Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
09 Δεκ 2021
SLIDER

Πως αντιμετωπίζει η Ελβετία τον κορωνοϊό

Κάπως καλύτερα φαίνεται να πηγαίνουν τα πράγματα στην Ελβετία σχετικά με τον περιορισμό του κορωνοϊού. Η ρυθμιστική αρχή υγείας Swissmedic έδωσε το πράσινο φως σε δύο εμβόλια που κατασκευάζονται από την  Pfizer/BioNtech και  την Moderna. Οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και το  επίπεδο των λοιμώξεων συνεχίζει να επιβραδύνει.

Βέβαια στον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού σημαντικό ρόλο έπαιξε η σειρά μέτρων που επέβαλε στα μέσα Ιανουαρίου η  ελβετική κυβέρνηση . Στις 15 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων και την υποχρεωτική τηλεργασία, καθώς και την επέκταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του κλεισίματος εστιατορίων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις περιορίζονται σε πέντε άτομα. Όταν η τηλεργασία δεν είναι δυνατή, πρέπει να φοριούνται μάσκες στο χώρο εργασίας, ακόμη και αν τηρείται η κοινωνική απόσταση. Τα μέτρα αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αποτέλεσμα ήταν η επιβράδυνση της  εξάπλωσης  του ιού τον Ιανουάριο. Την 1η Φεβρουαρίου, ο μέσος όρος των επτά ημερών ανήλθε σε 1.630. Υπήρξαν 3.775 νέα κρούσματα τις προηγούμενες 72 ώρες, καθώς και 78 θάνατοι και 161 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Ανέφερε 285 κρούσματα ανά 100.000 άτομα τις προηγούμενες 14 ημέρες. Ωστόσο, η αναπαραγωγή της χώρας “R-rate” ήταν και πάλι σε ανοδική πορεία και είχε φτάσει 0,98. Το FOPH εξακολουθεί να ανησυχεί για την εξάπλωση των νέων παραλλαγών του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.

Η Γαλλία έχει ενισχύσει τους κανόνες για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται από την ΕΕ και τα κράτη του χώρου Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας. Από την 1η Φεβρουαρίου, οι αφίξεις από το εσωτερικό της ΕΕ, καθώς και αρκετές άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ελβετία, θα πρέπει να παρουσιάσουν μια αρνητική δοκιμή αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR). Όλες οι αφίξεις, όχι μόνο αεροπορικώς και δια θαλάσσης, αλλά και από ξηράς, πρέπει να συμμορφώνονται με τον κανόνα των δοκιμών. Υπάρχουν εξαιρέσεις, μεταξύ άλλων για τους διασυνοριακούς εργαζόμενους και μεταφορείς, και για όσους ζουν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα γαλλικά σύνορα.

Τα προβλήματα παραγωγής εμβολίων  στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει αρκετές  ελλείψεις  στον εφοδιασμό. Ωστόσο οι ελβετικές αρχές έχουν δεσμεύσει περίπου 15,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την Pfizer/BioNTech, τη Moderna και την AstraZeneca.

Μέχρι σήμερα στην Ελβετία με πληθυσμό 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων , έχουν πεθάνει περισσότεροι από 8.700 άνθρωποι από  Covid-19 .

Η Ελβετία πήρε μέτρα και στα σύνορά της. Τα ταξίδια είναι περίπλοκα μεταξύ της Ελβετίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης .Οι πολίτες και οι κάτοικοι χωρών εκτός Σένγκεν μπορούν να εισέλθουν στην Ελβετία μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Μόνο οι πολίτες η οι εργαζόμενοι στην Ελβετία μπορούν να περνούν  τα σύνορα.

Τέλος από τις  8 Φεβρουαρίου, όποιος φτάνει στην Ελβετία αεροπορικώς πρέπει να παρουσιάσει ότι έχει κάνει τεστ και έχει βγει αρνητικό ενώ όσοι προέρχονται από Χώρες και περιφέρειες «υψηλού κινδύνου» είναι υποχρεωμένοι σε δεκαήμερη καραντίνα.

Related posts