“Spinning the Wheel” με ‘δάσκαλο’ το Βρετανό συγγραφέα Hanif Kureishi. Στις 30 και 31 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Pirelli στο Μιλάνο, δέκα ταλαντούχοι νέοι με διεθνή καταξίωση στις αντίστοιχες ειδικότητές τους συμμετείχαν σε ένα διήμερο σεμινάριο αφιερωμένο στην ερμηνεία και παρουσίαση, μέσω του ταλέντου τους, μιας από τις απλούστερες και ταυτόχρονα πιο επαναστατικές εφευρέσεις στην ιστορία του ανθρώπου. Συντονιστής της συνάντησης ήταν ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης: ο Βρετανός συγγραφέας-δραματουργός, Πακιστανικής καταγωγής, Hanif Kureishi. Το σεμινάριο θα αποτελέσει τη βάση του project επικοινωνίας για τις οικονομικές αναφορές 2013 της Pirelli, με τίτλο “Spinning the Wheel”, που, κατά παράδοση, στόχο έχει την αφήγηση της ιστορίας της εταιρίας, πέρα από τους αριθμούς και τις τεχνικές περιγραφές των τυπικών οικονομικών αναφορών.
Με το “Spinning the Wheel”, φέτος η έμφαση δίδεται στο ταλέντο, προκειμένου να τονιστεί η δημιουργικότητα, η διαισθητικότητα, η δέσμευση, η επιμονή και το πάθος που δίνουν σχήμα σε μία επιτυχημένη ιδέα, project ή προϊόν. Όλες οι εταιρίες πάντα αναζητούν νέους και δημιουργικούς τρόπους για να ‘γυρίζουν τον τροχό’, ώστε να αξιοποιούν άριστα τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Ο τροχός γυρίζει και κάθε μέρα σηματοδοτεί μία νέα ανακάλυψη, σαν αποτέλεσμα των τεχνολογικών αλλαγών και της εξέλιξης των επιδόσεων – αυτή είναι η φιλοσοφία της Pirelli. Μία φιλοσοφία που διέπει την παραγωγή ελαστικών τα οποία κατασκευάζονται με δημιουργικότητα, ντιζάιν, καινοτομία και τεχνολογία και που εμβαθύνει πέρα από το ελαστικό αυτό καθαυτό, σαν ένα χειροπιαστό, απλό, στρογγυλό, μαύρο αντικείμενο.
Για να διερευνήσει λοιπόν το ‘ταλέντο’, η Pirelli συγκάλεσε μία ομάδα νεαρών ατόμων από τους ετερόκλητους τομείς, από την αρχιτεκτονική μέχρι τη φυσική επιστήμη, τη σχεδίαση και τη μουσική, τη σκηνοθεσία και τη μόδα. Αυτά τα νεαρά άτομα θα χρειαστεί όχι μόνο να ‘ανακαλύψουν εκ νέου τον τροχό’ ξεκινώντας από αφετηρίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα ελαστικά, αλλά και να αναδείξουν τον παράγοντα ταλέντο – πώς αναγνωρίζεται, καλλιεργείται και εκφράζεται – μαζί με τον Hanif Kureishi, το Βρετανό συγγραφέα γνωστό από τα βιβλία (και τις κινηματογραφικές διασκευές του) The Buddha of Suburbia, My Beautiful Laundrette, Intimacy και, πιο πρόσφατα, το The Last Word.
Στο παρελθόν, αντίστοιχα, για τις οικονομικές αναφορές του 2011, η Pirelli είχε σαν θεματολογία τις αξίες που διέπουν τις καθημερινές της δραστηριότητες μέσα από τα έργα του εικονογράφου Stefan Glerum και συγγραφείς του διαμετρήματος των Hans Magnus Enzensberger και Javier Cercas. Την επόμενη χρονιά, τη σκυτάλη παρέλαβαν νεαροί πανεπιστημιακοί φοιτητές οι οποίοι περιέγραψαν τις αξίες τους για το μέλλον: τα δέκα καλύτερα έργα, εικονογραφημένα από τη σκιτσογράφο του περιοδικού “New Yorker” Liza Donnelly, δημοσιεύτηκαν στις σελίδες των οικονομικών αναφορών.
Ποιοι συμμετείχαν στο “Spinning the Wheel”
HANIF KUREISHI: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Kent (Βρετανία). Σπούδασε φιλοσοφία στο King’s College του Λονδίνου. Έχει γράψει πολλές νουβέλες, συλλογές διηγημάτων και σενάρια. Το 1984 έγραψε το “My Beautiful Laundrette”, το οποίο ήταν υποψήφιο για Oscar καλύτερου σεναρίου. Τη δεύτερη ταινία του “Sammy and Rosie Get Laid” ακολούθησε το φιλμ “London Kills Me”, το οποίο σκηνοθέτησε. Το “The Buddha of Suburbia” κέρδισε το Βραβείο Whitbread για την Καλύτερη Νουβέλα και, το 1990, το διασκεύασε για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα τεσσάρων επεισοδίων του BBC. Η δεύτερη νουβέλα του, “The Black Album” κυκλοφόρησε το 1995 και η πρώτη του συλλογή διηγημάτων, “Love in a Blue Time” το 1997. Το διήγημα “My Son the Fanatic”, που ανήκε στη συλλογή αυτή, διασκευάστηκε για ταινία που κυκλοφόρησε το 1998. Η τρίτη νουβέλα του “Intimacy” κυκλοφόρησε το 1998 και διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο το 2001. Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του “Midnight All Day” δημοσιεύτηκε το 2000, και ακολούθησε η τέταρτη νουβέλα, “Gabriel’s Gift” και μία συλλογή δοκιμίων “The Word and the Bomb”. Η ταινία “Venus”, που βασίστηκε στο πιο πρόσφατο σενάριό του και σκηνοθετήθηκε από τον Roger Michael, κυκλοφόρησε το 2007. Το 2013, έγραψε το σενάριο για το “Le Week-End”, σε σκηνοθεσία Roger Michel. Ο Εκδοτικός Οίκος Faber & Faber κυκλοφόρησε τη νουβέλα του “Something to Tell You” το 2008, και θα εκδώσει το “The Last Word” το 2014. Διορίστηκε Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres, και το έργο του έχει μεταφραστεί σε 36 γλώσσες. Ο Hanif Kureishi ζει στο Λονδίνο.
RODRIGO ALMEIDA : Είναι Βραζιλιάνος σχεδιαστής και το έργο του έχει φιλοξενηθεί σε εκθέσεις της Βραζιλίας και του εξωτερικού. Στα 38 του χρόνια, είναι ένας επιτυχημένος σχεδιαστής διεθνούς φήμης. Έχει συμμετάσχει στο Milan Design Week και, πιο πρόσφατα, το Stilwerk Mall & Galerie Zeitlos στο Βερολίνο. Τα έργα του, που συνίστανται κυρίως στη δημιουργία επίπλων εσωτερικού χώρου φημίζονται για τη ζωηρή απεικόνιση της περίπλοκης φύσης της Βραζιλιάνικης κουλτούρας, που δανείζεται στοιχεία από διάφορες χώρες. Ο Almeida παντρεύει όλα αυτά τα στοιχεία σε μία φιλοσοφία. Του αρέσει να μελετά την εξέλιξη της κουλτούρας και εμπνέεται για τη δημιουργία νέων ιδεών και αντικειμένων. Αποκαλείται το πιο λαμπερό ανερχόμενο αστέρι στο χώρο του Βραζιλιάνικου ντιζάιν.
AGATA FELLUGA : Η Agata είναι μία 32-χρονη Ιταλίδα σεφ η οποία εκπαιδεύτηκε και έκανε όνομα δουλεύοντας στη Γαλλία. Σε μερικές εβδομάδες, γίνεται Επικεφαλής Σεφ στο εστιατόριο Jour de Fête στο Στρασβούργο. Έχει μαθητεύσει δίπλα στους Pascal Barbot στο Astrance (τρία αστέρια Michelin) και Inaki Aizpitarte στο Chateaubriand, και οι δύο στη Παρίσι. Οι εμπειρίες αυτές έκαναν την Agata ταχύτατη στον αυτοσχεδιασμό ενώ έχει ιδιαίτερη ικανότητα στη χρήση συστατικών που είναι άγνωστα στη δική της κουλτούρα φαγητού. Και στα δύο εστιατόρια ανέλαβε διάφορες θέσεις στην κουζίνα και αυτό της έδωσε την ευκαιρία να εξοικειωθεί με όλα τα διαφορετικά πιάτα. Έχει δώσει συνέντευξη στις “Corriere della Sera”, “La Repubblica” και άλλες καθημερινές εφημερίδες.
SANDRA HOFMANN BOSS : Η Sandra Hofmann Boss, μία 36-χρονη Ελβετίδα βιολόγος, είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής (Biomedical Engineering) του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Eindhoven. Είναι επίσης επικεφαλής της ομάδας μηχανικής σκελετικού μυϊκού ιστού – Skeletal Tissue Engineering Group στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας ETH στη Ζυρίχη. Κύριος τομέας ενδιαφέροντός της είναι η μηχανική του σκελετικού μυϊκού ιστού χρησιμοποιώντας μεσοδερματικά βλαστοκύτταρα. Το 2013, κέρδισε την περίοπτη χορηγία νέων ερευνητών (Starting Grant ) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για το έργο της και, το 2007, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ETH Zurich για την ποιότητα της διδακτορικής διατριβής της. Η έρευνά της εστιάζει σε θέματα Βιο-μηχανικής, όπως για παράδειγμα τα τρισδιάστατα φορτία που δέχονται τα κύτταρα και πως ανταποκρίνονται σε αυτά παράγοντας τις σχετικές μήτρες. http://www.biomech.ethz.ch/people/All/hofmann_s
HEIDI PAULA LANGVAD: Η Heidi είναι μία 36-χρονη Δανή σχεδιάστρια μόδας γνωστή για το μυστηριώδες αλλά θηλυκό στυλ και τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών καθώς και τοπικών προϊόντων. Δημιουργίες της έχουν εμφανιστεί σε πολυάριθμα websites και blogs μόδας, όπως της Vogue. Το 2012, η Vogue Talents την ονόμασε ως την πλέον Υποσχόμενη Σχεδιάστρια της Muuse πέραν της διάκρισης Young Vision Award που της απένειμε το 2011. Επίσης αναδείχτηκε Καλύτερη Ανερχόμενη Σχεδιάστρια (Best Emerging Designer) το 2012 στα Costume Awards.
LEI LEI : O 29-χρονος Κινέζος είναι γραφίστας και σκηνοθέτης. Το 2010, η ταινία του “This Is Love” ονομάστηκε Best Narrative Short στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων στην Οτάβα. Το 2013, η ταινία του “Recycled” επιλέχθηκε από το Annecy Festival και αναδείχτηκε νικήτρια του Grand Prix Shorts – Non Narrative στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων στην Ολλανδία. Ο Lei Lei ίδρυσε την ομάδα κινουμένων σχεδίων “Raydesign Studio” σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ειδικεύεται στα graphic design, multimedia, εικονογράφηση, graffiti ακόμα και στη μουσική. Πέρα από τα πολυάριθμα βίντεο, έχει δημιουργήσει και design projects χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα Fiat και παπούτσια Nike και graffiti σε διάφορες πόλεις της Κίνας. Είναι ένας καλλιτέχνης με διεθνή αναγνώριση.
JAIME MAGÉN : Ο 39-χρονος Ισπανός αρχιτέκτονας Jaime είναι από τους ιδρυτές του αρχιτεκτονικού στούντιο Magén Arquitectos και, το 2013, επιλέχθηκε σαν ένας από τους 40 σημαντικότερους ανερχόμενους αρχιτέκτονες ηλικίας κάτω των 40. Το στούντιό του έχει κερδίσει πολυάριθμες διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες το Giancarlo Ius Gold Medal το 2011 για το ‘καινοτόμο, βιώσιμο και ενεργειακά αποδοτικό οίκημα’ και μία Τιμητική Μνεία Honourable Mention στο XI Spanish Biennial of Architecture & Urbanism το 2011. Το στούντιό του επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση αρχιτεκτονικής, αστικού σχεδιασμού, ανακαίνισης και εσωτερικής διακόσμησης και είναι υπεύθυνος μιας μεγάλης γκάμας περίπλοκων projects, από δημόσια κτίρια μεγάλης κλίμακας μέχρι μικρότερα έργα, όπως το Environmental Centre of Zaragoza, το Liceo Performing Arts Centre στο Alcaniz και 68 κοινωνικές κατοικίες στη Zaragoza. Επίσης κέρδισε το πρώτο του βραβείο στο Bauwelt Preis (Μόναχο, 2007) και το SAIE Selection Prize (Μπολόνια, 2010).
FERGUS MCAULIFFE : 28-χρονος Ιρλανδός περιβαλλοντικός επιστήμονας, ο Fergus σπουδάζει τη χρήση τεχνητών υγρότοπων στα πλαίσια της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων υδάτων. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία για την ικανότητά του στην επικοινωνία επιστημονικών projects σε ακροατήριο μη εκπαιδευμένο επιστημονικά, όπως ο διαγωνισμός FameLab International το 2013.Το FameLab είναι ένας διεθνής επιστημονικός διαγωνισμός που εστιάζει στην επικοινωνία, όπου οι επιστημονικές ιδέες αναλύονται σε ένα μη εξειδικευμένο ακροατήριο σε τρία λεπτά ή και λιγότερο χωρίς τη χρήση μέσων ή υλικών παρουσίασης. Επίσης κέρδισε το Higher Education Authority/Irish Independent “Making an Impact” Award το 2012, και έχει μιλήσει στοTEDx Dublin 2013 καταδεικνύοντας πώς η επιστημονική κοινότητα μπορεί να συνεργάζεται με το κοινό.
SANDIN PUCE: Ο 28-χρονος σκηνοθέτης Sandin σπούδασε στη διάσημη Ακαδημία Κινηματογράφου (Film Academy) στο Ludwigsburg, Γερμανία. Το 2013, κέρδισε το Βραβείο Νέου Σκηνοθέτη στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Κανών για την ταινία του “Frenki”. Είναι συνιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης και του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στο Mostar, έχει δουλέψει σε projects διαφόρων εταιριών όπως Adidas, Johnnie Walker και Opel και έχει συνεργαστεί με τον Νεοϋορκέζο κριτικό κινηματογράφου Howard Feinstein.
FABIO SCIARRINO: Ο 36-χρονος Ιταλός Fabio είναι Επίκουρος Καθηγητής της Φυσικής στο La Sapienza University της Ρώμης και Νέος Ερευνητής (Junior Fellow) στο Scuola Superiore di Studi Avanzati Sapienza. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην πειραματική κβαντο-οπτική, κβαντο-πληροφορική, αλλά και τις βασικές αρχές της Κβαντομηχανικής. Τα πειράματα του έχουν οδηγήσει στην εξέλιξη νέων τεχνικών στον τομέα του και έχουν συμβάλλει στην κατανόηση των βασικών αρχών της Κβαντομηχανικής και της Κβαντικής Θεωρίας Πληροφορίας (Κβαντική Υπολογιστική). Για τις δραστηριότητές του στο Integrated Quantum Photonics, κέρδισε την περίοπτη χορηγία νέων ερευνών Starting Grant του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (μεταξύ των οποίων 10 άρθρα στην έκδοση “Nature”) και έχει στο ενεργητικό του πάνω από 100 παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.
JEAN SILVA: Ο 29-χρονος Βραζιλιάνος τενόρος γνωρίζει αυξανόμενη δημοτικότητα στη χώρα του και στο εξωτερικό. Έγινε διάσημος από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις στη Βραζιλία το 2009, ενώ τον Ιούλιο του 2013 τραγούδησε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Βραζιλία, όπου τον παρακολούθησαν ζωντανά πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα από 30 χώρες, και περίπου 40 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς τραγούδησε άριες του JS Bach, σολίστας στο Auditorium του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Επίσης έχει τραγουδήσει στο Avery Fisher Hall του Lincoln Center της Νέας Υόρκης, όπου πήρε διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του στις άριες από τον Heitor Villa Lobos. Πρόσφατα, ένα θέατρο έλαβε το όνομά του στην Barrinha, την πόλη από όπου κατάγεται. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει εκκλησιαστική μουσική, όπερα, συμφωνική και μουσική δωματίου. Τώρα, ηχογραφεί το άλμπουμ “Two Acts” στο οποίο η Βραζιλιάνικη μουσική παράδοση συναντά το Ιταλικό bel canto.