Επιστροφή στην κορυφή
Κυριακή, 22 Ιουλ 2018
 
 

Πόρος… οι ευωδιές από το λεμονόδασος στο αρχαιότερο νησί!!!

Σάββατο, 29 Ιούλιος 2017 - 11:00

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

 Γράφει η Δήμητρα Τράκα

Έφτασα πολλές φορές στον Πειραιά, είδα τα πλοία να φεύγουν, ταξίδεψα επίσης πολλάκις με διάφορα πλοία, όμως ποτέ δεν έφτασα ως τον Πόρο. Έκανα διακοπές σε άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού, όμως δεν έτυχε ποτέ να βρεθώ στον Πόρο.

Κι αυτός  είναι ο λόγος που επέλεξα αυτό το νησί, για να το γνωρίσουμε παρέα φίλοι μου, μιας και βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο από τη στεριά, καθώς επίσης κρύβει τα δικά του αρχαία μυστικά, για να μαγέψει τον επισκέπτη.

Ας πάρουμε όμως μια πρώτη γεύση από γενικές πληροφορίες κι έπειτα θα δούμε μαζί, όλα τα ωραία που μπορούμε να επισκεφθούμε, κατά την άφιξή μας στο νησί.

Ο Πόρος είναι ένα νησί πολύ κοντά στην Αττική, μόλις 58 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Πειραιά και αποτελείται από δύο νησιά, τη Σφαιρία, ηφαιστειογενούς προέλευσης όπου βρίσκεται και η πόλη και την Καλαυρία, το μεγαλύτερο κομμάτι του στο βόρειο τμήμα. Τα δύο τμήματα συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το νησί κατοικείται από την εποχή του χαλκού, ενώ στην Καλαυρία υπήρχε τόπος λατρείας του θεού Ποσειδώνα. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στον Πόρο υπήρχε ναυτική βάση του ρώσικου ναυτικού, που διατηρούσε αποθήκες και χρησιμοποιούσε το νησί ως βάση ανεφοδιασμού.

Μπορεί να είναι ένα σχετικά μικρό νησί, όμως οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει στον επισκέπτη μεγάλες, αφού μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Έκανα μια λίστα παρακάτω με κάποια από τα αξιοθέατα και σας την παραδίδω. Και φυσικά, θα χαρώ πολύ να μάθω και ποιες άλλες ομορφιές ανακαλύψατε κι εσείς κατά τη διαμονή σας στο νησί.

Ρωσικός Ναύσταθμος

Βρίσκεται χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα πευκόφυτο όρμο, στα δυτικά του λιμανιού του Πόρου. Ιστορικά, το κτίριο χτίστηκε αμέσως μετά τη νίκη των Ρώσων έναντι των Οθωμανών, όταν σύμφωνα με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή οι Ρώσοι μπορούσαν να διέρχονται ελεύθερα από το Αιγαίο και χρησιμοποιήθηκε ως ναύσταθμος και ενδιάμεσος σταθμός του ρωσικού στόλου. Το αρχικό κτίσμα πέρασε στα χέρια του ελληνικού δημοσίου μετά από αίτημα του Ιωάννη Καποδίστρια και η Ρωσία έκτισε μεγαλύτερο κτίριο με ακόμη μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους. Με την εξασθένιση της δύναμης του τσαρικού καθεστώτος ελαττώθηκε και η χρήση του Ναυστάθμου, σε σημείο που έφτασε να φυλάσσεται από ένα μόνο Ρώσο φύλακα. Πέρασε σε χέρια ιδιωτών, μέχρι το 1989 οπότε και χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο. Σήμερα, μπροστά στο κτίριο θα βρείτε οργανωμένη παραλία και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω του αμφιθεατρικού της περιοχής, πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου

Το αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου στεγάζεται σε κτίριο που χτίστηκε το 1968 στο σημείο που υπήρχε η κατοικία του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξανδρου Κοριζή. Τα εκθέματα θα τα δείτε σε χώρους του ισογείου και του πρώτου ορόφου και καλύπτουν από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ υπάρχουν και εκθέματα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής. Τα εκθέματα έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στην αρχαία Τροιζήνα, στο Ναό του Ποσειδώνα και τους βασιλικούς τάφους της Μαγούλας.

Ιερό του Ποσειδώνα

Ο ναός του Ποσειδώνα στον Πόρο είναι χτισμένος σε υψόμετρο 190 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Θεωρείται ότι το μέρος χρησιμοποιείται από την πρωτοελλαδική ή από τη Νεολιθική περίοδο, αλλά ο ναός χτίστηκε στο τέλος του 6ου ή αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.. Συνεχίστηκε να χρησιμοποιείται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε και γιατί διακόπηκε η χρήση του. Ήταν πολύ γνωστό άσυλο, στο οποίο μάλιστα κατέφυγε και τελικά πέθανε ο ρήτορας Δημοσθένης. Το ιερό έχει βοηθήσει πολύ ώστε να γίνουν γνωστές οι συνήθειες και η λατρευτική ζωή των Ελλήνων, ενώ οι ανασκαφές στον οικισμό του δυτικού τμήματος του ναού αναμένεται να ρίξουν φως στην καθημερινότητα των κατοίκων του Πόρου. Ο χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου

Η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Πόρου. Ιδρύθηκε το 1720 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιάκωβο Β’ και αναγνωρίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Παΐσιο Β’ το 1733. Υπήρξε κέντρο αντίστασης κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, παρέχοντας χρήματα στους Έλληνες επαναστάτες και καταφύγιο. Το 1828 ιδρύεται από τον Ιωάννη Καποδίστρια ορφανοτροφείο που φιλοξενούσε ορφανά του αγώνα του 1821, το πρώτο ορφανοτροφείο της ελεύθερης Ελλάδας και το 1830 ιδρύθηκε Εκκλησιαστική σχολή στην οποία φοιτούσαν 15 σπουδαστές, σε μια προσπάθεια να στελεχωθεί η Εκκλησία από μορφωμένους ιερείς. Το τέμπλο του Ναού της Μονής είναι εξαιρετικής τεχνοτροπίας και επιχρυσωμένο, ενώ η κλίση του έχει ως αποτέλεσμα την εξαιρετική ακουστική του Ναού. Στο εσωτερικό του θα δείτε θαυματουργές εικόνες και ηλιακό ρολόι του Ιερομόναχου Γαλακτίωνος Γαλάτη.

Και φυσικά, δεν θα σας άφηνα, δίχως να σας ενημερώσω και για τις παραλίες του νησιού, αφού ξέρω ότι είναι τα πρώτα σημεία που θα επισκεφθείτε μόλις πατήσετε το πόδι σας στο νησί.

Ο Πόρος, αν και μικρό νησί έχει πάρα πολλές παραλίες και πολύ ιδιαίτερες, πολλές από τις οποίες είναι κοντά στην πόλη και μπορείτε να πάτε σ’ αυτές με τα πόδια, με ποδήλατο, αυτοκίνητο αλλά και με καραβάκια από το λιμάνι. Μία από τις γνωστότερες είναι το Κανάλι, στο οποίο μπορείτε να πάτε με τα πόδια από την πόλη του Πόρου αλλά και το Ασκέλι, μία οργανωμένη παραλία με γήπεδα beach volley. Η παραλία Βαγιωνιά είναι ιδανική για τους λάτρεις του βυθού, καθώς μπορείτε να δείτε τη βυθισμένη πολιτεία, τα σπίτια και τους πλακόστρωτους δρόμους της.

Το Λιμανάκι της Αγάπης είναι ένας κόλπος που τα πεύκα φτάνουν μέχρι και την παραλία, κάνοντας τα νερά να φαίνονται γαλαζοπράσινα, ενώ επίσης γνωστές είναι οι παραλίες των Αλυκών και της Πλάκας κοντά στο Λεμονοδάσος και του Ρώσικου Ναυστάθμου. Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ ιδανική παραλία είναι αυτή του μικρού Νεώριου με εγκαταστάσεις θαλάσσιου σκι και πόλο.

Και για τους λάτρεις των φυσικών τοπίων, μην παραλείψετε να περάσετε απέναντι στον Γαλατά και να επισκεφθείτε το Λεμονοδάσος , ένα λόφο με περίπου 30000 λεμονιές και άπλετο γάργαρο νερό. Κάντε τον περίπατο σας, θαυμάστε τον καταρράκτη στην κορυφή του λόφου και απολαύστε φρέσκια λεμονάδα στο καφενεδάκι που υπάρχει.

Για να μην πω για τους ρομαντικούς. Στον κόλπο του Ρωσικού Ναυστάθμου υπάρχει ένα μικρό νησάκι σε σχήμα καρδιάς. Στο νησάκι αυτό υπάρχει και μία μικρή εκκλησία που έχουν τελεστεί πάρα πολλοί γάμοι.

Αν μείνετε στη χώρα κάντε οπωσδήποτε μία βόλτα στα γραφικά στενάκια του νησιού ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια . Αν μάλιστα ακολουθήσετε ανοδική πορεία στην περιήγηση σας στα στενάκια θα βρεθείτε σίγουρα μπροστά στο ιστορικό ρολόι του νησιού απ’ όπου και θα έχετε πανοραμική θέα τόσο του νησιού όσο και του αργοσαρωνικού κόλπου. Εάν πάλι προτιμάτε τις βόλτες  στη θάλασσα , κατευθυνθείτε προς το κέντρο εκπαίδευσης του ναυτικού και αφού θαυμάσετε τα θερινά ανάκτορα του Όθωνα περάστε την μικρή διώρυγα που χωρίζει στα δύο το νησί, στρίψτε αριστερά και θα βρεθείτε στην αρχή ενός παραλιακού δρόμου, ιδανικού γι’ ατελείωτες βόλτες…

Και, να σας πω! Μη τυχόν ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα υπέροχα αμυγδαλωτά!!! Αν αγαπάτε τα γλυκά όσο κι εγώ, να τα τιμήσετε δεόντως και θα με θυμηθείτε!

Μη μου πείτε ότι δεν καλύψαμε όλα τα γούστα ενός επισκέπτη; Κι αυτή είναι άλλωστε, όπως έχουμε πει άπειρες φορές μέσα από αυτή τη στήλη μας, η ιδιαιτερότητα της χώρας μας. Ακόμα και στο πιο μικρό και ξεχασμένο σημείο του χάρτη της Ελλάδας, ο ταξιδιώτης θα γοητευτεί από την ομορφιά του τόπου μας και θα την αγαπήσει…

Όμορφα ταξίδια φίλοι μου!!!

 

 

 

 

 Μοιράσου το...!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: