Η βάση της σχέσης του επιχείλιου έρπητα με τις τροφές βρίσκεται σε δυο αμινοξέα. Την αργινίνη και την λυσίνη.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι το γιαούρτι βοηθάει στην αντιμετώπιση του έρπη.
Καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη όπως τυρί, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια, γάλα, πατάτες, βόειο κρέας, μαγιά μπύρας, γιαούρτι, λάχανα, αβοκάντο, παπάγια, μάνγκο, βερίκοκα, μήλα, σύκα, και παντζάρια.
Η λυσίνη χρησιμεύει στην καταπολέμηση του έρπητα, και βοηθάει στην πρόληψη της εξάπλωσης του.
Όταν εκδηλωθεί, καλό θα ήταν να αποφεύγονται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη.
Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που κατά κάποιο τρόπο παρέχει την ”τροφή” που είναι αναγκαία για την επιβίωση του ιού του έρπητα.
Υψηλές ποσότητες αργινίνης περιέχουν ο καφές, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, η βρώμη, οι σταφίδες, το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, η καρύδα .
Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να τρώτε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ, όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφεύγετε και τα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και τα αναψυκτικά.
*** Ο Γιάννης Προυντζόπουλος είναι φαρμακοποιός ( Β. Παύλου 6 ΒΟΥΛΑ , ΕΝΑΝΤΙ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ- 210 9657979 , 210 8951776)