Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
10 Αυγ 2022
SLIDER

Ποια είναι τα τρία σενάρια μετά τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από την εταιρία Gazprom

Η απόφαση της Ρωσίας να κάνει ξαφνικά «επισκευές» στην εταιρία Gazprom και να κλείσει τις στρόφιγγες παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμό.

Επίσημα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο των αγωγών θα διαρκέσει για δέκα ημέρες. Οι αγωγοί της Nord Stream 1 περνούν από τη Βαλτική Θάλασσα.

Ωστόσο πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκφράζουν φόβους αλλά και την εύλογη ανησυχία τους ότι η  Μόσχα μπορεί να μην αποκαταστήσει τη ροή του φυσικού αερίου, ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει της επιβάλει η Δύση.

Αν λένε αλήθεια η όχι θα το γνωρίζουμε την 1η ημέρα. Μόνο τότε η Ευρώπη θα μπορεί να γνωρίζει αν το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει.

Σε ότι αφορά τα καθ’ ημάς, από τη στιγμή που είναι έντονοι οι φόβοι ότι θα είναι μόνιμη κι όχι απλά δεκαήμερη η διακοπή για τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ένα σχέδιο παρέμβασης τριών σημείων προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην Ελλάδα.

Το σχέδιο έχει δομηθεί σε δύο άξονες, αυτόν της επάρκειας και αυτόν των προσιτών τιμών, με δεδομένο ότι το 40-50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.

Στην περίπτωση λοιπόν, της πλήρους διακοπής των ροών, από την πλευρά της Ρωσίας, η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Κώστας Σκρέκας, θα προχωρήσει στις εξής τρείς κινήσεις.

Α) Υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Β) Περισσότερο LNG θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.

Γ) Χρήση περισσότερου ντίζελ και επιστροφή στον λιγνίτη.

«Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δις.  σε φυσικό αέριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκρέκας.

Ανάλογα καθησυχαστικός, εμφανίστηκε κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας για τα δύο πιθανά σενάρια που αφορούν το φυσικό αέριο.

Το πλέον θετικό σενάριο είναι να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου οπότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το αρνητικό σενάριο είναι η διακοπή προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, ωστόσο η Ελλάδα θα έχει τις  μικρότερες δυνατές συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται στη βιομηχανία.

Σε ότι αφορά τις τις παρεμβάσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Σκρέκας εξήγησε για ποιο λόγο μετατέθηκε προς τα τέλη του Ιουλίου η ημερομηνία καθορισμού των τιμολογίων ρεύματος από τις εταιρείες ενέργειας.

Όπως ξεκαθάρισε, έπρεπε να συνυπολογιστεί η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του Nord Stream 1.

«Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από το δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Related posts