Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Μαΐ 2019
Κόσμος

Ποιος είναι ο Μπρέντον Ταράντ;

Ο Αυστραλός ο οποίος σκότωσε εχθές 49 μουσουλμάνους και τραυμάτισε άλλους 48, σε δύο τεμένη στην πόλη Christchurch της Νέας Ζηλανδίας έχει όνομα και επίθετο: Μπρέντον Τάραντ. Οι λόγοι που τον ώθησαν στις πράξεις του χαρακτηρίζονται σε κάθε περίπτωση ισλαμοφοβικοί.

Κατά την είσοδο του στο δικαστήριο φαίνεται να πραγματοποίησε μια χειρονομία η οποία παραπέμπει στην υπέροχη της «λευκής φυλής» (white supremacy). Ακολουθώντας το πρότυπο του Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος τείνει να εισέρχεται στο δικαστήριο χαιρετώντας ναζιστικά, ο Αυστραλός τρομοκράτης θέλησε να πραγματοποιήσει μια επίσης ρατσιστική κίνηση.

Διαβάζοντας το μανιφέστο που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter αλλά και απέστειλε στην πρωθυπουργό της χώρας, γίνονται αντιληπτά ορισμένα προσωπικά χαρακτηριστικά του.  Δηλώνει πως «Είμαι ένας απλός, λευκός άνδρας, από οικογένεια μεσαίας τάξης και χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές».

Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην πόλη των 19.000 κατοίκων Γκράφτον στη βόρεια πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας. Από το 2009 και για δύο χρόνια εργάστηκε σε γυμναστήριο της πόλης ενώ προηγουμένως παρακολουθούσε αντίστοιχα μαθήματα.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα όσα δήλωσε η ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου Τρέισι Γκρέι, στο οποίο ο Μπρέντον εργάστηκε. Τον περιέγραψε ως «έναν πολύ παθιασμένο προσωπικό γυμναστή, ο οποίος δούλευε σε πρόγραμμα που προσέφερε δωρεάν προπονήσεις για μικρά παιδιά της κοινότητας». Το ενδιαφέρον για τη γυμναστική το απέκτησε από τον πατέρα του, ενώ όπως αναφέρει το ABC , απέκτησε τα χρήματα από την ενασχόληση του με το Bitconnect, παρόμοιας νοοτροπίας με το Bitcoin. Οικονομικούς πόρους με τους οποίους χρηματοδότησε και τα μετέπειτα ταξίδια του τα οποία όπως υποστηρίζει η Τρέισι Γκρέι «τον άλλαξαν». Ο Μπρέντον είχε ταξιδέψει από τη Βόρεια Κορέα έως και το Πακιστάν αλλά και στην Ευρώπη.

Οι επιθέσεις σε πολιτικούς και η Αγία Σοφιά

Ο τρομοκράτης αναφέρεται στην Άνγκελα Μέρκελ ως η «μητέρα όλων των αντι-λευκών, αντί-γερμανικών πραγμάτων» και γι’ αυτό είναι στην κορυφή της λίστας με τους «προδότες» και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως: «ηγέτη ενός από τους αρχαιότερους εχθρούς του λαού μας και ηγέτη του μεγαλύτερου ισλαμιστικού γκρουπ στην Ευρώπη».

Επίσης αναφέρθηκε στην Αγία Σοφιά και στην Κωνσταντινούπολη: «Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και μπορεί να μην σας πειράξει κανείς, στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά αν επιχειρήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ στην πόλη. Η Αγιά Σοφιά θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα ανήκει ξανά δικαιωματικά τους χριστιανούς. Φύγετε όσο έχετε ακόμα την ευκαιρία».

Οι επιγραφές στο όπλο και η συμπάθεια προς τον Ντόναλτ Τράμπ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κίνητρα αλλά και την προσωπικότητα του τρομοκράτη αποτελούν όσα ήταν γραμμένα πάνω στο όπλο με το οποίο σκότωσε τους πιστούς.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται η η ναυμαχία της ναυπάκτου (lepanto), όπου ένας χριστιανικός στόλος είχε νικήσει τους οθωμανούς (1571), αλλά και το όνομα «τουρκοφάγος» που παραπέμπει στην ελληνική επανάσταση του 1821 και πιο συγκεκριμένα αποδιδόταν πολλάκις στον Νικήτας Σταματελόπουλος ή αλλιώς Νικηταρά.

Τέλος, παρά την απέχθεια του προς τα πρόσωπα της γερμανίδας καγκελαρίου και του τούρκου προέδρου, μέσα από το μανιφέστο διακρίνεται μια συμπάθεια προς τον Ντόναλτ Τράμπ τον οποίο χαρακτηρίζει ως:»σύμβολο της ανανεωμένης λευκής ταυτότητας και κοινού στόχου». Αν και φυσικά ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει την άμεση συμπαράσταση και στήριξη του προς τον λαό της Νέας Ζηλανδίας,

δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρησιμοποιήσει τη «ρητορική του φόβου», απέναντι στο Ισλάμ.

Related posts