Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Οκτ 2021
Ελλάδα

 Η πληγή παραμένει ανοιχτή και τριμμένη με αλάτι.. χοντρό

 
paidikoi stathmoi
Apostolia blotsikaΓράφει η Αποστολία Μπλότσικα
 
 
 
Παιδικοί σταθμοί 2016-1017: «ΕΣΠΑ…σε»  το σύστημα
«Ο φάκελος δικαιολογητικών σας είναι πλήρης. Δεν λαμβάνει voucher λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού»
Αυτή την απάντηση πήραν 37.000  μητέρες που διεκδίκησαν επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ για παιδικούς σταθμός για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016, ώρα 18.00 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Όπως ήταν αναμενόμενο, έπεσε το σύστημα και οι δικαιούχοι ως τις 23.00 δε μπορούσαν να δουν τα αποτελέσματα.
Μοριοδοτήθηκαν άνεργες αλλά και εργαζόμενες μητέρες παιδιών και βρεφών σε όλη την Ελλάδα. Επιλέχθηκαν βάσει μορίων και ανα περιφέρεια οι αιτούσες που κλήθηκαν να προχωρήσουν σε εγγραφές των παιδιών τους άμεσα, αφού μιλάμε για έναν αγώνα ταχύτητας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δομές θα αποφασίσουν ποιους δικαιούχους θα δεχτούν.
Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βοήθημα σε οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ας δούμε όμως αν είναι ένα καλοκουρδισμένο σύστημα.
ESPA 2014-2020 Φέτος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δόθηκαν τα μέγιστα κονδύλια – μόλις 3.500 οικογένειες επιπλέον από πέρισυ.
         84.800 διαθέσιμα vouchers για το ακ. Έτος 2016-2017
         81.270 διαθέσιμα vouchers για το ακ. Έτος 2015-2016
         80.326 διαθέσιμα vouchers για το ακ. Έτος 2014-2015
 
Voucher έλαβαν όλα τα παιδιά ΑΜΕΑ (2.903) και όλα τα παιδιά από οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας (52.797). Όσα περίσεψαν (29.100) μοιράστηκαν κατά περιφέρειες με α/α μορίων βάσει εισοδήματος. Δηλαδή ενώ οι δικαιούχοι είναι 122.000, έμειναν εκτός 37.000 παιδιά!
ESPAΑυτό που θα συμβεί τώρα είναι:
Οι  οικογένειες που κανονικά δικαιούνται την επιδότηση και δε τη λαμβάνουν, να πληρώσουν οι ίδιες τα σχεδόν 4.000 ευρώ στις δομές από τη τσέπη τους ενώ το εισόδημά τους θα μειωθεί δραματικά και θα ζουν ουσιαστικά υπο συνθήκες φτώχειας. Σημειώστε πως το voucher αντιστοιχεί σε περίπου 2400 ευρώ (παροχή σίτισης με επιπρόσθετα κόστη ανα παιδί για μετακινήσεις και λοιπά έξοδα).
Μία λεπτομέρεια που κάνει αισθητά διαφορά ανάμεσα σε όλα, είναι πως τα κονδύλια μοιράστηκαν βάσει περιφερειών. Αυτό συνεπάγεται πως αν μένεις για παράδειγμα σε περιοχή με μικρό ποσοστό αιτούντων μπορεί να συμπεριληφθείς ακόμη και με λίγα μόρια, ενώ αντίστοιχα αν βρίσκεσαι στην Αττική, με τα ίδια μόρια θα αποκλειόσουν. Σαφώς τα ποσοστά δεν αμφισβητούνται (ΕΛΣΤΑΤ), όμως μπορεί να διακριθεί ένα προβληματικό πολυπαραμετρικό σύστημα.
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε και η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, που καταγγέλλει τα  σχετικά υπουργεία και στηρίζει τις δομές :
«Δυστυχώς και φέτος, η έλλειψη των απαιτούμενων πόρων οδήγησε ουσιαστικά εκτός δομών αρκετές χιλιάδες παιδιά που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, γεγονός το οποίο οφείλεται στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, που έκαναν λόγο για έγκριση  πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος. Αποδείχθηκε για άλλη μία φορά στην πράξη ότι τα μεγάλα λόγια πως θα απορροφηθούν στις δομές όλα τα παιδιά, ήταν κενό γράμμα. Η κυβέρνηση οφείλει να επανορθώσει αυξάνοντας τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τη διασφάλιση όλων των οικογενειών που μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανεργία. Με δεδομένο ότι οι δημοτικές δομές, αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο να στηρίζουν στο μέγιστο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους γονείς, τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους, επιβάλλεται να ενισχυθεί η ευαίσθητη και κρίσιμη κοινωνική τους αποστολή. Σε μία εποχή που στην Ελλάδα μαστίζει η υπογεννητικότητα οφείλουμε να ενισχύουμε με όλα τα μέσα τις δομές φύλαξης παιδιών που προορίζονται για τη στήριξη των οικογενειών».
www.dikaiologitika.gr
Μιλώντας για στήριξη των δομών από μεριάς δήμων, όπου και σε αυτή τη περίπτωση η πληγή παραμένει ανοιχτή και τριμμένη με αλάτι.. χοντρό.
 
 

Related posts