Έφυγε από την ζωή ο φυσικός επιστήμονας Μάρεϊ Γκελ-Μαν, σε ηλικία 89 ετών. Ο ίδιος είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Φυσικής το 1969 για τη συμμετοχή του και την ανάπτυξη στη θεωρία των στοιχειωδών σωματιδίων.
Ο επιστήμονας απεβίωσε στο σπίτι του στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού…
Ο Γκελ ήταν ένας άνθρωπος ανοικτός σε κάθε τι που μπορούσε να του προσφέρει γνώσεις και εξέλιξη. Ήταν πολύγλωσσος, κοσμοπολίτης και με πολλά ενδιαφέροντα από την αρχαιολογία και τη Γλωσσολογία μέχρι και την ορνιθολογία. Πολλοί θα τον χαρακτήριζαν μια «Αναγεννησιακή Φιγούρα.». Γεννήθηκε το 1929 στο Μανχάταν από γονείς μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης. Σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Γιέηλ, πήρε το διδακτορικό του από το ΜΙΤ το 1951 και ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ («πατέρας» της ατομικής βόμβας) τον έφερε στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, από όπου αργότερα πήγε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και δούλεψε υπό την καθοδήγηση του διάσημου φυσικού Ενρίκο Φέρμι προτού γίνει ομότιμος Καθηγητής στο «Caltech».
Ο Γκελ-Μαν ήταν αυτός που ανακάλυψε και διέδωσε πως τα πρωτόνια και τα νετρόνια δεν αποτελούν τους στοιχειώδεις δομικούς λίθους της ύλης, αλλά αποτελούνται από άλλα μικρότερα θεμελιώδη σωματίδια, τα οποία ονόμασε κουάρκ. Η ονομασία αυτή προέρχεται από την πρόταση «Three quarks for Muster Mark» στο μυθιστόρημα Finnegans Wake του Ιρλανδού Τζέιμς Τζόις. Με εκείνον λιγο αργότερα να γράφει ένα βιβλίο με τίτλο: «The Quark and the Jaguar: Adventures in the Simple and the Complex» («Το κουάρκ και ο ιαγουάρος: Περιπέτειες στο απλό και στο πολύπλοκο»).
Related posts
Kalimera με Cyprus Breakfast!
Στις κάλπες σήμερα οι Μεξικανοί
Αναζήτηση
Τελευταία νέα
Πως η Huawei θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και της προσαρμογής τους σε ένα απαιτητικό περιβάλλον
Η Huawei πραγματοποίησε το 18ο Global Analyst Summit όπου περισσότεροι από 400 προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών και οικονομικών αναλυτών, βασικών opinion…