Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Οκτ 2021
SLIDER

Ποιοι δικαιούνται να ενταχθούν προαιρετικά στο νέο επικουρικό ταμείο που θα «στηθεί» του χρόνου

Το νέο επικουρικό ταμείο που θα στηθεί το 2021 θα λειτουργεί με καθαρά κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Στο νέο ταμείο δεν θα ενταχθούν υποχρεωτικά μόνο οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας αλλά θα είναι ανοιχτό σε προαιρετική βάση και στους σημερινούς εργαζόμενους που έχουν διανύσει έως 10 έτη ασφάλισης. Θα τεθούν ωστόσο ηλικιακά κριτήρια έως τα 32 ή 35 έτη προκειμένου οι σημερινοί εργαζόμενοι που θα θελήσουν με δική τους πρωτοβουλία να ενταχθούν στο νέο σύστημα να έχουν μπροστά τους ικανό χρονικό διάστημα για να δημιουργήσουν με συμφέροντες όρους το δικό τους ατομικό λογαριασμό.

Παράλληλα στο νέο ταμείο θα μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που δεν έχουν σήμερα επικουρική ασφάλιση.

Το νέο σύστημα βασίζεται στη λογική ότι οι εισφορές των νεοασφαλισμένων μισθωτών δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό «κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου.

Tο ύψος της νέας σύνταξης θα εξαρτάται μόνο από τα έτη ασφάλισης και το συντάξιμο μισθό αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ατομικού λογαριασμού. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί πιθανότατα να επιλέγει μεταξύ επενδυτικής στρατηγικής χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου αλλά και να αλλάζει την επιλογή του σε τακτά χρονικά διαστήματα (πιθανότατα κάθε τρία χρόνια). Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συμβουλεύουν τις νεαρότερες ηλικίες να παίρνουν υψηλό ρίσκο αλλά όσο περνούν τα χρόνια να στρέφονται σε πιο ασφαλείς επιλογές.

Αρμόδια στελέχη υπολογίζουν ότι η απόδοση του κουμπαρά θα μπορεί να κυμαίνεται σε 1,2%-1,3% ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις θα είναι έως και 2,5 φορές υψηλότερες από τις σημερινές που ανέρχονται σε 184 ευρώ κατά μέσο όρο. Το νέο ταμείο θα ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα του δημοσίου το οποίο και θα αναλάβει τη διαχείριση των κεφαλαίων. Ωστόσο επιμέρους εργασίες θα μπορούν να ανατεθούν σε επαγγελματίες της αγοράς. Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να θεσπιστούν δικλείδες ασφαλείας ώστε η σύνταξη να μην υπολείπεται του κεφαλαίου που έχει συσσωρευτεί.

Οι βασικές παράμετροι της λειτουργίας του νέου ταμείου αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή στο τέλος του χρόνου. Εν συνεχεία θα ανοίξει ευρύς διάλογος με φορείς και κοινωνικούς εταίρους ενώ το νέο εγχείρημα θα τεκμηριωθεί με μελέτες και ποσοτικοποίηση των μεγεθών. Στόχος είναι το νέο ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί εντός του 2021 η την 1/1/2022.

«Αγκάθι» στο νέο εγχείρημα το οποίο έχει ήδη προκαλέσει τις ενστάσεις ειδικών και της αντιπολίτευσης αποτελεί το λεγόμενο «κόστος μετάβασης» στο νέο σύστημα. Τα πρώτα χρόνια το κόστος σε ταμειακή βάση θα είναι μικρό, 50 εκ. ετησίως, το 2030 θα προσεγγίσει το 1 δισ. ενώ σωρευτικά σε 40-50 χρόνια θα φτάσει τα 35 εως 55 δισ. ευρώ, απειλώντας με αύξηση το δημόσιο χρέος.

Ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη να φέρει εις πέρας το νέο δύσκολο εγχείρημα, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο για το ασφαλιστικό που διεξήχθη στο πλαίσιο του forum «Κύκλος Ιδεών» (ekyklos.gr), αναφέρθηκε στις τρεις πηγές άντλησης πόρων για την κάλυψη των ελλειμμάτων που θα δημιουργηθούν. Διαφορετικά όπως είπε χαρακτηριστικά «μια γενιά θα κληθεί να πληρώσει δύο φορές για τις συντάξεις»

Η πρώτη πηγή σχετίζεται με τη μεγέθυνση της οικονομίας, το λεγόμενο μέρισμα ανάπτυξης. Ως δεύτερη πηγή θα χρησιμοποιηθεί ο ΑΚΑΓΕ, δηλαδή ο κουμπαράς του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών που δημιουργήθηκε για τη στήριξη των δύσκολων στιγμών του ασφαλιστικού. Η τρίτη πηγή χρηματοδότησης θα προέλθει από τον προϋπολογισμό μέσω της φορολογίας.

Το κεφάλαιο που θα συσσωρευτεί στο νέο ταμείο θα επενδύεται σε ομόλογα και μετοχές ενώ τα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις μπορεί να επεκταθούν και σε χώρες του εξωτερικού εντός της ΕΕ.

Εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα του σουηδικού μοντέλου (επαγγελματικό ταμείο με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά) το οποίο κατόρθωσε να εξασφαλίσει ετήσια απόδοση στην 25ετία 5,2%. Χαρακτηριστικό του σουηδικού μοντέλου είναι ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος για την μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε με πάνω από το 80% των βουλευτών του Σουηδικού Κοινοβουλίου.

Ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε ως παράδειγμα το ταμείο της Νορβηγίας που άντλησε γενναιόδωρους πόρους από τα πετρέλαια και στη συνέχεια επένδυσε στο εξωτερικό.Σε αντίθεση με τα προαναφερόμενα συστήματα των σκανδιναβικών χωρών, το νέο επικουρικό θα εξασφαλίζει επίσης συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Το σχέδιο για πλήρη κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης επανήλθε στο προσκήνιο μέσω του προσχεδίου της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας, στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη ραγδαία επιδείνωση των δημογραφικών δεικτών και στην πίεση που ασκεί το συγκεκριμένο πρόβλημα στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τους «σοφούς» της έκθεσης Πισσαρίδη, η μεταρρύθμιση της επικουρικής πρέπει να προχωρήσει «τάχιστα και με ευρύ πεδίο εφαρμογής». Οι υποστηρικτές του νέου συστήματος θεωρούν πως :

  • θα αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης που απειλεί τα ασφαλιστικά συστήματα όλης της Ευρώπης,
  • θα δημιουργήσει σημαντικές αποταμιεύσεις, η μόχλευση των οποίων θα στηρίξει το στοίχημα των επενδύσεων και της ανάπτυξης, ενώ
  • σε βάθος 30ετίας θα οδηγήσει σε καλύτερες αποδόσεις των επικουρικών συντάξεων.
  • Θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς ασφαλιστικό και θα αποθαρρύνει την αδήλωτη εργασία

«Ένα από τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς ασφαλιστικό και η αποθάρρυνση της αδήλωτης εργασίας, επεσήμανε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι παράλληλα θα ενθαρρυνθεί και η δημιουργία περισσότερων επαγγελματικών ταμείων που θα καταβάλλουν επικουρικές συντάξεις και όχι εφάπαξ ενώ κίνητρα θα δοθούν και για τον 3ο πυλώνα της ασφάλισης.

Πηγή : Pronews

Περισσότερα: https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/917911_neo-epikoyriko-tameio-poioi-dikaioyntai-na-entahthoyn

 

Related posts