Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Ιούλ 2024
SLIDER

Πώς «διάβασαν» το αποτέλεσμα της κάλπης οι πολιτικοί αρχηγοί-Το άνοιγμα Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ

Η πρώτη κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών έκλεισε και οι πολίτες «μίλησαν», όπως αρέσκονται διαχρονικά να λένε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στο τέλος μίας εκλογικής μάχης. Και μπορεί η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία να έχει και τη δεύτερη φάση της επόμενης Κυριακής, που θα κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα που άφησε η πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά τα μηνύματα είναι ήδη αρκετά ξεκάθαρα. Μηνύματα τα οποία υπό το πρίσμα των κομματικών επιτελείων και της εκάστοτε ανάγνωσης, έδωσαν αέρα νίκης και ικανοποίησης όχι μόνο στην επικρατούσα ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ, αναδεικνύοντας με βάση τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών «τρεις νικητές».

Η πολιτική διάσταση, που από την πρώτη στιγμή η ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιβεβαιώθηκε, με τη μεγάλη πλειοψηφία των περιφερειών της χώρας για τις οποίες είχε «στοιχηματίσει» η ΝΔ, βάφτηκαν «μπλε».

«Ως προς το πολιτικό μήνυμα αυτής της κάλπης, οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε» τόνισε ο πρωθυπουργός έξω από το κομματικό στρατηγείο της οδού Πειραιώς και πρόθεσε «από εκεί και πέρα, το γαλάζιο του χάρτη των εκλογών αυτών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα. Η κυβέρνηση από αύριο προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Και, βέβαια, για την επόμενη εβδομάδα θα εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη του δεύτερου γύρου, σε εκείνες τις αναμετρήσεις οι οποίες δεν κρίθηκαν αυτή την Κυριακή».

Η ανάγνωση του αποτελέσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

Το μήνυμα της κάλπης σχολίασε και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, καθώς μόνο σε μια περιφέρεια στο δεύτερο γύρο περνά υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μία δήλωση που φαίνεται ωστόσο να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπήρξε σαφές το άνοιγμα- κάλεσμα του νέου προέδρου του κόμματος προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

«Σήμερα ήταν ένα πρώτο μήνυμα για την ανάγκη η χώρα μας να έχει μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο» είπε ο κ. Κασσελάκης επικαλούμενος ωστόσο υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές που κατέβηκαν με το χρίσμα ή με την «άτυπη» στήριξη του ΠΑΣΟΚ, είτε προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ.

«Το βλέπετε σε πολλές περιπτώσεις το βλέπετε και στη Θεσσαλία. Θα είμαστε στο πλευρό του Κουρέτα. Στη Θεσσαλονίκη οι προοδευτικές υποψηφιότητες επικράτησαν. Ο Ιωακειμίδης στην Αττική έλαβε τη δεύτερη θέση. Ευχαριστώ τον Κώστα Ζαχαριάδη για τον αγώνα. Είναι και ο Χάρης Δούκας στην Αθήνα. Ολοι οι προοδευτικοί Αθηναίοι πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα κατά του Κώστα Μπακοιγιάννη, ο οποίος παρά τα πέντε χρόνια στην εξουσία έχασε ποσοστά» σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης δίνοντας παράλληλα το σύνθημα της συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την επόμενη Κυριακή, επιχειρώντας να ορθώσει ένα κοινό μέτωπο Κουμουνδούρου- Χαριλάου Τρικούπη έναντι των υποψηφίων της Πειραιώς.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανανέωσης του κόμματός του, υιοθετώντας την άποψη του Αλέξη Τσίπρα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανανέωση, χθες» όπως είπε και πρόσθεσε «Αύριο χρειάζεται ανανέωση. Αύριο χτίζουμε την νέα προοδευτική παράταση. Θα αναδείξουμε νέα πρόσωπα. Το κόμμα μας είναι ανοιχτό σε όλα τα πρόσωπα που θέλουν να προσφέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μεγάλη παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι να χτιστεί η παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Ξεκινάμε από αύριο αυτή την ανανέωση» κατέληξε ο κ. Κασσελάκης.

Άνεμος αισιοδοξίας και ικανοποίησης στο ΠΑΣΟΚ

Το κάλεσμα του νεοεκλεγέντα αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε κλειστή την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη- τουλάχιστον προς ώρας- καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τις δηλώσεις του επό του εκλογικού αποτελέσματος, απέφυγε να σχολιάσει ευθέως και έσπευσε να «περιχαρακώσει» τα θετικά αποτελέσματα που έφεραν οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ ή προέρχονται από την παράταξη και περιόρισε το δικό του «άνοιγμα» στους πολίτες. « Καλώ σε αυτόν τον αγώνα τις επόμενες επτά ημέρες και άλλους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων να σταθούν δίπλα μας. Διότι η αγωνία μας είναι μία αυτοδιοίκηση, που θα υπηρετεί τον πολίτη. Μία αυτοδιοίκηση που θα έχει έργο και προσφορά, αξιοποιώντας σωστά τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και όχι μία αυτοδιοίκηση “μακρύ χέρι” του κ. Μητσοτάκη και του Μεγάρου Μαξίμου σε όλη την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι το κόμμα του «συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία» τονίζοντας ότι «είναι ξεκάθαρα με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση» και συνέχισε «Όμως έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. *Έχουμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα και θα τα πετύχουμε μαζί με τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο της χώρας γιατί η μεγάλη πρόκληση και ο μεγάλος στόχος είναι ένας: Η παράταξή μας, η δημοκρατική παράταξη να είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη Νέα Δημοκρατία».

Απαντώντας δε, σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «Η αγωνία μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία να έχει έναν αξιόπιστο, αξιόμαχο, ισχυρό αντίπαλο. Και αυτό δεν θα επιτευχθεί με σόου. Αυτό θα επιτευχθεί με αγώνα καθημερινό, με πολιτικό πρόγραμμα συγκροτημένο, με θέσεις μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν. Να είστε σίγουροι ότι αυτή είναι η αγωνία μας.

Είμαι σίγουρος ότι με την ανανέωση, την ενότητα, τον καθαρό λόγο θα τα καταφέρουμε. Γιατί η Νέα Δημοκρατία κυβερνά τρεις μήνες και μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες, αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, συσσωρεύονται και νέα».

Ικανοποίηση από το ΚΚΕ

Θετικά για το ΚΚΕ ανέγνωσε τα αποτελέσματα της κάλπης ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος εκτίμησε ότι «επιβεβαιώνουν θετικές διεργασίες που κυοφορούνται, 3 μόλις μήνες μετά από τις βουλευτικές εκλογές, παρότι ο συσχετισμός εξακολουθεί ακόμα να είναι πολύ αρνητικός».

Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε επίσης ότι «σταθεροποιείται και ενισχύεται, αργά αλλά σταθερά, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα υπέρ των καπιταλιστικών συμφερόντων, συντελείται ορισμένος απεγκλωβισμός εργατικών-λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, ανεβαίνει το κύρος και η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, μεγαλώνει η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ σε ολόκληρη τη χώρα».

Πηγή: skai.gr