Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Οκτ 2024
SLIDER

Πέτσας: Η διαδρομή προς τη νέα κανονικότητα θα είναι αργή και σε φάσεις

Για τη σημασία της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης κόντρα στην παραπληροφόρηση, τις παραμέτρους της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, τα ζητήματα που εξετάζονται για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την έκτακτη κατάσταση στο Κρανίδι μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε πρωινή συνέντευξή του ΑΝΤ1.

«Έχουμε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου, τόσο μέσα από στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις στα μέσα ενημέρωσης, όσο και με την καθιέρωση της καθημερινής ενημέρωσης στις 6:00 το απόγευμα από τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, ώστε όλοι να έχουν έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και να μην παρασύρονται από τα fake news και την παραπληροφόρηση. Και αυτό είναι από τα βασικά στοιχεία που μας βοήθησε να φθάσουμε μέχρι εδώ», τόνισε ο κ. Πέτσας, ενώ σημείωσε: «Έχοντας πραγματικά έγκυρη ενημέρωση, στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι Έλληνες διέψευσαν προηγούμενα στερεότυπα, ότι είμαστε ένας απείθαρχος λαός, ότι δεν ακολουθούμε τις οδηγίες. Έβαλαν πάνω απ’ όλα όλοι το δημόσιο συμφέρον, την προστασία της δημόσιας υγείας και γι’ αυτό φθάσαμε μέχρι εδώ, με σχετική επιτυχία, εάν κρίνει κανείς τα αποτελέσματα σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες χώρες».

Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε πως «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στους Έλληνες, για να πει πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα» και προσέθεσε: «Έχουμε πει ότι η διαδρομή προς τη νέα κανονικότητα θα είναι αργή και σε φάσεις που θα εξελιχθούν μέσα στο Μάιο και τον Ιούνιο. Επομένως, έχουμε ένα χρονικό διάστημα μπροστά μας. Τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας θα ανοίγουν, θα φεύγουν από την καραντίνα στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, αλλά προσεχτικά και πάντα με βάση τις οδηγίες των ειδικών». Επανέλαβε επίσης ότι «η αρχή θα γίνει από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία στις 27 Απριλίου για συγκεκριμένες διαδικασίες χωρίς την παρουσία των διαδίκων, αλλά μέσω των γραμματειών. Όπως επίσης από τα έμμισθα και άμισθα Υποθηκοφυλακεία».

Παράλληλα διευκρίνισε πως «θα εξακολουθήσουν να υφίστανται οι περιορισμοί για ένα διάστημα. Το ζήτημα είναι πώς θα πάμε σταδιακά από ένα καθεστώς σημαντικής απαγόρευσης σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις σε ένα καθεστώς που δεν θα υπάρχουν περιορισμοί. Αυτό θέλει συγκροτημένο σχέδιο. Όλοι να πιστέψουν ότι βγαίνοντας από το σπίτι τους δεν κινδυνεύουν. Αυτό είναι το βασικό. Να διαφυλάξουμε την εμπιστοσύνη ότι το σχέδιο θα δουλέψει και μετά, έτσι όπως δούλεψε μέχρι σήμερα. Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι σε φάσεις. Θα εξελίσσεται για ένα ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορούμε να αξιολογούμε μετά το άνοιγμα κάθε φάσης ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού. Θα σταθμίζονται όλα κάθε φορά και μετά θα προχωρούμε. Θα επιστρέψουμε στην κανονική ζωή, εβδομάδα με εβδομάδα, 15μερο με 15μερο, πάντα με περιορισμούς και με τη νέα κανονικότητα που συνδέεται με τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Σιγά- σιγά, μέχρι τέλος Μαΐου, μέσα Ιουνίου, θα έχουμε επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα».

Εκείνο που ξεχωριστά επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα και η μεγαλύτερη μέριμνά μας σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα, είναι στον τουρισμό» σημειώνοντας πως «υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να έχουν λυθεί πριν φτάσουμε στο άνοιγμα όλων των τουριστικών καταλυμάτων και την υποδοχή τουριστών είτε από την ενδοχώρα είτε από το εξωτερικό».

Η επιστροφή στα σχολεία

Όσον αφορά την προοπτική επιστροφής των μαθητών στα σχολεία ο κ. Πέτσας τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα των σχολείων σε όλο τον κόσμο. «Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, προχωρούν πιο γρήγορα, ενώ άλλες είναι επιφυλακτικές. Εμείς ακούμε τις συμβουλές των ειδικών. Αλλά το ζήτημα των σχολείων συνδέεται και με κάποια άλλα θέματα. Συνδέεται με τη σύνθεση των νοικοκυριών, δηλαδή με το αν έχουν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα, που ζουν στο ίδιο σπίτι μαζί με παιδιά και ποιας ηλικίας είναι τα παιδιά. Για αυτό έχουμε κάνει αρκετή προεργασία και με την ΕΛΣΤΑΤ και με τα συναρμόδια υπουργεία. Τα παιδιά δεν έχουν μέχρι στιγμής δείξει παγκοσμίως βαριά συμπτώματα όταν περνάνε τον κορωνοϊό και αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει. Το βασικό είναι ότι για να πάει το παιδί στο σχολείο, προϋποθέτει ότι μετά το μεσημέρι δεν θα το πάρει ο παππούς ή η γιαγιά. Ο μπαμπάς ή η μαμά, όμως, που θα το πάει στο σχολείο θα πρέπει να πάει και στη δουλειά του και δεν θα μπορέσει να γυρίσει να το πάρει. Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που εμπλέκονται».

Να διαταράξουμε την Πρωτομαγιά όσα κερδίσαμε με κόπο και θυσίες

Αναφορικά με την Πρωτομαγιά, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταράξουμε όλα όσα κερδίσαμε με κόπο και θυσίες όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ας αρχίσουμε σιγά-σιγά να ανοίγουμε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και έχουμε καιρό μπροστά μας να επισκεφθούμε και τα χωριά μας που δεν επισκεφθήκαμε φέτος το Πάσχα. Δεν χρειάζεται να έχουμε μια απότομη διασπορά που θα μπορούσε να προέλθει σε πολλές περιοχές της χώρας, που έχουν ελάχιστα ή και μηδενικά κρούσματα, από μετακίνηση ανθρώπων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ή από άλλα αστικά κέντρα».

Με μια αισιόδοξη επισήμανση, ο κ. Πέτσας τόνισε σχετικά με την οικονομία πως «η φουρτούνα είναι, φυσικά, για όλους τους Έλληνες και θα προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Αλλά “ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται”. Σημασία έχει να βγούμε σιγά-σιγά από το σπίτι, να ξαναρχίσουμε την οικονομική μας δραστηριότητα. Αυτό που κάναμε έγκαιρα, όταν μπήκαμε στην υγειονομική κρίση, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα βγαίνοντας από την κρίση. Έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στην οικονομία σωστά και όχι να τα αφήσουμε να γίνουν χιονοστιβάδα».

Μίλησε όμως και για τα κρούσματα στη δομή στο Κρανίδι τονίζοντας πως είναι κρίσιμες οι επόμενες μια-δυο μέρες και προσέθεσε: «Δεν είμαστε ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι. Παρακολουθούμε από κοντά το θέμα. Γι’ αυτό πήγαν εκεί και ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ. Τσιόδρας, από την πρώτη ημέρα. Ο κ. Χαρδαλιάς παρέμεινε και για δεύτερη μέρα, προκειμένου να δούμε τι γίνεται. Υπήρξαν και άλλα τέτοια φαινόμενα στην Ηλεία, στην Αχαΐα, στη Θράκη, στην Καστοριά και πρόσφατα στη Λάρισα στον οικισμό των Ρομά τα οποία τα αντιμετωπίσαμε. Σημασία έχει να μπορέσεις γρήγορα να αποφύγεις τη διασπορά στην κοινότητα. Επομένως, να περιχαρακώσεις, αν είναι δυνατόν το πρόβλημα εκεί που γεννήθηκε».