Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Φεβ 2021
SLIDER

Πιο αυστηροί έλεγχοι  απο σήμερα στους δρόμους-Τι πρέπει να κάνετε μέσα στο σπίτι σας

Μην παίρνετε αψήφιστα τις εκκλήσεις των αρμοδίων. Οι επόμενες ημέρες είναι πιο κρίσιμες. Άλλωστε ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται. Και τώρα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή για να μην ξεθαρρέψουμε και την πατήσουμε.

Από σήμερα  αυστηροποιούνται όλοι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Η συντριπτική  πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί υπεύθυνα τις οδηγίες, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για την μη εξάπλωση του ιού. Κάποιοι αδιαφορούν. Θεωρούν τα μέτρα υπερβολικά. Βγαίνουν έξω χωρίς προφυλάξεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολλών.

Επειδή τα μέτρα θα είναι σήμερα πιο αυστηρά δίνουμε επιπλέον διευκρινίσεις για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις. Για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων θα ακολουθήσουν ειδικές διευκρινήσεις.

Θα πρέπει όσοι βγαίνουν για κάποια από τις ήδη γνωστές αιτίες να στέλνουν μήνυμα στο 13033. Μην αμελούν  να  βάζουν το σχετικό αριθμό και να αναμένουν την απάντηση.

Για παράδειγμα κάθε ένας που έχει απόλυτη ανάγκη  να κάνει μια προσωπική του για δουλειά π.χ να πάει σε ένα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να στέλνει το μήνυμα ως εξής:

2 (κενό) όνομα επώνυμο (κενό) διεύθυνση κατοικίας  (κενό) περιοχή

Σε δευτερόλεπτα σας έρχεται απάντηση που αναγράφει

Μετακίνηση 2 όνομα επώνυμο  διεύθυνση κατοικίας  περιοχή

‘Όταν σας σταματήσουν για έλεγχο θα πρέπει να τους δείξετε το μήνυμα  στο κινητό σας  και την ταυτότητά σας

Αν δεν έχετε κάνει ι αυτά τα «βήματα» η μεγαλύτερη πιθανότητα  είναι να τιμωρηθείτε με πρόστιμο 150 ευρώ.

Προσοχή κάποια ιδιόχειρα σημειώματα για να πάτε στο χώρο εργασίας δεν ισχύουν αν δεν υπάρχει υπογραφή του εργοδότη.

Όσοι είστε στα σπίτια σας θα πρέπει και εκεί να παίρνετε κάποιες ειδικές προφυλάξεις. Όπως είπε Σωτήρης Τσιόδρας ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και σε νέους ασθενείς χωρίς υποκείμενο νόσημα και επανέλαβε ότι κανείς δεν είναι ο άτρωτος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και με την γρίπη.

Κάποιοι ενδέχεται να  περάσουν τον κορονοϊό στο σπίτι  τους με ελαφρά και όχι επώδυνα συμπτώματα. Ενδεχομένως να μην το ξέρουν αλλά  πολύ εύκολα μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο σε κάποια από τα άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να αερίζουν καλά το δωμάτιο. Η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο  ασθενής θα πρέπει να περιορίζει τις μετακινήσεις στο σπίτι. Αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί.

Και  αν δεν υπάρχει μάσκα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μαντήλι που θα αφαιρείται και θα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία.  Είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή,  αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων.

Η απολύμανση των επιφανειών μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό.

Επειδή δεν ξέρουμε τι μπορεί να έχει κάποιος μέσα στο ίδιο μας το σπίτι καλό είναι για τις πρώτες δύο εβδομάδες καραντίνας να τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας ώστε να μην διασπείρουν τον κορονοϊό.

Related posts