Επιστροφή στην κορυφή
Παρασκεύη, 24 Νοε 2017
 
 

Η παιδεία βρίσκεται σε κρίση. Όποιος θέλει να σπουδάσει αναγκαστικά  αλλάζει χώρα

Πέμπτη, 12 Ιανουάριος 2017 - 10:43

-a Μέγεθος κειμένου +A

ppp

Fotini FotouΤης Φωτεινής Φώτου

Η παιδεία βρίσκεται σε κρίση!  Σιγά το νέο θα μου πείτε.

Αυτό είναι κάτι που το ακούμε ή το ζούμε εδώ και χρόνια.

Αυτό όμως που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι η κρίση της παιδείας στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μια κρίση θεσμών, αλλά περισσότερο είναι κρίση αξιών.

Η πηγή του κακού στην παιδεία, όπως άλλωστε και σε όλους τους άλλους τομείς, που είναι υπό κατάρρευση, βρίσκεται στο λαϊκισμό. Οι περισσότερες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις έγιναν με αυτόν τον γνώμονα. Έπρεπε να είναι ευχαριστημένοι όλοι, μαθητές, γονείς και κυρίως οι συνδικαλιστές, που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάντια της εκπαίδευσης.

Η αξιολόγηση στα σχολεία θεσμοθετήθηκε πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν εφαρμόσθηκε. Ακόμη και σήμερα άτομα με ψυχολογικά προβλήματα ή εκπαιδευτικοί αδιάφοροι για τη δουλειά τους διδάσκουν στα σχολεία.

Αυτό που ενδιέφερε και συνεχίζει να ενδιαφέρει τους εμπλεκόμενους με την παιδεία είναι η ελαχιστοποίηση των υποχρεώσεών τους. Άλλωστε ζούμε στην Ελλάδα, την χώρα της ήσσονος προσπάθειας.

Το αίτημα είναι ένα: άκοπη και, ει δυνατόν, αυτόματη απόκτηση τίτλων σπουδών. Είναι κοινό μυστικό ότι τα σχολεία μας, βγάζουν απαίδευτους ανθρώπους.

Αλλά γιατί μας εκπλήσσουν όλα αυτά;

Το σχολείο είναι μικρογραφία της κοινωνίας μας, είναι κομμάτι της. Αυτή η πραγματικότητα που διαμορφώθηκε έκανε τους εκάστοτε υπευθύνους του Υπουργείου Παιδείας να οδηγούνται σε αυτοσχεδιασμούς και μεταρρυθμίσεις, που διαιώνιζαν και επέτειναν τα υπαρκτά προβλήματα, αντί να τα αντιμετωπίζουν. Η κοινωνική  αδιαφορία, που καλλιεργήθηκε για την απόκτηση της γνώσης, είναι το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων χρόνων, για να φτάσουμε στο τώρα, στην εποχή σύριζα, που θεωρείται ρετσινιά η αριστεία.

Μετά τα μεγαλόπνοα σχέδια Φίλη για την Παιδεία, έρχεται ο νέος υπουργός Κ. Γαβρόγλου για να αναβιώσει τα 15μελή μαθητικά συμβούλια.

Ο στόχος είναι ολοφάνερος:  Ενισχύουμε την όποια παράπλευρη δραστηριότητα των μαθητών, εκτός από τη γνώση. Αυτή, στη χώρα που ζούμε, δεν μας χρειάζεται.

Σε όποιον χρειάζεται η γνώση, απλά, αλλάζει χώρα.

Το ότι η Ελλάδα βρίσκεται, σε θέματα παιδείας και εκπαίδευσης, στην τελευταία θέση όλων των Ευρωπαϊκών  χωρών και στην 37η θέση ανάμεσα σε 40 χώρες παγκοσμίως δεν απασχολεί κανέναν.

Η Ελληνική εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες, κινείται με την…. όπισθεν!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσει αυτό; Πρώτα και κύρια, να σταματήσει η εξίσωση των πάντων προς τα κάτω. Γιατί, αν θέλουμε να δούμε μια Ελλάδα όρθια, θα πρέπει να επενδύσουμε στην Παιδεία και στις παραγωγικές τάξεις. Όμως, αυτό είναι κάτι που δε συνάδει με την υπάρχουσα αριστερή νοοτροπία!Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: