Επιστροφή στην κορυφή
Τετάρτη, 18 Ιουλ 2018
 
 

Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τον θυρεοειδή

Κυριακή, 03 Δεκέμβριος 2017 - 17:15

-a Μέγεθος κειμένου +A

Η  εμμηνόπαυση  είναι ένα στάδιο της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας που χαρακτηρίζεται από σημαντικές μεταβολές. Όταν ο θυρεοειδής, ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό, παράγει λιγότερες ορμόνες απ’ όσες πρέπει, η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει συμπτώματα όμοια με αυτά της εμμηνόπαυσης.

Οιστρογόνα και θυρεοειδής

Ορισμένα συμπτώματα που εκδηλώνονται κατά την  περιεμμηνόπαυση, δηλαδή τη μεταβατική περίοδο που προηγείται της εμμηνόπαυσης και η οποία διαρκεί 2-8 χρόνια, παραπέμπουν στα συμπτώματα του  υποθυρεοειδισμού. Η σχέση αυτή εκτιμάται ότι καθοδηγείται ως έναν βαθμό από τα  οιστρογόνα, τις κύριες ορμόνες του φύλου στις γυναίκες.

Σύμφωνα με μελέτη του 2011 στην επιθεώρηση  Journal of Thyroid Research , τα οιστρογόνα ενδέχεται να επιδρούν άμεσα στα κύτταρα του θυρεοειδούς. Δεδομένου ότι πριν την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων σταδιακά πέφτουν, είναι πιθανό να επηρεαστεί και η λειτουργία του θυρεοειδούς.

Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού & εμμηνόπαυσης

Η διάκριση των συμπτωμάτων του υπερθυρεοειδισμού και της εμμηνόπαυσης δεν είναι πάντα εύκολη.

Κοινά συμπτώματα που εκδηλώνονται στις δύο περιπτώσεις είναι:

– αλλαγές στον κύκλο της περιόδου

– μεταβολές στην ερωτική διάθεση

– κυκλοθυμία

– αποδυνάμωση της μνήμης

– αλλαγές στο σωματικό βάρος

Στον υπερθυρεοειδισμό η γυναίκα μπορεί να εμφανίζει επίσης ευαισθησία στο κρύο, ξηρό δέρμα και δυσκοιλιότητα, ενώ στην εμμηνόπαυση εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, συχνουρία και κολπική ξηρότητα.

Απαραίτητες εξετάσεις

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και η εμμηνόπαυση είναι εύκολο να διαπιστωθούν με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης.

Αν εκδηλώνετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να αξιολογηθούν τα επίπεδα των οιστρογόνων και/ή των ορμονών του θυρεοειδούς.


Onmed.grΜοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: