Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Οκτ 2020
Πολιτική

Πώς μας βλέπουν οι ξένοι και τι περιμένουν από την Ελλάδα μετά τις εκλογές

 

Υστερία τρόμου από την Bild για την Ελλάδα

Τρομολαγνικό σενάριο της γερμανικής εφημερίδας με βάση ενδεχόμενο bank run, επικαλούμενη… ανώνυμες κυβερνητικές πηγές. Η Γερμανία καταστρώνει σχέδια για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, στα οποία περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις από μια συρροή των καταθετών για να αποσύρουν τα χρήματά τους από τράπεζες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας “Bild”, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει.

 

Die Welt: Έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επιστροφή στην δραχμή η TUI

Προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αλλαγής νομίσματος στην Ελλάδα είναι η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία τουρισμού της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt». Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η εταιρεία διαβεβαιώνει μάλιστα τους πελάτες της ότι όχι απλώς δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, αλλά πολλά θα είναι φθηνότερα από ό,τι μέχρι τώρα. «Σχεδόν κανείς δεν θυμάται τον Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος το 2011 πρωτοστατούσε για λίγες μέρες στα γερμανικά και ελληνικά πρωτοσέλιδα. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωνε τότε με στόμφο ότι “κανένας Έλληνας ξενοδόχος δεν θα συμμετάσχει σε αυτό”. Εννοούσε έναν όρο για πληρωμές σε ευρώ, τον οποίο ήθελε να εισαγάγει στα συμβόλαια ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος της Γερμανίας TUI ώστε να είναι εξασφαλισμένος από τις απώλειες σε μια ενδεχόμενη επιστροφή στην δραχμή. Ο Ανδρεάδης έκανε λάθος. Σήμερα η TUI παρακολουθεί με χαλαρότητα την συζήτηση για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», αναφέρει η εφημερίδα.. «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε νομισματική εξέλιξη. Στο μεταξύ τα συμβόλαια είναι έτσι δομημένα ώστε οι υποχρεώσεις να πρέπει πάντα να πληρώνονται σε ευρώ, δηλώνει εκπρόσωπος της TUI στην εφημερίδα και επιβεβαιώνει ότι ο νέος αυτός νομισματικός όρος ισχύει για συμβόλαια με ξενοδόχους όλων των ευρωπαϊκών χωρών, με τους οποίους συναλλάσσεται η εταιρεία.

 

Independent: Αναπόφευκτο αρχίζει να φαίνεται ένα Grexit

Εάν αυτό που χρειαζόταν η ευρωζώνη για να σταθεροποιηθεί, ήταν η αποχώρηση των Ελλήνων, τότε θα είχε συμβεί μέχρι τώρα, εκτιμά ο Independent σε δημοσίευμά του. Όπως επισημαίνει, όντως, οι διαδοχικές κρίσεις κρατικού χρέους της Ελλάδας, έχουν προσφέρει κάθε ευκαιρία για τους Γερμανούς –κυρίαρχη φωνή στην ευρωζώνη και από τους μεγαλύτερους πιστωτές- να πιέσουν την Αθήνα στην έξοδο.  Αντιθέτως, με μια αξιοθαύμαστη προσήλωση στην ευρωπαϊκή ενότητα, ο Γερμανός φορολογούμενος έχει πληρώσει και επιδοτήσει την Ελλάδα και τις άλλες μη ανταγωνιστικές οικονομίες του Club Med. Τις Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα του Independent, «η υποψία είναι ότι ο γερμανικός ιδεαλισμός και η γενναιοδωρία δεν συνοδεύονται από την ελληνική αποφασιστικότητα και αυτοθυσία. Περισσότερο από υποψία, στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θριαμβεύσει στις εκλογές. Απειλεί να αθετήσει τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα, καθώς είναι πολύ αυστηρή, παρά το ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί». Μια τέτοια εξέλιξη, τονίζει το δημοσίευμα, δεν θα είναι καλή για την Ελλάδα, η οποία θα αποκτήσει μια ακόμη χειρότερη φήμη για την ικανότητά της να τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, και η έξοδός της από την ευρωζώνη θα ακολουθούσε σύντομα.

 

Bruegel: Το Grexit δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα – Αναγκαία η σημαντική μείωση του χρέους

Η βίαιη εσωτερική υποτίμηση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα υποστηρίζει το Bruegel. Το Grexit θα βοηθήσει την Ελλάδα; Θα συμβάλλει στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και στην επιστροφή της ανάπτυξης; «Σίγουρα ΟΧΙ» απαντά με κάθε σαφήνεια το think tank Βruegel, απορρίπτοντας ως σωτήρια λύση για την Ελλάδα την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ειδικότερα, σε άρθρο του, ο G. Wolf, αναλυτής του think tank των Βρυξελλών, θεωρεί μέγα λάθος το Grexit, σημειώνοντας πως η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν ωφελεί την Ελλάδα και τις υπόλοιπες βαλλόμενες χώρες.

 

FAZ: Το SPD συμφωνεί με τη Μέρκελ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα

«Όταν το Σαββατοκύριακο δόθηκε στην δημοσιότητα, προφανώς από την πλευρά της CDU, στο Der Spiegel η πληροφορία ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πλέον διαχειρίσιμη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έπρεπε ο εταίρος της να αντιδράσει. Αλλά πώς; Την ίδια διαπίστωση συμμερίζεται και κομμάτι του SPD στην κυβέρνηση», επισημαίνει και προσθέτει ότι «τα περασμένα χρόνια δόθηκαν πολλά χρήματα και ιδρώτας για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης». «Και βεβαίως συζητήθηκε στον πυρήνα του υπουργικού συμβουλίου αρκετές φορές το τι θα μπορούσε να συμβεί αν χρειάζονταν νέες εκλογές στην Ελλάδα. Η 29η Δεκεμβρίου – η αποτυχημένη προεδρική εκλογή στην Αθήνα – δεν ήταν έκπληξη για το Βερολίνο», συνεχίζει ο αρθρογράφος της FAZ για να προσθέσει: «Είναι όμως συνετό να μιλάει κανείς για αυτό μισο-δημοσίως; Μήπως για να βοηθηθεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς; Από την σκοπιά του Γκάμπριελ σίγουρα όχι. Αλλά μια κυβέρνηση δεν μπορεί να διαψεύσει κάτι που δεν είναι λάθος. Και ο Πρόεδρος του SPD υπομένει, εάν λάβει αποστάσεις, την εντύπωση μίας διένεξης στον κυβερνητικό συνασπισμό. Άρα τονίζει ο Γκάμπριελ – όπως και η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών – ότι δεν υπάρχει αλλαγή πορείας: στόχος είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Προσθέτει όμως ότι η Ευρωζώνη σήμερα είναι πιο ανθεκτική από ό,τι πριν λίγα χρόνια και γι’ αυτό κατά τα άλλα δεν εκβιάζεται και αναμένεται από την ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα ποιος την εκπροσωπεί, συνέπεια στις συμφωνίες».

Related posts