Ρεπορταζ: Παναγιώτα Δεληγιάννη
Σαν ντόμινο καταρρέουν ερειπωμένα ακατοίκητα της Αττικής. Μόλις δύο ημέρες μετά την πρώτη κατάρρευση ακατοίκητου κτιρίου στο Μεταξουργείο χθες (Τρίτη) στις 10 το πρωί άλλο ένα σπίτι κατέρρευσε στην οδό Ιουλίου Σμίθ στην Πνύκα. Ευτυχώς ούτε αυτή τη φορά δεν τραυματίσθηκε κανένας περαστικός.
Από την ερεύνα που έγινε στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 1.400 ετοιμόρροπα σπίτια. Όλα εγκαταλελειμμένα και παρατημένα στη μοίρα τους.
Τα 400 από αυτά θεωρούνται διατηρητέα σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού. Τα υπόλοιπα είναι αγνώστου ιδιοκτήτη. Αν κάποιος όμως αποφασίσει να βρει σε ποιους ανήκουν αυτά τα ετοιμόρροπα σίγουρα θα βρει άκρη. Υπάρχουν ακατοίκητα που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν και οι ιδιοκτήτες τους αδιαφορούν. Υπάρχουν όμως και σπίτια που οι ιδιοκτήτες τους σκόπιμα κρύβονται. Έτσι το κράτος έχει δεμένα τα χέρια του και δεν κάνει καμία κίνηση. Και όμως έπρεπε να κάνει πριν συμβεί το κακό και θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Στο ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος της κατάστασης αυτής, οι αρμόδιοι φορείς αποποιούνται των ευθυνών τους, μεταφέροντας το βάρος ο ένας στον άλλον. Από το υπουργείο Υποδομών στην Περιφέρεια και από εκεί στον Δήμο Αθηνών. Μια τακτική καθόλου πρωτότυπη για τους Έλληνες.
Πέρα από τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκε πρόκειται να παρθούν, ο κίνδυνος παραμένει και βρίσκεται πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Λύσεις υπάρχουν για να διασφαλιστεί η προστασία των περαστικών, όμως στην Ελλάδα για να πραγματοποιηθεί μια ενέργεια πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε θύματα. Είτε γκρεμίστε τα, είτε τοποθετήστε προστατευτικό πλέγμα περιμετρικά των κτηρίων.
Μέχρι στιγμής όντας πεζοί στην πόλη, κοιτούσαμε δεξιά αριστερά μη μας πατήσει κανένα αυτοκίνητο, χαμηλά μη σκοντάψουμε στο πεζοδρόμιο, τώρα θα κοιτάμε και ψηλά μη τυχών μας έρθει βεράντα ουρανοκατέβατη.
Με αφορμή και τη δεύτερη κατάρρευση κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συζήτησε με τον καθηγητή πανεπιστημίου αντισεισμικών κατασκευών και πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Καρύδη για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν ώστε να σωθεί ο κτιριακός πλούτος της πόλης χωρίς να κινδυνεύουν οι πολίτες. Ο ειδικός εκτίμησε πως τα κτίρια επικίνδυνα προς κατάρρευση στην Αθήνα ξεπερνούν τα 1.400. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν έχει προηγηθεί ούτε επιθεώρηση ούτε καταγραφή τους τόσα χρόνια.
«Σήμερα δεν έχουν καν καταμετρηθεί. Συνθέτουν τον κτιριακό μας πλούτο αρκεί να χρησιμοποιήσουμε διάφορα εργαλεία, δηλαδή φορολογικά κίνητρα, κίνητρα μέσω των δημοτικών τελών και μεταφορά του συντελεστή δόμησης», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης. Καθώς και η δημιουργία ενός ταμείου με μικρό προϋπολογισμό με σκοπό να δώσει ευκαιρίες όπως αναφέρει.
Υποστηρίζεται πως τα κτίσματα χρήζουν αναγέννησης και όχι κατεδάφισης. Με τη σωστή διαδικασία, καταμέτρηση, επιθεώρηση, συντήρηση, μπορεί να διασφαλιστεί η κτιριακή κληρονομιά της Αθήνας. Στο βίντεο αναφέρονται επίσης και οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στην κατάρρευση των κτηρίων.
Τι προτείνει ο Δήμος της Αθήνας μετά τις καταρρεύσεις ακατοίκητων κτιρίων