Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Ιαν 2022
SLIDER

Πιο δαπανηρά τα ταξίδια στο εξωτερικό από την  Κυριακή-Η μετάλλαξη «Όμικρον» ανησυχεί τους επιδημιολόγους

Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι ηγέτες των χωρών αποφάσισαν να πάρουν νέα σκληρά μέτρα για να φρενάρουν την έξαρση «Όμικρον» . Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει θορυβήσει τους επιδημιολόγους που ζήτησαν από τους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς να έχουν απαραίτητα –άσχετα με τα εμβόλια που ήδη κάνει- και πιστοποιητικό με αρνητικό PCR test.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα PCR κοστίζει από 80-90 αγγλικές λίρες ενώ στη χώρα μας περίπου 40-50 ευρώ. Από την Κυριακή που έρχεται κανένας ταξιδιώτης δεν θα ταξιδεύει χωρίς αυτά τα δύο πιστοποιητικά.

Λογικό ακούγεται αλλά ας κάνουμε μια μικρή παρένθεση. Πριν από λίγα 24ωρα άγνωστος τηλεφώνησε ότι έχει βάλει βόμβα στο μετρό.

Εκείνες τις ώρες έβρεχε. Οι πόρτες στο μετρό έκλεισαν. Τα ταξί ήταν γεμάτα από διαφορετικούς επιβάτες. Τα λεωφορεία είχαν τόσο κόσμο που δεν μπορούσαν να ανοίξουν οι πόρτες. Οι άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν τα πρόβατα.

Πριν συμβεί αυτό με τη φάρσα – αλήθεια πόσο άρρωστος ήταν αυτός που τηλεφώνησε και ταλαιπώρησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους- στο μετρό με σχετικά καλή κίνηση κανένας δεν τηρούσε τις αποστάσεις. Ακόμη και στις θέσεις με τις ταμπέλες που δεν πρέπει να κάθονται οι επιβάτες ήταν όλες κατειλημμένες.

Εκεί δεν υπάρχουν μέτρα; Απλά υπενθυμίζουμε: Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ας δούμε τώρα τι θα γίνεται από την Κυριακή

Οι επιβάτες θα μπορούν να ταξιδεύουν μόνο με αρνητικό PCR test. Η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00.

Ανησυχητικές διαστάσεις

Η μετάλλαξη Όμικρον παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Στην Ελλάδα το ΕΣΥ πιέζεται. Οι γιορτές έρχονται και από ότι φαίνεται θα αναγκαστούν να πάρουν πρόσθετα μέτρα. Το πρώτο μέτρο που χτυπάει την τσέπη των ταξιδιωτών είναι το υποχρεωτικό PCR. Αυτό είναι πανάκριβο. Χωρίς το αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών κανένας δεν θα ταξιδεύει.

«Η άμυνά μας είναι το εμβόλιο» επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι το εθνικό σύστημα υγείας το πιέζουν κατά βάση συνάνθρωποί μας άνω των 60 που είναι ανεμβολίαστοι και συμπλήρωσε: «αυτοί πρέπει να πειστούν ότι πρωτίστως είναι για την υγεία τους, σε αυτό δουλεύουμε και για αυτό τον λόγο έχουμε βάλει και μέτρα τα οποία αν θέλετε περιορίζουν τη δυνατότητά τους να έχουν πλήρεις δραστηριότητες αν δεν έχουν εμβολιαστεί».

Ο κατάλογος των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον αυξάνεται. Ήδη έχουμε δέκα αποδειγμένα κρούσματα. Τα δέκα μέσα σε 24 ώρες μπορεί να είναι 100 και μετά από 48 ώρες να φθάσουν τα 500.

Τα λόγια των υπουργών είναι φτωχά μπροστά στις επιβεβαιωμένες μολύνσεις. Είναι φτωχά και γίνονται αναξιόπιστοι όταν στα ΜΜΜ ο κόσμος συνωστίζεται. Και γίνονται γελοίοι γιατί επιβάλουν πρόστιμα όταν σε κάποιο εστιατόριο τα τραπέζια δεν έχουν τις απαιτούμενες αποστάσεις ενώ για τον κοσμάκη που κινείται μόνο με λεωφορεία, τρόλει και τρένα δεν υπάρχει καμιά μέριμνα.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής θα βρεθεί η πανδημία, η νέα παραλλαγή Όμικρον και οι εμβολιασμοί, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει κανονικά ή θα τεθούν νέες προϋποθέσεις – τουλάχιστον ως προς τα ταξίδια.

Related posts