Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Οκτ 2022
Auto-Moto

Πως μπορεί να «παντρευτεί» η τεχνολογία gaming με την εξέλιξη ασφαλών αυτοκινήτων

Όλοι θα έχετε ακούσει για τους εξομοιωτές οδήγησης . Κάποιοι ίσως να θεωρούν ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι αποκλειστικά για παιδιά.

Όμως η τεχνολογία στα gaming προχώρησε. Έκανε άλματα. Και τώρα οι μηχανικοί της Volvo χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τις παρατηρήσεις που συλλέγουν από τον απόλυτο εξομοιωτή τους για να κάνουν τα αυτοκίνητα τους ακόμη πιο ασφαλή.

Ο επαναστατικός εξομοιωτής μεικτής πραγματικότητας της σουηδικής εταιρείας χρησιμοποιείται για να γίνουν ακόμη πιο ασφαλή τα αυτοκίνητα που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής.

Ας δούμε όμως ποιος είναι αυτός ο εξομοιωτής που θα ζήλευαν οι απαιτητικοί  gamer.

Έχει όλα όσα έχει ένα κανονικό αυτοκίνητο. Αντιδρά όπως το αυτοκίνητο που εσείς οδηγείτε στους πραγματικούς δρόμους. Στις καιρικές συνθήκες. Έχει κινούμενο κάθισμα οδηγού, ένα τιμόνι με τεχνολογία αφής που προσφέρει feedback κι ένα headset εικονικής πραγματικότητας με κρυστάλλινη απόδοση. Για τους gamer είναι το απόλυτο παιχνίδι τους.

Ωστόσο, ο εξομοιωτής της Volvo Cars αναβαθμίζει αυτό το concept σε ανώτερο επίπεδο, καθιστώντας δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την πραγματικότητα από την εξομοίωση. Κάτι, άλλωστε, που είναι ακριβώς το ζητούμενο.

Με τη χρήση ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας από την κορυφαία real time 3D πλατφόρμα ανάπτυξης Unity και με τη συνδρομή των Φινλανδών ειδικών εικονικής και μεικτής πραγματικότητας της Varjo, ο εξομοιωτής δημιουργεί την εμπειρία οδήγησης ενός πραγματικού αυτοκινήτου σε πραγματικούς δρόμους. Συνδυάζει γραφικά 3D υψηλής ευκρίνειας που αναπαριστούν την πραγματικότητα, ένα headset επαυξημένης πραγματικότητας και ένα ολόσωμο κοστούμι Teslasuit που προσφέρει απτικό feedback από τον εικονικό κόσμο, ενώ παρακολουθεί και τις αντιδράσεις του σώματος.

Αυτός ο συνδυασμός software και hardware επιτρέπει στους μηχανικούς της Volvo Cars να εξομοιώνουν αναρίθμητα κυκλοφοριακά σενάρια σε ένα πραγματικό περιβάλλον πίστας, με τη χρήση ενός πραγματικού αυτοκινήτου. Όλα αυτά, με απόλυτη ασφάλεια. Οι μηχανικοί αποκομίζουν πολύτιμη γνώση για την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον άνθρωπο και το αυτοκίνητο, η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών υποβοήθησης οδηγού και αυτόνομης οδήγησης.

Οι δοκιμαστές μπορεί να εκτεθούν στη λειτουργία φανταστικών χαρακτηριστικών ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, σε user interface για αυτόνομη οδήγηση, σε μελλοντικά μοντέλα αυτοκινήτων και πολλά άλλα σενάρια. Ο εξομοιωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικά πεδία δοκιμών ή σε εργαστήριο και κάθε σενάριο είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο. Κυριολεκτικά, οι πιθανότητες είναι ανεξάντλητες.

Ο «απόλυτος εξομοιωτής» της Volvo Cars παρουσιάστηκε πριν από λίγα 24ώρα  σε ένα live event που μεταδόθηκε από την Open Innovation Arena της Volvo, με οικοδεσπότες μια ομάδα ειδικών καινοτομίας της εταιρείας.

Το περασμένο έτος, από κοινού με την Varjo, η Volvo Cars έγινε ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που πέτυχε να οδηγηθεί ένα πραγματικό αυτοκίνητο με τη χρήση headset μεικτής πραγματικότητας. Πλέον, η συνεργασία επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας τη Unity και τον κατασκευαστή ολόσωμων απτικών κοστουμιών, Teslasuit.

Σύμφωνα με τον Casper Wickman, επικεφαλής του τμήματος User Experience στην Open Innovation Arena της Volvo και έναν από τους οικοδεσπότες του ζωντανού event, αυτό δίνει τη δυνατότητα στη Volvo να μελετά αληθινές ανθρώπινες αντιδράσεις σε ασφαλές περιβάλλον, με κόστος εξαιρετικά μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ενός πραγματικού τεστ.

Οι δοκιμές είναι εξαιρετικά σημαντικές στην ανάπτυξη συστημάτων ασφαλείας για αυτοκίνητα, όπως οι τεχνολογίες αποφυγής σύγκρουσης. Αλλά η δοκιμή αυτών των συστημάτων στην πραγματικότητα μπορεί να είναι επικίνδυνη, χρονοβόρα και ακριβή. Οι προσομοιώσεις εικονικής και μεικτής πραγματικότητας, ωστόσο, επιτρέπουν την απόλυτα ασφαλή δοκιμή σε αληθινά περιβάλλοντα, χωρίς να χρειάζεται να κατασκευαστούν καθόλου φυσικά πρωτότυπα ή να δημιουργηθούν πολύπλοκά σενάρια.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το ζωντανό event εδώ και κατεβάστε το video με τη σύνοψή του εδώ.

Related posts