Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
11 Ιούλ 2020
Απόψεις

Πώς κατάργησε ο Μπαϊρακτάρης το άβατο του Ψυρρή

Συνέλαβε τα κουτσαβάκια σε καφωδείο, τους ρεζίλεψε κόβοντας μουστάκι, αφέλειες, μανίκι, και σπάζοντας οι ίδιοι μαχαίρια και πιστόλια…

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Όπως σήμερα, κάποιοι ομιλούν περί αβάτου των Εξαρχείων, έτσι και πριν από 128 χρόνια, το 1890, οι Αθηναίοι μιλούσαν για το «άβατο του Ψυρρή», για το οποίο, ο στίχος της εποχής εκείνης ήταν λίαν κατατοπιστικός: « Μέσ’ στα σοκάκια του Ψυρρή, μέσ’ στην παρανομία, φοβάται να κυκλοφορεί, Στρατός κι Αστυνομία». ΄Ηταν το απόρθητο φρούριο των κουτσαβάκηδων, των ατίθασων οπλοφορούντων παλικαράδων.

Η περιοχή του Ψυρρή, από την Οθωνική εποχή, ήταν η Μέκκα του εγκλήματος. Εκεί κατέληγαν επαρχιώτες και ξένοι, γιατί είχε τα πάντα: φτώχεια, φθήνια, κακόφημα σπίτια και άσυλο που εξελίχθηκε σε γκέτο, όπου  τα κουτσαβάκια έκαναν ό,τι ήθελαν, χωρίς να υπολογίζουν τις Αρχές.

Κουτσαβάκηδες

Μία απόπειρα του Κράτους με τον αστυνόμο Δημητριάδη να καθαρίσει την περιοχή απέτυχε. Συγκρούσθηκε μαζί τους, κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του και την πλήρωσε τελικά ο γραμματέας της Αστυνομίας Λύτρας. ΄Εκτοτε κανείς δεν τόλμησε να τα βάλει μαζί τους. Σύχναζαν σε καταγώγια, κάθονταν σε καφενεία και ταβέρνες, βάζοντας πάνω στο τραπέζι το πιστόλι ή την «σκανδαλιάρα» όπως έλεγαν το μαχαίρι και οι πάντες έτρεμαν…. Σ’ αυτήν λοιπόν την γειτονιά εύρισκαν άσυλο οι εγκληματίες, που αποθρασύνθηκαν, όταν  διάφοροι πολιτικοί  τους έκαναν μπράβους και κομματάρχες τους.

Η Αστυνομική Διεύθυνση στην πλατεία Κλαυθμώνος, εκεί που ρεζίλεψαν τα κουτσαβάκια

Όταν κέρδισε τις εκλογές του 1891 ο Τρικούπης,  ανέθεσε στον Δημήτρη Μπαϊρακτάρη, έναν πεπειραμένο αξιωματικό, την διεύθυνση της Αστυνομίας, με σκοπό να καθαρίσει την Αθήνα. O Μπαϊρακτάρης, με τους ευζώνους που επάνδρωσε την Αστυνομία, αφού έβαλε τάξη σε μεγάλο μέρος της Αθήνας, έστρεψε την προσοχή του στη φωλιά των κουτσαβάκηδων. στου Ψυρρή.

΄Ενα βράδυ, με δέκα   καλά εκπαιδευμένους  στις εφόδους αστυνομικούς  ξεκίνησε η  «Επιχείρησις Λαβίς» στο καφωδείο του Νταούφαρη στην οδό Καραϊσκάκη κοντά στην  πλατεία Ηρώων, όπου σύχναζαν. Μπήκε κλωτσώντας με δύναμη την πόρτα και κτυπώντας τον βούρδουλα δυνατά στα τραπέζια, αιφνιδιάζοντας  τους.

Κλασσικός τύπος κουτσαβάκη: Μύσταξ, μπεγλέρι, ζώνη για την «σκανδαλιάρα», στραβά το καπέλο…

«Πού είναι οι ψευτόμαγκες ;  Πού κρύβονται;» Όλοι αιφνιδιασμένοι γύρισαν να δουν, ποιος είναι αυτός που τους απειλεί. Και πριν συνέλθουν, φωνάζει δυνατά:  «Ακούσατε ρε τσουρόμαγκες ; Μίλησε κανείς σας;»

«Ποιος είναι;» τόλμησε να πει  ένας, ειρωνικά.

Ο Μπαϊρακτάρης τον αγριοκοίταξε και του φώναξε:

«Άκουσε καλά. Εμένα με λένε Μπαϊρακτάρη ! Κατάλαβες!»  Εκείνη τη στιγμή μπαίνουν με αλαλαγμούς στο κατάστημα οι δέκα αστυνομικοί χτυπώντας τους υποκοπάνους στο πάτωμα, για να τους κατατρομάξουν. «Εσύ! Σήκω επάνω!»  Είπε ο Μπαϊρακτάρης σ’ έναν που τον κοιτούσε στραβά. «Τι έχεις στο μανίκι σου;  Βγάλτο!»

Ο κούτσαβος αρνήθηκε να βγάλει το μαχαίρι κι ο Μπαϊρακτάρης τον χτυπά με το βούρδουλα στον ώμο! Ένας  προσπάθησε να αντιδράσει αλλά  το ανάποδο χαστούκι, τον έριξε καταγής! ΄Ολοι πάγωσαν! Κάτι συνέβαινε μέσα στο άντρο τους, χωρίς να το περιμένουν! Οι αστυνομικοί άρχισαν την σωματική έρευνα, τους αφόπλισαν  και τους οδήγησαν στα κρατητήρια στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την επομένη το πρωί, τοποθέτησαν πάνω σε τραπέζια  τα κατασχεμένα πιστόλια και μαχαίρια και παρέταξαν τους συλληφθέντες.  Ο αστυνόμος Βασίλης Μπεχράκης, φώναζε τα ονόματα τους, τους έβαζε κι έβρισκαν το φονικό τους όργανο, το  τοποθετούσε σ’ ένα αμόνι και τους διέταζε να το καταστρέψουν με την βαριοπούλα…

Στενοσόκακο στο άβατο του Ψυρρή…

Οι αναστεναγμοί τους ακούγονταν σ’ όλη την πλατεία και άρχισαν να συγκεντρώνονται περίεργοι περαστικοί…  Καθένας που κατέστρεφε το φονικό του όργανο, εμφανιζόταν στον Μπαϊρακτάρη κι ένας υπαστυνόμος τους έκοβε με το… γουρνοψάλιδο το μισό μουστάκι, την αφέλεια των μαλλιών και το κρεμασμένο μανίκι του σακακιού. Ο δύστροπος κουτσαβάκης δυσανασχετούσε: «Γιατί ρε Βαγγελίστρα μου μ’ άνοιξες λογαριασμούς με την εξουσία; Γιατί κυρ’ διευθυντέα; Με τι μούτρα θα βγω τώρα στην κενωνία…».  Οι πιο σέρτικοι, που έτρωγαν  ανάποδη από το βαρύ χέρι του Μπαϊρακτάρη διαμαρτύρονταν: «Πώς βαράς κύρ’ διευθυντέα έναν αθώο, όπως το αρνί του γαλάτου; Τι ψυχή θα παραδώσεις;»

Μετά το ρεζιλίκι, τους είπε ο Μπαϊρακτάρης: «Και τώρα ρε Τσουρόμαγκες είστε ελεύθεροι να πάτε όπου θέλετε…»

Ο κόσμος που παρακολουθούσε το ρεζιλίκι τους, άρχισε να τους γιουχάρει κι εκείνοι μετά την γελοιοποίηση εξαφανίστηκαν. Που να κυκλοφορήσουν χωρίς το τσιγκελωτό μουστάκι και την… σκανδαλιάρα! Η αστυνομία τότε, μέσα σ’ ένα τρίμηνο κατάσχεσε και κατέστρεψε πάνω από 1000 φονικά όπλα όλων των ειδών!

Τα στοιχεία αυτά είναι από το βιβλίο μου « Μπαϊρακτάρης πολιτικοί και κουτσαβάκηδες»  που κυκλοφορεί σε επανέκδοση από τις εκδόσεις «Άγκυρα».

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης-

akontogiannidis@yahoo.gr

Στη βασική φωτογραφία: Ο αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Μπαϊρακτάρης, εξώφυλλο στο βιβλίο

 

 

Related posts