Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
17 Αυγ 2022
Πολιτισμός

Πώς ήχησε –  το «Μολών Λαβέ» από τους μαχητές της ΕΟΚΑ στον αχυρώνα Λιοπετρίου

bbbb
Πολέμησαν γενναία και οι Άγγλοι κατακτητές περιέλουσαν τον αχυρώνα με βενζίνη και τους έκαψαν ζωντανούς!
 
Τασος Κοντογιαννιδης Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
 
Σήμερα  2-9-1958, συμπληρώνονται  58 χρόνια από τότε που ο Ελληνισμός της Κύπρου θρήνησε τέσσερα παλικάρια της ΕΟΚΑ, που βρήκαν φρικτό θάνατο από τα πυρά των Άγγλων κατακτητών, μετά από σκληρό αγώνα,  περικυκλωμένοι από εκατό Άγγλους στρατιώτες, μέσα σε φλεγόμενο αχυρώνα στο χωριό Λιοπέτρι, κοντά στην Αμμόχωστο.
Οι τέσσερις αγωνιστές βρίσκονταν  στο Λιοπέτρι με εντολή  να εκπαιδεύσουν μέλη της ΕΟΚΑ στην περιοχή. Προσπάθησαν να διαφύγουν με  αυτοκίνητο χωρίς να τα καταφέρουν και κατέφυγαν έτσι στον παρακείμενο αχυρώνα του Παναγιώτη Καλλή για προστασία, αναγκασμένοι να δώσουν τη μάχη και να πέσουν όλοι στο πεδίο της τιμής.

Οι προτομές των ηρώων στον μαρτυρικό αχυρώνα Λιοπετρίου
Οι προτομές των ηρώων στον μαρτυρικό αχυρώνα Λιοπετρίου

Από την προηγούμενη μέρα, δύναμη χιλίων  και πλέον Άγγλων στρατιωτών, κινήθηκε προς το Λιοπέτρι, όταν κάποιος κατέδωσε ότι εκεί κρύβονται  οι τέσσερις της ΕΟΚΑ. Το περικύκλωσαν  και  κάλεσαν τους κατοίκους  δια μεγαφώνου να συγκεντρωθούν στο προαύλιο του σχολείου. Εκεί τους κράτησαν  ολόκληρη μέρα ενώ περίπολοι τους ενεργούσαν εξονυχιστικές  έρευνες σ’ όλα τα σπίτια. Το πρωί της επομένης, μπήκαν σ’ έναν αχυρώνα γεμάτο με φασολάχυρο, όπου ήταν κρυμμένοι οι τέσσερις της ΕΟΚΑ.
Οι στρατιώτες άρχισαν να μετακινούν τα άχυρα και ξαφνικά από το  βάθος του κρησφύγετου,  ερρίφθη εναντίον τους ριπή οπλοπολυβόλου. Οι Αγγλοι αιφνιδιάστηκαν, κι εγκατέλειψαν την αποθήκη, παίρνοντας θέσεις μάχης εξω από αυτήν. Την ίδια στιγμή, οι άνδρες της ΕΟΚΑ,  μόλις αντελήφθησαν ότι είχαν  περικυκλωθεί, κατέλαβαν κι αυτοί θέσεις μάχης. Ένας παρακολουθούσε την είσοδο της αποθήκης και οι άλλοι τρείς άνοιξαν πολεμίστρες προς τρείς διαφορετικές κατευθύνσεις, με τρόπο που να εμποδίζουν απόπειρα προσεγγίσεως τους.
Ανδρέας Κάρυος, 32 ετών
Ανδρέας Κάρυος, 32 ετών

Εν τω μεταξύ κατέφθασε μεγάλη ενίσχυση από άγγλους στρατιώτες κι ο επί κεφαλής τους αξιωματικός, τους κάλεσε ελληνικά και αγγλικά να πετάξουν τα όπλα και να παραδοθούν. Από το οχυρό ακούστηκε τότε  η κραυγή: « Μολών λαβέ!» με ομαδικό πυρ! Τότε ο Άγγλος αξιωματικός διέταξε επίθεση η οποία αποκρούσθηκε από τα  παλικάρια της ΕΟΚΑ και στοίχισε τον τραυματισμό ενός άγγλου στρατιώτου.
Δεύτερη επίθεση τους με χειροβομβίδες, αποκρούσθηκε κι αυτή, με έναν άγγλο  νεκρό στο πεδίο της μάχης. Ένας από τους υπερασπιστές του αχυρώνα, προωθήθηκε στην  είσοδο για να αντιμετωπίσει τυχόν επίθεση των Άγγλων, δέχθηκε όμως τα ομαδικά πυρά κι έπεσε νεκρός. Η επόμενη φάση του αγώνα  εναντίον του αχυρώνα,  έγινε με εμπρηστικές και καπνογόνες βόμβες,  δημιουργώντας ατμόσφαιρα κολάσεως!
Χρήστος Σαμάρας 33 ετών
Χρήστος Σαμάρας 33 ετών

Μαχητής της ΕΟΚΑ όρμησε στην είσοδο και αφού τραυμάτισε 4 άγγλους έπεσε κι αυτός νεκρός. Εκλήθη τότε τμήμα μηχανικού του στρατού εφοδιασμένο με βενζίνη και ρουκετοβόλο. Ο Άγγλος αξιωματικός ξανακάλεσε τους δύο ζώντες αγωνιστές να παραδοθούν γιατί διαφορετικά ο αχυρώνας θα βομβαρδιστεί με ρουκέτες. Η απάντηση ίδια: « Μολών λαβέ»  με πυρ εναντίον τους. Τότε ερρίφθησαν  ρουκέτες η μία μετά την άλλη κι έγινε  γενική έφοδος περίπου 100 στρατιωτών.  Άνδρες του Μηχανικού ανέβηκαν στην στέγη έριξαν βενζίνη την οποία ανέφλεξαν με φλογοβόλο.
Ηλίας Παπακυριακού, 20 ετών
Ηλίας Παπακυριακού, 20 ετών

Οι δυο αγωνιστές της ΕΟΚΑ συνέχισαν να βάλουν, αλλά λίγο μετά τα όπλα τους σίγησαν. Κάηκαν ζωντανοί στο πεδίο της μάχης… Από την πλευρά των Άγγλων υπήρξαν 4 νεκροί και αρκετοί τραυματίες… .
Τη θυσία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, μου  θύμισε η καλή μου φίλη από την Κύπρο Νικόλ, στέλνοντας  φωτογραφικό υλικό με τους ανδριάντες τους που στήθηκαν μεταγενέστερα στο σημείο της μάχης. Οι ήρωες:
Αντρέας Κάρυος , γεννήθηκε στις 16-7-1926 στο χωριό Αυγόρου ήταν μέλος των ενώσεων Παναγροτική  Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ) και Παγκύπριος Εθνική Οργάνωση Νέων (ΠΕΟΝ). Έγινε μέλος της ΕΟΚΑ, επιδόθηκε στη στρατολόγηση ανδρών συνελήφθη και απέδρασε αργότερα από τα κρατητήρια Πύλας.
Φώτης Πίττας γεννήθηκε στο χωριό Φρέναρος στις 28-2-1935. Έγινε μέλος της ΕΟΚΑ όταν φοιτούσε στο κολέγιο, ανέπτυξε μεγάλη δράση, καταζητείτο, συνελήφθη, φυλακίστηκε, βασανίστηκε σκληρά  και με το αίμα του ζωγράφισε στο κελί του  τη μορφή της ελευθερίας.
Ηλίας Παπακυριακού γεννήθηκε στο χωριό Λυθρόγκωμη στις 25-1-1938, εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ από μαθητής, πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις κατά των Άγγλων και ένα μήνα πριν θυσιαστεί, τραυματίσθηκε στο πόδι σε ενέδρα αγγλικής περιπόλου.
Φώτης Πίττας, 23 ετών
Φώτης Πίττας, 23 ετών

Χρήστος Σαμάρας  γεννήθηκε στο Λιοπέτρι στις 12-2-1925, ψάλτης στην εκκλησία, πατέρας τεσσάρων τέκνων, συνδέθηκε με τον Γρηγόρη Αυξεντίου και την ΕΟΚΑ, υπεύθυνος της περιοχής,  πήρε μέρος στην μάχη της  Δεκέλειας, επικηρύχτηκε και κρυβόταν στα γύρω χωριά.
*** Στη βασικη φωτογραφία: Οι ανδριάντες των τεσσάρων ηρώων της ΕΟΚΑ που αναφώνησαν το «Μολών Λαβέ»

Related posts