Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Δεκ 2022
Auto-Moto

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις της Mazda μέχρι το 2050

Η βασική πρόκληση για κάθε κατασκευαστή αυτοκινήτων σήμερα είναι η δημιουργία ενός πιο βιώσιμου πλαισίου για την ατομική κινητικότητα.

Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες δαπανούν τεράστια ποσά για να  μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους τους για ένα καθαρό περιβάλλον. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν η παραγωγή τους σε όλες τους τομείς γίνουν ουδέτερες από τον άνθρακα.

Και σ αυτό ακριβώς  δεσμεύτηκε η Mazda. Ότι δηλαδή θα γίνει ουδέτερη σε άνθρακα σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της, έως το 2050.

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό. Η γιαπωνέζικη εταιρία πιστεύει ότι τα πολύπλοκα προβλήματα, σπάνια έχουν απλές λύσεις. Μπορεί ένα αυτοκίνητο να κινείται με μπαταρία και να είναι μηδενικών εκπομπών. Πολύ σωστά. Είναι ένα τεράστιο βήμα για μια καθαρότερη ατμόσφαιρα.

Ας δούμε όμως και πίσω από αυτό που αφήνουν να φαίνεται οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Γιατί μπορεί τα BEV  να μην παράγουν εκπομπές καυσαερίων , έχουν όμως αποτύπωμα άνθρακα από τις ίδιες τις μπαταρίες καθώς και στον τύπο ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί τα αυτοκίνητα.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) είναι βασικός στόχος για τη Mazda. Για να πετύχει η ιαπωνική μάρκα έως το 2050, να γίνει ουδέτερη σε άνθρακα, θα πρέπει σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της να ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που ονομάζεται «Προσέγγιση πολλαπλών λύσεων».

Όλες οι διαθέσιμες λύσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, και για να ταιριάζουν σε όλες τις ανάγκες ατομικής μετακίνησης ή σε τοπικές συνθήκες. Στόχος της Mazda είναι να έχει όλα της τα νέα μοντέλα, πλήρως ή μερικώς εξηλεκτρισμένα έως το 2030, ενώ ταυτόχρονα να τελειοποιήσει τον κινητήρα εσωτερικής καύσεως – όλα σύμφωνα πάντα με το όραμα της εταιρείας στην κατασκευή αυτοκινήτων για όσους αγαπούν την οδήγηση.

Από το «Tank-To-Wheel» σε μία αξιολόγηση του «Well-To-Wheel»

Όλα αυτά οδηγούν τη Mazda στο να υιοθετήσει μια προσέγγιση πολλαπλών λύσεων. Παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση αυτή δεν είναι τόσο άμεση όσο μια ολοκληρωμένη δέσμευση για την κατασκευή μόνο μοντέλων BEV, η μάρκα πιστεύει ότι δικαιολογεί τις συνθήκες (και τις εκπομπές) που συναντάμε στον κόσμο σήμερα.

Ο Επικεφαλής Έρευνας και Λειτουργιών της Mazda Motor Europe, Christian Schultze, εξήγησε σε βάθος  αυτήν τη στρατηγική προοπτική Mazda talks Multi-Solution Approach – Strategy.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη – και πιο συγκεκριμένα, για τα αυτοκίνητα που παράγει η Mazda; Με απλά λόγια, η Mazda έχει δεσμευτεί να βελτιώσει και να προσφέρει τρεις τύπους κινητήρων: βενζίνης, diesel και πλήρως ηλεκτρικούς. Για τους κινητήρες εσωτερικής καύσεως (ΜΕΚ), η Mazda δουλεύει με τη χρήση της τεχνολογίας Skyactiv, με στόχο τη δημιουργία συνεχώς πιο αποδοτικών κινητήρων. Παράλληλα, η Mazda προσθέτει διάφορους τύπους ηλεκτροκίνησης που ταιριάζουν στις ανάγκες και τα σενάρια οδήγησης του κάθε αυτοκινήτου.

Μέχρι το 2030, κάθε νέο μοντέλο στη γκάμα της Mazda θα διαθέτει διαφορετικούς τύπους και επίπεδα εξηλεκτρισμού, με το 75% των αυτοκινήτων να διαθέτουν εξηλεκτρισμένους κινητήρες ΜΕΚ, και κινητήρες BEV που αποτελούν το υπόλοιπο 25%.

Η Mazda επιδιώκει ταυτόχρονα την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων, όπως τα e-καύσιμα. Δεδομένου ότι δεν είναι ο κινητήρας αλλά το καύσιμο που καίει ο κινητήρας που αποθηκεύει και απελευθερώνει άνθρακα, αυτό θα έδινε  στους κινητήρες εσωτερικής καύσεως τη δυνατότητα να γίνουν εντελώς ουδέτεροι σε εκπομπές άνθρακα.

Τα BEV θα διαδραματίσουν επίσης ένα σημαντικό ρόλο στη γκάμα της Mazda, οφείλουν όμως να ανταποκρίνονται και στις απαιτήσεις κινητικότητας των πελατών.

Ο λόγος είναι απλός: Όταν πρόκειται για το αποτύπωμα άνθρακα των μπαταριών, το μέγεθος έχει σημασία. Μια μεγάλη μπαταρία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά παράγει επίσης σημαντικά περισσότερο CO2 κατά την παραγωγή της. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες μπαταρίες απαιτούν επίσης μεγαλύτερα φρένα και ελαστικά, αυξάνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Mazda επικεντρώνεται σε λογικών διαστάσεων μπαταρίες των 35,5kWh για την πρώτη πλήρως ηλεκτρική λύση – ένα BEV που παρέχει συνδυασμένη αυτονομία WLTP 200 χιλιομέτρων με μία μόνο φόρτιση, διατηρώντας ταυτόχρονα την μπαταρία ελαφριά και βολική στη φόρτιση, και εύκολη στο χειρισμό.

 

Related posts