 5 δις ευρώ, πέραν του προβλεπόμενου 1,5 δις από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα έπεσε στο 1,2% του ΑΕΠ (από το 2,9%), αλλά η πρόβλεψη κινείται άνω του 3%, ώστε το υπερβάλλον ποσό να διατεθεί για άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ παραμένουν διαφορές επί πτυχών των εργασιακών και του ασφαλιστικού, αλλά οι συζητήσεις εστιάζονται περισσότερο στην κατά το δυνατόν ακριβέστερη κοστολόγηση των ρυθμίσεων. Σε εκτενές ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Euroworking Group: Τόσο μακριά, τόσο κοντά…» η εφ. κάνει λόγο για μισό βήμα προόδου για συμφωνία Αθήνας και δανειστών. Επίσης προβάλλει αναφορές από πηγές στις Βρυξέλλες μετά την τηλεδιάσκεψη οι οποίες σημείωναν ότι «Έχουμε δουλειά ακόμη για να φθάσουμε σε συμφωνία».

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,  με «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα και τίτλο στις εσωτερικές σελίδες «Νέα λίστα 17 μέτρων για έσοδα 4,7 ως 6,1 δις» γράφει ότι κυβέρνηση απέστειλε χθες στους δανειστές μια νέα πιο αναλυτική λίστα με 17 μέτρα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα αποδώσουν έσοδα από 4,7 έως 6,1 δις ευρώ, που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα έως 3,9 του ΑΕΠ το 2015, δηλαδή, έμμεσα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να υιοθετεί τον μνημονιακό στόχο του 3%. Πάντως σύμφωνα με την εφ., οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, γεγονός που δεν προοιωνίζει την εκταμίευση κεφαλαίων την ερχόμενη εβδομάδα όπως προσδοκά η Αθήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μεταξύ των μέτρων της νέας λίστας περιλαμβάνονται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης και κατασχέσεις θυρίδων. Επίσης θα επανεξεταστούν αποκρατικοποιήσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ μπαίνει φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στις εθελούσιες. Επίσης με τίτλο «Στάλα στάλα η ρευστότητα από την ΕΚΤ» η εφ. γράφει πως η ΕΚΤ δίνει ρευστότητα με το σταγονόμετρο εγκρίνοντας χθες της αύξηση του ELA κατά 700 εκατ. ευρώ χωρίς ωστόσο να προτίθεσαι να επιτρέψει στις τράπεζες να δανείσουν το Δημόσιο εάν δεν προηγηθεί συμφωνία με τους πιστωτές.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ,  με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Γολγοθάς για τη δόση με μέτρα 6,1 δις ευρώ» γράφει ότι η κυβέρνηση παρέδωσε στους εταίρους που εμμένουν σε εργασιακό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, επικαιροποιημένο πακέτο μέτρων διπλάσια αξία από το αρχικό. Όπως γράφει η εφ. οι πιστωτές – σύμφωνα με πληροφορίες – εμμένουν στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις που αν εφαρμόζοντας θα επέφερε μειώσεις οι οποίες θα έφθαναν έως και 80%.Εκτός από τις επικουρικές συντάξεις, πεδίο έντονης αντιπαραθέσεις συνιστούν επίσης η επαναφορά των συλλογικών συβάσεων, η αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να αντικαταστήσει με τον ΦΜΑΠ. Οι δανειστές εμφανίζονται άκαμπτοι στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς ο φόρος απέδωσε πέρσι «ζεστό χρήμα» ύψους 2,65 δις ευρώ, πετυχαίνοντας τον στόχο της εισπραξιμότητας. Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Βήματα σύγκλισης» γράφει πως η ομάδα εργασίας των 19 αναγνώρισε ότι έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση στην παρουσίαση των μέτρων, αλλά υποστηρίζει πως ορισμένα από αυτά δεν αποφέρουν μόνιμα έσοδα ενώ κάποια άλλα αποτελούν προσδοκίες.

 

ΤΑ ΝΕΑ  με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Τα άλλα μέτρα της λίστας» αναφέρεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε το υπ. Οικονομικών στις Βρυξέλλες και κάνει λόγο για κατάργηση φοροαπαλλαγών και αύξηση ανώτατου συντελεστή, για μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους, για ποινικοποίηση της απόκρυψης των εισοδημάτων, για τέλος των μετρητών σε ΔΕΚΟ και εφορίες, γα παράθυρο σχετικά με κατασχέσεις σε θυρίδες και για τέλος εθελούσιων εξόδων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Στο ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες  με τίτλο «Κρυφά μέτρα με αύξηση φορολογίας’’ η εφημερίδα σημειώνει ότι η δημιουργική ασάφεια έδωσε τη θέση της σε συγκεκριμένα μέτρα που περιλαμβάνουν υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης. Αύξηση του φόρου πολυτελείας και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων . Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι η νέα λίστα δεν έχει κερδίσει προς το παρόν την εμπιστοσύνη των δανειστών που μιλούν πάντα για υπερβολική αισιοδοξία και αοριστία, ενώ , σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ αντιτίθεται σε ότι αφορά τα εργασιακά και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.  Ακόμα σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Το βασίλειο της ασάφειας’ η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η αίσθηση που αποκομίζουν οι εμπειρογνώμονες των δανειστών είναι πως η ελληνική πλευρά δεν αφήνει αμφιβολίες ότι θέλει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της , πλην όμως δεν είναι ακόμη σε θέση να αποδείξει πως θα το πετύχει. Επίσης τονίζεται στο ρεπορτάζ πως οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν ότι το όλο κλίμα στις διαπραγματεύσεις είναι θετικό.

 

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο στην πρώτη σελίδα «Τι περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη που δεν πείθει τις Βρυξέλλες» σε ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι υπάρχουν  μέτρα 6 δις. εντός του 2015 στη λίστα Βαρουφάκη και επισημαίνει ότι μεταξύ των μεταρρυθμίσεων είναι οι αλλαγές σε αφορολόγητο, συντελεστές για μεσαία και μεγάλα εισοδήματα και αύξηση φόρου πολυτελείας για Ι.Χ. ενώ παραθέτει  το περιεχόμενο της λίστας. Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Χάσμα κυβέρνησης –δανειστών» η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν προσέγγιση των δανειστών με την Ελλάδα και προσθέτει ότι το πραγματικό πρόβλημα της παρούσης διαπραγμάτευσης βρίσκεται  στο δημοσιονομικό γιατί σύμφωνα με την άποψη των δανειστών πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα είτε είναι μιας χρήσης είτε δεν διασφαλίζουν μόνιμα έσοδα.

 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  με τίτλο «Μέτρα 6,1 δις. στην καινούργια λίστα Βαρουφάκη»  η εφημερίδα σημειώνει ότι από τις αποζημιώσεις της Siemens η κυβέρνηση σκοπεύει να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα για την πάταξη της απάτης στον ΦΠΑ και παραθέτει τα μέτρα που αναφέρονται στην εμπλουτισμένη, όπως τη χαρακτηρίζει λίστα Βαρουφάκη. Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Ραντεβού τη Μεγάλη Τετάρτη για νέο Euro Working Group  η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν αμφιβολίες από την πλευρά των τεχνοκρατών για το κόστος των προτάσεων και την αντικατάστασή τους με ισοδύναμα και προσθέτει ότι σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών  οι προτάσεις δεν έπεισαν και κατέστησε σαφές ότι υπάρχει ακόμα δρόμος ώσπου να ολοκληρωθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων. Ακόμα η εφημερίδα σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι αυξήθηκε κατά 700.000.000 εκατ. ευρώ το όριο στήριξης των Ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Προσθέτει επίσης, σε άλλο δημοσίευμα τα έσοδα από τη ρύθμιση –εξπρές ανήλθαν σε 147.034.038 ευρώ σε πέντε ημέρες.

 

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ με τίτλο «Βάζουν τρικλοποδιά στη συμφωνία» επισημαίνει ότι Ευρωπαϊκά σταγονίδια δεν θέλουν σύντομη λύση  και προσθέτει μεταξύ άλλων ότι το άνοιγμα της χρηματοδοτικής κάνουλας , αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αφού όμως υποστούμε ένα ακόμα θρίλερ το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Τετάρτη. Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα σημειώνει ότι τελικά βρέθηκαν τα 450 εκατ. ευρώ για τη δόση προς το ΔΝΤ σύμφωνα με τον υπ. Οικονομιών Γ. Βαρουφάκη.

Related posts