Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Ιαν 2022
Πολιτισμός

Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν: Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

Πηγαίνετε τα παιδιά σας στο θέατρο; Αν όχι, ξεκινήστε να το εφαρμόσετε. Είναι πολύ σημαντικά όσα μαθαίνουν μέσα από τα έργα που θα παρακολουθήσουν γιατί το θέατρο είναι διασκέδαση αλλά μέσα από αυτή προσλαμβάνουν πολλά μηνύματα που αφορούν την εξέλιξή τους ως ενήλικες.

Ένα τέτοιο έργο παίζεται στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου από την ομάδα «Συντεχνία του Γέλιου». Πρόκειται για μια κωμωδία του Άγγλου Roy Kift που στη δεκαετία του ’80 προκάλεσε μεγάλη αλλαγή σε χώρες, όπως η Αγγλία και η Γερμανία, σε σχέση με την αντίληψη επάνω στο θέμα της αναπηρίας.

Το έργο παρουσιάζεται ως μια τρυφερή κωμωδία κι αφορά ένα αγόρι, τον Άρη, εκ γενετής ανάπηρο που βρίσκεται σε αμαξίδιο. Συμβιώνει με τη μητέρα του και την αδερφή του και μετά από μια μετακόμιση αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της μεγάλης απόστασης του σχολείου που παρακολουθεί, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν όλα τα σχολεία ράμπες και ασανσέρ, καθώς και γιατί στη νέα γειτονιά δεν γνωρίζει κανέναν.

Η παράσταση αρχίζει με τον Άρη να βρίσκεται μόνος του στο σαλόνι του σπιτιού του και να εφευρίσκει παιχνίδια με κεντρικό ήρωα τον Σούπερμαν. Είναι παιδί κι έχει ανάγκη από ήρωες. Ο Μικές Γλύκας είναι εξαιρετικός στον ρόλο του μικρού Άρη καθώς παίζει στην παρέα του φανταστικού κόσμου του και μιμείται διάφορες φωνές και κινήσεις «καρφωμένος» στο αμαξίδιο.

Καθώς αναδύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία, εμφανίζεται ο κοινωνικός λειτουργός με την «εύκολη λύση», παρουσιάζονται η μητέρα και η αδερφή του Άρη, στυλοβάτες της πορείας του, ένα φίλος από τύχη, ένας φύλακας με ελλιπείς γνώσεις περί αναπηρίας, ένας ιδιοκτήτης κινηματογράφου δίχως προδιαγραφές για αμαξίδια και με εξωφρενικές προτάσεις όσον αφορά την πιθανή πρόσβαση.

Το έργο διαθέτει άπλετο χιούμορ μέσα από τρυφερά συναισθήματα που ξεπηδάνε αβίαστα. Σκοπός του είναι η κατανόηση όσων αφορούν τα άτομα με αναπηρία και ο προβληματισμός σε σχέση με όσα πρέπει να αλλάξουν για να διευκολυνθεί η ζωή τους. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι διαφορετικοί με ισότιμα δικαιώματα, και ως τέτοιους οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε όλοι. Ο φανταστικός πλανήτης «κύλα κύλα» του Άρη, της αδερφής του και του φίλου τους Φάνη δείχνουν την άλλη πλευρά του κόσμου, όπου οι «όρθιοι» θα ήταν λιγότεροι από τους «καθιστούς». Οι παγιωμένες αντιλήψεις και προκαταλήψεις αναδεικνύονται στο έργο και παράλληλα καταρρίπτονται.

Όλα συμβαίνουν με τρόπο συγκινητικό αλλά και ξεκαρδιστικό. Τα παλαμάκια σε πολλές σκηνές του έργου φανέρωναν τον ενθουσιασμό μικρών και μεγάλων. Είναι πολλά τα χιουμοριστικά σημεία που μέσα από το γέλιο ξεπηδούσε το μήνυμα. Η έλλειψη ενημέρωσης είναι το κυριότερο πρόβλημα και σ΄ αυτό εστιάζει η παράσταση. Τα παιδιά διδάσκονται τα δικαιώματα, την αγάπη, την αφοσίωση, τη φιλία, την ισότητα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό μάθημα για την πορεία της ζωής μέσα σ΄ έναν κόσμο που η διαφορετικότητα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα. Το μόνο που απαιτείται είναι να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι συνθήκες.

Οι σκηνοθέτες Βασίλης Κουκαλάνι και Αντώνης Ρέλλας έστησαν την παράσταση σε γρήγορους ρυθμούς, με ρεαλισμό, με αστείες σκηνές, κεφάτη, διασκεδαστική, δίχως να «βαραίνουν» και να κουράζουν τα παιδιά. Αφυπνίζει τους μεγάλους και ενημερώνει τους μικρούς.

Όλοι οι ηθοποιοί, Μικές Γλύκας, Γεωργία Μαυροιδοπούλου, Βασίλης Κουκαλάνι,  Τάνια Παλαιολόγου, Θάνος Αλεξίου, Φώτης Λαζάρου, Αντώνης Χρήστου, είναι εκπληκτικοί στην απόδοση των ρόλων τους, γρήγοροι, ευκίνητοι, εκφράζουν συναισθήματα ευαισθησίας αλλά και δύναμης. Ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους με τα τραγούδια των Φοίβου Δεληβοριάς, Χατζαφραγκέτα, Τζούλιο Κατσής.

Άψογη είναι και η επιμέλεια Κίνησης από την Εριφύλη Στεφανίδου.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια εκπληκτική παράσταση που πραγματεύεται ένα ευαίσθητο θέμα δίχως να είναι ψυχοπλακωτική, απεναντίας είναι αρμονική σε κάθε τομέα, σπαρταριστή και θα αποχωρήσετε μ΄ ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη.

Συγχαρητήρια σε όλον τον θίασο!

Μικροί και μεγάλοι μην το χάσετε!

Περισσότερα για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο

https://now24.gr/pio-dunatos-ki-apo-ton-soyperman-tou-roy-kift-sto-sygxrono-theatro/

 

Related posts