Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Νοέ 2022
Πολιτισμός

«Πλούταρχος-Μαθήματα ηγεσίας» από τον ιστορικό Jeff Beneker

Η Μαίρη Γκαζιάνη επιλέγει και προτείνει βιβλία 

Ο Πλούταρχος προτείνει στους ανθρώπους να επιδιώκουν θέσεις ηγεσίας μόνο αν οδηγός τους είναι η κρίση και η λογική και όχι όταν παρακινούνται από ματαιοδοξία, αίσθημα ανταγωνισμού ή από έλλειψη άλλων ουσιωδών δραστηριοτήτων. 

 

Σχετικά με το βιβλίο

Διαχρονικές συμβουλές ηγεσίας από τον μεγάλο ιστορικό που μελέτησε τους κορυφαίους ηγέτες της ιστορίας

Ο αρχαίος βιογράφος και δοκιμιογράφος Πλούταρχος είχε ερευνήσει σε βάθος τα χαρακτηριστικά ηγεσίας των επιφανών Ελλήνων και Ρωμαίων ανδρών σκιαγραφώντας το προφίλ τους στο διάσημο έργο του Βίοι Παράλληλοι. Σε αυτούς τους άνδρες συμπεριλαμβάνονταν πολιτικοί και στρατηγοί όπως ο Περικλής, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Μάρκος Αντώνιος.

Το απόσταγμα όλης αυτής της μελέτης το αποτύπωσε σε μερικά μόλις δοκίμια, τα οποία περιλαμβάνουν ουσιώδη μαθήματα για έμπειρους αλλά και επίδοξους σημερινούς ηγέτες σε οποιονδήποτε τομέα.

Η διαφωτιστική εισαγωγή σε συνδυασμό με τις σημειώσεις και το πρωτότυπο αρχαιοελληνικό κείμενο σε αντιστοιχία με τη μετάφρασή του προσφέρουν στον αναγνώστη έναν διαχρονικό οδηγό ηγεσίας.

Γράφοντας στο απόγειο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Πλούταρχος προτείνει στους ανθρώπους να επιδιώκουν θέσεις ηγεσίας μόνο αν οδηγός τους είναι η κρίση και η λογική και όχι όταν παρακινούνται από ματαιοδοξία, αίσθημα ανταγωνισμού ή από έλλειψη άλλων ουσιωδών δραστηριοτήτων.

Είπαν για το βιβλίο

Ένα από τα καλύτερα βιβλία ηγεσίας που έχω διαβάσει εδώ και καιρό. Φυσικά επιβεβαιώνει τον λόγο για τον οποίο ο Πλούταρχος ήταν ο αγαπημένος στοχαστής από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είναι διορατικός. Έχει χιούμορ. Είναι σπουδαίος αφηγητής. Δεν ήταν απλώς ένας συγγραφέας, αλλά, όπως και οι περισσότεροι σπουδαίοι ιστορικοί και φιλόσοφοι, εφάρμοζε τα όσα έλεγε. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. -Ryan Holiday, Ryan Holiday Reading List Newsletter 

Αυτά τα γραπτά του Πλούταρχου είναι απίστευτα σχετικά και επίκαιρα όσον αφόρα την πολιτική ζωή στις δημοκρατίες του εικοστού πρώτου αιώνα και αξίζει να γίνουν περισσότερο γνωστά. Το βιβλίο Πλούταρχος: Μαθήματα ηγεσίας κάνει αυτά τα έργα απόλυτα προσιτά στους σύγχρονους αναγνώστες. -Timothy Duff, University of Reading

Σχετικά με τον συγγραφέα

Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον του Jeffrey Beneker επικεντρώνεται στην ελληνορωμαϊκή βιογραφία και ιστοριογραφία. Έχει ήδη γράψει ένα βιβλίο σχετικά με τη βιογραφική μέθοδο του Πλούταρχου, The Passionate Statesman: Eros and Politics in Plutarch’s Lives (Oxford University Press, 2012). Από κοινού με τον Craig Gibson (Πανεπιστήμιο της Αϊόβα) έχει κυκλοφορήσει μια έκδοση και μετάφραση των βυζαντινών Προγυμνασμάτων του Νικηφόρου Βασιλάκη για τη Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη του Dumbarton Oaks (Harvard University Press, 2016), ενώ συνεργάζεται με τον Gibson στη μετάφραση του βιβλίου του φιλοσόφου Συντίπα, επίσης για το Dumbarton Oaks. Αυτή την εποχή συγγράφει μια βιογραφία του Πομπήιου του Μεγάλου (για τον εκδοτικό οίκο Princeton University Press) και ολοκλήρωσε τη συνεπιμέλεια ενός βιβλίου σχετικά με το θέμα του γάμου στην ελληνορωμαϊκή γραμματεία (για τις εκδόσεις University of Wisconsin Press). Εκτός από τη διδασκαλία της αρχαιοελληνικής γλώσσας και γραμματείας, παραδίδει διαλέξεις σχετικά με την κλασική μυθολογία, την ελληνορωμαϊκή θρησκεία και τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Εκδόσεις: Διόπτρα, Ξενόγλωσσος Τίτλος: How to be a leader, Μεταφραστής: Βιολέττα Ζεύκη, ISBN: 978-960-653-134-7, Ημ. έκδοσης: 07/10/2020, Σελ.: 392, Τιμή: 11.10€

Related posts