Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Σεπ 2021
Πολιτική

Παυλόπουλος: «Δεν διανοούμαι ένα Grexit»

 

 

Ο κ. Παυλόπουλος ακόμη υποστηρίζει ότι «η Ευρώπη πρέπει να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις» και υπογραμμίζει ότι δεν διανοείται καν ένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ ασκεί κριτική στις πολιτικές λιτότητες που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος ασκεί κριτική στις πολιτικές λιτότητες που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, ορισμένα από τα μέτρα αντιβαίνουν το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θέλει να μείνει ισότιμο μέλος της Ευρώπης και παράλληλα υποπτεύεται πως για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών, ευθύνεται μία αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Κατά την άποψη μου ολοένα περισσότερες αποφάσεις πλέον λαμβάνουν τεχνοκράτες αντί των πολιτικών», λέει χαρακτηριστικά.

Επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θεωρεί προβληματικές τις επικρίσεις των πιστωτών της Αθήνας σχετικά με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και άλλα εργασιακά δικαιώματα. «Ζητάμε απλώς αυτό που και το γερμανικό σύνταγμα θεωρεί θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα των Γερμανών».

Ένα μέρος του προγράμματος λιτότητας «δεν προήγαγε καθόλου την οικονομική ανάπτυξη, αλλά οδήγησε την ελληνική οικονομία σε μια υφεσιακή πορεία», εκτίμησε ο κ. Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα αγωνίστηκε πολύ τη δεκαετία του 1970 για να γίνει μέρος της Ευρώπη», ενώ επισήμανε ότι δεν μπορεί να φανταστεί «μια Ελλάδα εκτός Ευρώπης».

Την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει στη συνέντευξή του ο κ. Παυλόπουλος. Και αργότερα, πρόσθεσε, για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη συνέβη κάτι ανάλογο.

«Πιστεύω ότι σε συγκεκριμένα σημαντικά ζητήματα η Ευρώπη θα πρέπει να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και να παρακάμπτει τους τεχνοκράτες, όταν οι απόψεις τους αντιβαίνουν στους σημαντικούς, μακροπροθέσμους στόχους της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο κ. Παυλόπουλος υιοθέτησε έναν πιο διαλλακτικό τόνο μιλώντας στο Spiegel Online.
«Πιστεύω ότι επιθυμούν μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανοποιημένη Ευρώπη», σχολίασε ο Έλληνας πρόεδρος σχετικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι είχαν «μια πολύ καλή σχέση» όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Ο Έλληνας πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι θα ήθελε να συνομιλεί ανοικτά με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ. «Θα ήθελα να μεταβώ το συντομότερο δυνατό στη Γερμανία», είπε.

Εκεί ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο κ. Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα πέρυσι είχε ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Γερμανοί ναζί στη χώρα, όμως δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με το ενδεχόμενο καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων.

Οι δηλώσεις του κ. Γκάουκ ήταν πολύ σημαντικές, εκτίμησε ο Έλληνας πρόεδρος στη συνέντευξή του στο Spiegel Online. Παρόλα αυτά ο κ. Παυλόπουλος πιστεύει, όπως και κάποιοι Γερμανοί καθηγητές νομικής , ότι το ελληνικό αίτημα «είναι νομικά έγκυρο και ότι έχουμε το δικαίωμα να τις ζητήσουμε μέσω της νομικής οδού».

Θα πρέπει να βρεθεί ένα κοινό αρμόδιο δικαστικό φόρουμ για να συζητηθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Με αυτό τον τρόπο επιλύουν οι πολιτισμένες χώρες τις διαφορές τους», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τις απειλές κάποιων Ελλήνων πολιτικών ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κατασχέσει γερμανική περιουσία σε αντάλλαγμα για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ο Έλληνας πρόεδρος ξεκαθάρισε: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κανένας λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν εξετάζει μονομερείς ενέργειες». Δεν τίθεται ζήτημα κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας μονομερώς, πρόσθεσε ο ίδιος. «Τέτοιες δηλώσεις είναι ανόητες».

Related posts