Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Σεπ 2020
Media

Πνιγήκαμε στα προβλήματα

 

Η ένταση των προσπαθειών να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, η παρέμβαση Ομπάμα, οι συναντήσεις σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, η αναμενόμενη τριμερή της Τετάρτης καθώς και  η σημερινή συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε κυριαρχούν σήμερα στα πρωτοσέλιδα του αθηναϊκού Τύπου. Άλλα θέματα που επίσης προβάλλονται είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι αποκαλύψεις Ιγνατίου για την περίοδο της πρωθυπουργίας Παπανδρέου, τα συνταξιοδοτικά, ο ΦΠΑ, το ν/σ για την Παιδεία καθώς και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία.

 

ΤΑ ΝΕΑ με κεντρικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό τους «Πικρό ποτήρι», γράφουν ότι στον Α. Τσίπρα προσωπικά μεταφέρεται η πίεση των Βρυξελλών για τη συμμόρφωση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των δανειστών. Η ε/φ επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει τηλεφωνικά μαζί του και μάλιστα προχώρησε σε σχετική διαρροή στα ΜΜΕ. Η ε/φ κάνει λόγο για κλίμα εξαναγκασμού από τις Βρυξέλλες που ασκούν προσωπική πίεση στον Α. Τσίπρα να συμβιβαστεί. Στις εσωτερικές της σελίδες υπό τον τίτλο «Ελλάδα και Τσίπρας στη μέγγενη των Βρυξελλών», η ε/φ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Π/Θ γνωρίζει πως δεν υπάρχουν πλέον παρά δύο μόνο οδοί: του οδυνηρού συμβιβασμού ή της επονείδιστης άτακτης φυγής προς το άγνωστο. Σε άλλο σημείο υπό τον τίτλο «Νέα πρόταση και χαμηλοί τόνοι», η ε/φ γράφει ότι θα επιχειρηθεί να διερευνηθεί αν υπάρχει δυνατότητα συγκερασμού των θέσεων της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, όπως συμφωνήθηκε στην τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Ολάντ. Η ε/φ  σημειώνει ότι ο Έλληνας Π/Θ εμφανίζεται διατεθειμένος να εξαντλήσει όλα τα όρια προκειμένου να φθάσει στην πολυπόθητη συμφωνία. Τέλος, υπό τον τίτλο «Πιο δύσκολα οι ενέσεις ρευστότητας του ELA», η ε/φ γράφει ότι δεν θα εξασφαλίσει εύκολα τη νέα αύξηση της ρευστότητας από τον ELA που τόσο έχει ανάγκη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην επόμενη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ ο Γ. Στουρνάρας, καθώς, όπως σημειώνεται, το πακετάρισμα των δόσεων προς το ΔΝΤ αναμένεται να πυροδοτήσει ενστάσεις στην τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο στο πρωτοσέλιδό του «Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις» και τίτλο στις εσωτερικές του σελίδες «Στον… πάγο η κυβέρνηση, που παίζει με τη φωτιά», κάνει λόγο για καθοριστική συνάντηση Τσίπρα την Τετάρτη με Μέρκελ, Ολάντ μετά τις αναπάντητες από Γιούνκερ. Η ε/φ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η περιχαράκωση στην πρόταση μας και ο καταγγελτικός λόγος της κυβέρνησης έναντι των θεσμών περιθωριοποιούν τη χώρα, περιορίζοντας τις προοπτικές άμεσης συμφωνίας. Επίσης η ε/φ με τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «’Δεν έστειλε τις προτάσεις, δεν απάντησα στο τηλέφωνο’», υπέρτιτλο «Το παρασκήνιο μιας αναπάντητης κλήσης» και τίτλο στις εσωτερικές της σελίδες «Χάσαμε το σύμμαχο Γιούνκερ!», γράφει ότι αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα βρίσκεται ο Π/Θ, ο οποίος καλείται τώρα να διαχειριστεί την εντονότατη δυσφορία που προκάλεσε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και εταίρους η ομιλία του στη Βουλή. Η ε/φ κάνει λόγο για απόλυτη απομόνωση του κ. Τσίπρα. Τέλος, υπό τον τίτλο «Κι άλλα τρόφιμα στον υψηλό ΦΠΑ» και υπέρτιτλο «Αύξηση έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ», γράφει ότι «βελτιωμένο» πρόγραμμα με τα ίδια φορολογικά μέτρα τα οποία θα έχουν υψηλότερη απόδοση θα έχει έτοιμο μέχρι αύριο το ΥΠΟΙΚ ώστε να κλείσει ένα μέρος από το «κενό» των περίπου 2 δισ. ευρώ που μας χωρίζει από τους δανειστές.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  με κεντρικό τίτλο «Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στα νησιά» και υπέρτιτλο «Κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ και έγινε αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης» γράφουν ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα ύψους 300 έως 350 εκατ. ευρώ για την «τρύπα». Στο ρεπορτάζ των εσωτερικών σελίδων με τίτλο «Ελπίδες από τη νέα συνάντηση» αναφέρεται ότι Τσίπρας – Μέρκελ – Ολάντ θα βρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και των χωρών της Λατ. Αμερικής. Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τρείς τους την προηγούμενη Πέμπτη συζήτησαν μεταξύ άλλων και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους της χώρας μας, σημείο που αποτελεί προϋπόθεση για να βάλει την υπογραφή της η ελληνική κυβέρνηση στην όποια συμφωνία επιτευχθεί τελικά. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Κάντε το όπως οι Λετονοί» η εφ, αναφέρει ότι τα κόλπα για το πώς θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βαφτίσει το ψάρι κρέας και να καταφέρει να περάσει στην κοινωνία τις άκρως υφεσιακές προτάσεις, που πρότειναν οι θεσμοί στον Πρωθυπουργό την περασμένη Τετάρτη, εξηγούσαν   Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους συνεργάτες που συνόδευαν τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Στρατηγική για συμφωνία με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά» σημειώνεται ότι οι τελευταίες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών δεν ρίχνουν περισσότερο φως στο θολό τοπίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Η εφ. αναφέρει επίσης ότι «5 πρόεδροι των θεσμών μαγειρεύουν την Ευρώπη των 2 ταχυτήτων» και πως με ανοιχτή επιστολή τους, θεολόγοι και ιερωμένοι από τη Γερμανία ζητούν από την  κυβέρνηση Μέρκελ να διαγραφεί το χρέος και να σταματήσει η πολιτική φτωχοποίησης που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Σώστε τον πλησίον σας». «Ζητούν και τα ρέστα οι θεσμοί» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στο οποίο σημειώνεται ότι μετά την «ενέδρα των Βρυξελλών» που φαίνεται να έστησαν στον Έλληνα πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες, ο επόμενος στόχος τους είναι να εμφανίσουν την ελληνική κυβέρνηση – και ιδιαίτερα τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα – να κρατά μια αδιάλλακτη και προκλητική στάση απέναντι στο «πονόψυχο» πρόγραμμα που πρότειναν. Οι επόμενοι στόχοι και κινήσεις τους. Τέλος η εφ. σημειώνει τονίζει ότι «Συναντώνται σήμερα Βαρουφάκης και Σόιμπλε».

Το ΕΘΝΟΣ με κεντρικό τίτλο «Πυρετός ξαφνικά στη διαπραγμάτευση» και υπέρτιτλο «Ειδικές αποστολές σε Βρυξέλλες – Βερολίνο μετά τις εχθροπραξίες Γιούνκερ – Μαξίμου» γράφει για «ύστατες προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα στα κείμενα των δύο πλευρών». Όπως σημειώνει η εφ. επικρατεί ξαφνικός πυρετός στη διαπραγμάτευση, με φόντο τη νέα τριμερή Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα την Τετάρτη. Μετά τις εχθροπραξίες Γιούνκερ – Μαξίμου, με εντολή του πρωθυπουργού σπεύδουν στις Βρυξέλλες ο Γ. Χουλιαράκης και εκτός απροόπτου ο Ν. Παππάς, ενώ στο Βερολίνο ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Β. Σόιμπλε. Η εφ. προβάλλει επίσης τη θέση που διατύπωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ότι «οι θεσμοί δεν έδωσαν τελεσίγραφο. Ελπίζω να λάβουμε τις νέες προτάσεις». Ακόμη προβάλλει τη δήλωση του Μ. Σουλτς για «δραματικές συνέπειες αν δεν υπάρξει συμφωνία». Η εφ. αναφέρεται επίσης και στο Ασφαλιστικό σημειώνοντας ότι στο τραπέζι βρίσκεται η τόνωση των εσόδων για τα Ταμεία. Τέλος, προβάλλει τη δήλωση της κας. Ντανιέλ Νουί, της ΕΚΤ, η οποία τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τίτλο «Ρήξεις, αφήξεις – Διαπραγμάτευση με χρησμούς και σενάρια!» γράφει ότι την Τετάρτη στις Βρυξέλλες θα τα ξαναπούν Μέρκελ, Τσίπρας και Ολάντ ενώ το ρεπορτάζ των εσωτερικών σελίδων κάνει λόγο για «κόντρα του Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό για τις προτάσεις». Άλλα ρεπορτάζ της εφ. αναφέρονται σε «Αυστηρή προειδοποίηση» από τον Μάρτιν Σούλτς, σε δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ότι «Δεν είναι τελεσίγραφο», σε δήλωση του Π. Λαφαζάνη περί «Μακιαβελικών τακτικών» και γίνεται λόγος για «Ρελάνς της κυβέρνησης με νέα αντιπρόταση για τον ΦΠΑ» καθώς και για «Στροφή 180ο Βαρουφάκη».

Related posts