Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Φεβ 2021
Χωρίς κατηγορία

Ποιο είναι το σχέδιο του Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις–Πόσο εφικτή είναι η επικοινωνία διαμεσολαβητή-διαδηλωτών

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε το νέο του σχέδιο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τις  συναθροίσεις και διαδηλώσεις. Ένα σχέδιο που κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά γιατί δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγέλων.

Πώς μπορεί ένας αστυνομικός που θα έχει αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή να πείσει  τους διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί για να «εκτονωθούν» να τηρήσουν το νόμο.

Πως είναι δυνατόν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συγκεντρώσεις να βρίσκονται σε  οριοθετημένους χώρους . Οι δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, οπερατέρ  πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις για να καταγράψουν τα επεισόδια. Όταν βρίσκονται σε οριοθετημένους χώρους θα χάσουν την είδηση.

Ρωτήθηκε ο υπουργός πως μπορούν να καλύπτουν οι δημοσιογράφοι τα γεγονότα αν δεν έχουν πρόσβαση σ αυτά. Ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε ότι θα έχουν πρόσβαση αλλά  θα πρέπει να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια τους. Πως γίνεται να φτάνουν στο σημείο όπου γίνονται τα επεισόδια όταν βρίσκονται «μαντρωμένοι» .

Ωστόσο ο υπουργός πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει ο τρόπος με τις συγκεντρώσεις αλλά τις διαδηλώσεις. Η  ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με το νόμο, δημιούργησε μία νέα διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ενημέρωση από τους διοργανωτές, μέσω taxisnet.

Ας δούμε όμως ποιο είναι το  νέο Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των συναθροίσεων που παρουσίασε ο  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Διαμεσολαβητές της Αστυνομίας,  οριοθετημένους χώρους για τους εκπροσώπους του τύπου, χρήση μεγαφώνων «υψηλής έντασης» από τις αστυνομικές δυνάμεις για την προειδοποίηση των διοργανωτών και των διαδηλωτών σε περίπτωση παρείσφρησης ξένων προς την συγκέντρωση ατόμων,  ενημέρωση για  δρόμους  που μπορούν να διαφύγουν όσοι βρίσκονται στη συγκέντρωση  με ειρηνικούς σκοπούς σε περίπτωση που  η Αστυνομία κρίνει πως πρέπει να προχωρήσει σε διάλυση της διαδήλωσης, με χρήση νερού ή δακρυγόνα.

Ο υπουργός εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει  συνεργασία και  αμοιβαία κατανόηση».

Σχετικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ενημέρωση της Αστυνομίας από τους διαδηλωτές στο σχέδιο αναφέρεται ότι «ο οργανωτής μίας συνάθροισης θα μπορεί να υποβάλει τη γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης προς την αντίστοιχη αστυνομική ή λιμενική Αρχή. Η διαδικασία γνωστοποίησης θα γίνεται με προσωποποιημένη είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα, αξιοποιώντας τους κωδικούς taxisnet».

Σε ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση ξαφνικής συγκέντρωσης, απροειδοποίητα, ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε ότι η Αστυνομία θα έρχεται σε επαφή με τους οργανωτές, θα ορίζεται αστυνομικός διαμεσολαβητής και η συνάθροιση θα πραγματοποιείται με τους όρους που ισχύουν για όλες τις άλλες. Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ακόμη ότι  σε λίγες μέρες θα επεκταθεί και η ατομική κάμερα στους αστυνομικούς, κυρίως της ΟΠΚΕ και της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Στο σχέδιο επίσης αναφέρεται:

«Η διαφάνεια στη δράση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο διαχείρισης μίας συνάθροισης είναι κρίσιμη. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να είναι εμφανής η τοποθέτηση των δυνάμεων της τάξης. Ειδικότερα, το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείρισης μίας συνάθροισης φορά στολή, ενώ θα γενικευτεί η χρήση ονομασιών στην πλάτη των μελών κάθε ομάδας, ώστε να ταυτοποιείται καλύτερα η μονάδα στην οποία ανήκει. Σε αυτή την κατεύθυνση, όλοι οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στη διαχείριση μίας συνάθροισης θα έχουν σε εμφανές σημείο διακριτικό αριθμό».

Η «Λευκή Βίβλος» της εσωτερικής ασφάλειας και αλλαγές στη δομή του Αρχηγείου και στην εκπαίδευση των αστυνομικών

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η «λευκή βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια, καθώς και μεγάλες αλλαγές στη δομή της αστυνομίας και της εκπαίδευσης. Σ ε αυτή τη «λευκή βίβλο» θα γίνει σαφές «η φιλοσοφία και το όραμα μας για την αστυνομία που πρέπει και αξίζει στη δημοκρατία μας». Επεσήμανε, ακόμα, ότι «για να γίνει το όραμα πράξη δυο πυλώνες θέλουν χτίσιμο. Εκπαίδευση και Αρχηγείο».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικά γραφήματα που παρουσιάζουν σχηματικά το σχέδιο για τη διαχείριση των συναθροίσεων. Ειδικότερα, αποτυπώνουν σχηματικά τους στόχους, το νέο modus operandi, την αξιολόγηση της επικινδυνότητας, τον κύκλο διαχείρισης της συνάθροισης, τον τρόπο κλιμάκωσης της χρήσης μέσων και τα τέσσερα σκαλιά του επιχειρησιακού σχεδίου για κάθε συνάθροιση, που είναι η προετοιμασία, η επικοινωνία, η δράση και η λογοδοσία.

Π.Χ

Related posts