Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Νοέ 2020
Ελλάδα

Πέτσας για κορωνοϊό: Βλέπουμε σταθεροποίηση στην Αττική

«Καμπανάκι» για τη Βόρεια Ελλάδα «χτύπησε» στην ενημέρωση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Είναι πολύ σημαντικές οι επόμενες 48 ώρες για τη Βόρεια Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, έδειξε να υπάρχει αισιοδοξία αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στην Αττική «σκεφτείτε ότι πριν από λίγες εβδομάδες οι ΜΕΘ ήταν γεμάτες κατά 2/3, τώρα λόγω της σταθερότητας τoυ αριθμού κρουσμάτων είναι 1/2». «Στην Αττική βλέπουμε σταθεροποίηση. Σε Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη βλέπουμε ανησυχητικά στοιχεία, πολύ σημαντικές οι επόμενες 48 ώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια του briefing ο κ. Πέτσας, «το δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι σε επιθετική έξαρση σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ωστόσο, σημείωσε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις καλύτερες χώρες, ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Η Ελλάδα, η καλύτερη χώρα στον δείκτη θνησιμότητας του ECDC»

«Σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Στον δείκτη θετικότητας στα τεστ, η Ελλάδα είναι στο 3,6 “πράσινη” δηλαδή, μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι όλες στο “πορτοκαλί”», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

«Και στον χάρτη θνησιμότητας, η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη. Και είναι ενδεικτικό το διάγραμμα με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε.

«Είναι προφανές ότι έξαρση παρατηρείται και στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, με στόχο να προλάβουμε τα χειρότερα, ήδη εφαρμόζονται δύο νέα μέτρα: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές των επιπέδων 3 και 4 από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. Γι’ αυτό και οι ειδικοί, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, απευθύνουμε έκκληση στους νεότερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις. Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουν – όπως είπε ο Πρωθυπουργός – την ορμή τους σε ευθύνη και να γίνουν πρωτοπόροι στα δύσκολα. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες. Παρατηρείται ακόμη, ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα, την ίδια στιγμή εκδηλώνονται μεμονωμένες, συνειδητά οργανωμένες προσπάθειες απείθειας στα ισχύοντα μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι διασποράς του ιού. Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες Αρχές – η Αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΔΗ.Μ.Ε.Α. – προχώρησαν σε εντατικοποίηση των ελέγχων. Και αυτό θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα» είπε ακόμα.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο, οφείλουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σχετικά με τα όσα ακούγονται για τα μέτρα που ενδέχεται να λάβει η κυβέρνηση, αν δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα κορωνοϊού, ο κ. Πέτσας διέψευσε τόσο το ότι εξετάζεται πιθανότητα περιορισμού μετακινήσεων των ευπαθών ομάδων όσο και το ότι μελετάται ο περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου των καταστήματων εστίασης.

«Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία θα έχουμε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στο τέλος της χρονιάς ή αρχές της επόμενης», είπε σε άλλο σημείο.

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στις εικόνες με τους αρχιερείς που δεν φορούσαν μάσκα σήμερα κατά τη Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, λέγοντας: «Κανείς δεν εξαιρείται από την εφαρμογή των μέτρων. (…) Η ανάγκη συμμόρφωσης δεν αφορά μόνο εκκλησίες, αλλά κάθε συνωστισμό»

Related posts