Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Σεπ 2023
Κόσμος

Ποιος είναι ο μεγάλος φόβος στις επιχειρήσεις παγκοσμίως

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Oxford Economics, οι επιχειρήσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία βλέπουν τις γεωπολιτικές εντάσεις. Πάντα εμφανίζουν μεγάλο ενδιαφέρον οι «φόβοι» των επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα και δεν είναι λίγες οι φορές που αποκαλύπτουν πραγματικούς μελλοντικούς κινδύνους για την οικονομία και την κοινωνία, οι οποίοι ουσιαστικά είναι αθέατοι για τους περισσότερους.

Οι αντιλήψεις για τους οικονομικούς κινδύνους έχουν αλλάξει σημαντικά για τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο Jamie Thompson, επικεφαλής μακροοικονομικών σεναρίων και συγγραφέας της έρευνας και πρόσθεσε πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν πλέον το κύριο επίκεντρο ανησυχίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα».

Οι φόβοι αυτοί αποκαλύπτουν πολλά για το μέλλον σε ευρύτερες περιοχές που ακόμη φαντάζουν ήρεμες, αλλά από ότι εκτιμάται θα επηρεαστούν από σχετικές αναταραχές και συγκρούσεις. Και είναι γνωστό ότι ο πόλεμος δεν ευνοεί το επιχειρείν και το εμπόριο.

Περίπου το 36% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση θεωρούν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως κορυφαίο κίνδυνο επί του παρόντος, ξεχωρίζοντας αυτούς που σχετίζονται με ζητήματα σχετικά με την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και το δίπολο Ρωσίας- ΝΑΤΟ.

Αντίθετα, μια παρόμοια έρευνα τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες θεώρησαν ως τον κορυφαίο κίνδυνο βραχυπρόθεσμα είτε μια αξιοσημείωτη σύσφιγξη της προσφοράς πιστώσεων είτε μια πλήρη οικονομική κρίση.

Η τελευταία Παγκόσμια Έρευνα Κινδύνων που εκπονήθηκε στο τρίτο τρίμηνο 2023 κάλυψε 127 επιχειρήσεις από τις 6 έως τις 27 Ιουλίου φέτος.

Τα ευρήματα έρχονται εν μέσω σφοδρών εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Η ένταση κλιμακώθηκε μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που πέταξε πάνω από τον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Όσον αφορά την Ταϊβάν, η Κίνα επέμεινε ότι το ζήτημα της διένεξης μεταξύ των δύο πλευρών ήταν εσωτερική υπόθεση και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι για το Πεκίνο είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Η Κίνα θεωρεί το δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο νησί μέρος της επικράτειάς της.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ταϊβάν αξίας έως και 345 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters. Η κίνηση θεωρείται πιθανό να εξοργίσει την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Κρεμλίνου και ΝΑΤΟ. Η επέκταση της Βοεριοατλαντικής Συμμαχίας αποτελεί εδώ και καιρό σημείο διαμάχης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η ένταξη του Κιέβου θα αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Μόσχας.

Χαλαρώνει η ανησυχία για τον πληθωρισμό

Ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να θεωρούν τον υψηλό πληθωρισμό ως «σημαντικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο», εμφανίζονται πιο σίγουρες ότι το πρόβλημα τελικά θα μετριαστεί, όπως προκύπτει από την έρευνα.

«Οι προσδοκίες των ερωτηθέντων για τον παγκόσμιο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή είναι στο 3,7% το 2024, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την τελευταία βασική πρόβλεψή μας», δήλωσε η Thompson.

«Ο αναμενόμενος πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα έχει μειωθεί σημαντικά, χαλαρώνοντας τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Υπογραμμίζεται επίσης η χαλάρωση των ανησυχιών σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα. Όμως τα ζητήματα παραμένουν υψηλά.

Περίπου το 30% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να θεωρεί είτε μια αξιοσημείωτη σύσφιξη της προσφοράς πιστώσεων είτε μια γενικευμένη οικονομική κρίση ως μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων βραχυπρόθεσμα στην τελευταία έρευνα.

Ορισμένοι επενδυτές, όπως ο Kevin O’Leary, έχουν προβλέψει ότι ο συνεχιζόμενος κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες χρεοκοπίες περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Περιφερειακές τράπεζες όπως η First Republic, η Silicon Valley Bank και η Signature Bank κατέρρευσαν τον Μάρτιο.

Αυτά τα ιδρύματα αποσταθεροποιήθηκαν από τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης της Fed, ο οποίος σημείωσε 11 αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022.

Μελλοντικοί κίνδυνοι

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως κύριο μέλημα για τις επιχειρήσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων θεωρούν ως «πολύ σημαντικό κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία αυτό το ζήτημα.

«Όπως αναφέρθηκε το περασμένο τρίμηνο, περισσότερα από τα τρία πέμπτα των ερωτηθέντων θεωρούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους ως έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Thompson.

«Μια εντατικοποίηση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σημαντική αποπαγκοσμιοποίηση του εμπορίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος», πρόσθεσε.

Η αποπαγκοσμιοποίηση είναι ο τρίτος πιο αναφερόμενος κίνδυνος στην τελευταία έρευνα, ο οποίος θεωρείται «πολύ σημαντικός κίνδυνος» από το 23% των ερωτηθέντων.

Περίπου το 25% θεωρεί τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων ως μεταξύ των κορυφαίων ανοδικών κινδύνων. Στην Κίνα, οι επιχειρήσεις βλέπουν «λιγότερες πιθανότητες για μια ανάκαμψη».

Το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας ως η κορυφαία παγκόσμια ανοδική πορεία σημείωσε πτώση στο 10% στην τελευταία έρευνα σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό 19% τον Απρίλιο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πρόσφατα ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την Covid-19 έχασε τη δύναμή της και είχε αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

«Η συνεχιζόμενη αδυναμία στον [κινεζικό] τομέα ακινήτων επιβαρύνει τις επενδύσεις, η ξένη ζήτηση παραμένει αδύναμη και η αυξανόμενη ανεργία των νέων, στο 20,8% τον Μάιο του 2023, υποδηλώνει αδυναμία της αγοράς εργασίας», αναφέρει σε έκθεσή του το ΔΝΤ.

Πάντα εμφανίζουν μεγάλο ενδιαφέρον οι «φόβοι» των επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα και δεν είναι λίγες οι φορές που αποκαλύπτουν πραγματικούς μελλοντικούς κινδύνους για την οικονομία και την κοινωνία, οι οποίοι ουσιαστικά είναι αθέατοι για τους περισσότερους.

Στην παρούσα φάση οι επιχειρήσεις βλέπουν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία και τις ίδιες κατ΄ επέκταση, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Oxford Economics.

Οι αντιλήψεις για τους οικονομικούς κινδύνους έχουν αλλάξει σημαντικά για τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο Jamie Thompson, επικεφαλής μακροοικονομικών σεναρίων και συγγραφέας της έρευνας και πρόσθεσε πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν πλέον το κύριο επίκεντρο ανησυχίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα».

Οι φόβοι αυτοί αποκαλύπτουν πολλά για το μέλλον σε ευρύτερες περιοχές που ακόμη φαντάζουν ήρεμες, αλλά από ότι εκτιμάται θα επηρεαστούν από σχετικές αναταραχές και συγκρούσεις. Και είναι γνωστό ότι ο πόλεμος δεν ευνοεί το επιχειρείν και το εμπόριο.

Related posts