Επιστροφή στην κορυφή
Σαββάτο, 23 Ιουν 2018
 
 

Παθητικό κάπνισμα και εργαζόμενοι – Η Ελλάδα χειρότερη στην Ευρώπη

Κυριακή, 10 Σεπτέμβριος 2017 - 15:55

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότεροι από 1 στους 4 εργαζόμενους (27,5%) στην Ευρώπη, με δουλεία εσωτερικού χώρου, όπως γραφεία, καταστήματα αλλά και εργοστάσια, εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, ένα ποσοστό που εμφανίζει διαχρονικά μια ανοδική τάση.

Όσο για τη χώρα μας όμως, οι αριθμοί δεν είναι διόλου εγκαρδιωτικοί με το ποσοστό όχι μόνο να ξεπερνά τις προσδοκίες αλλά να σκαρφαλώνει στο υπερδιπλάσιο (60%), χαρίζοντας μια ακόμα αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα.

Τα δεδομένα αυτά παρουσίασε μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τον λέκτορα δημόσιας υγείας δρα Φίλιππο Φιλιππίδη του Imperial College του Λονδίνου, η οποία παρουσιάσθηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Μιλάνο και περιλαμβάνει στοιχεία για τις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Η έρευνα κατέγραψε μια σταδιακή μείωση στον αριθμό των ανθρώπων που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα στα μπαρ και στα εστιατόρια της Ευρώπης. Η βελτίωση οφείλεται σε νέες αντικαπνιστικές νομοθεσίες και στην καλύτερη εφαρμογή των υφισταμένων κανονισμών (αν και όχι σε όλες τις χώρες εξίσου αποτελεσματικά). Τα ποσοστά των εκτεθειμένων σε παθητικό κάπνισμα ήταν κατά μέσο όρο 45,1% στα μπαρ και 30,2% εστιατόρια το 2009, ενώ το 2014 είχαν μειωθεί σε 25,1% και 11,8% αντίστοιχα.

Από την άλλη βέβαια, παρατηρείται μια διαχρονική αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι εκτίθενται στο κάπνισμα των συναδέλφων τους. Ενώ το 2009 το ποσοστό των εργαζομένων που παραπονιούνταν για παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας, ήταν 23,8%, είχε αυξηθεί στο 27,5% το 2014, με ανοδική τάση και τα επόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι συχνά αποδεικνύεται πιο δύσκολο να εφαρμοσθούν τα αντικαπνιστικά μέτρα στους χώρους εργασίας, καθώς μεμονωμένοι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλουν σχετικά επίσημα παράπονα. Μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι πάντως πιο αποτελεσματικές από άλλες στην προστασία των εργαζομένων από το παθητικό κάπνισμα.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, «τα ευρήματα μας δείχνουν ότι γίνεται μεν πρόοδος στην προστασία των ανθρώπων που επισκέπτονται μπαρ και εστιατόρια, αλλά είναι ανησυχητικό το ότι βλέπουμε πως στην πραγματικότητα αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων σε γραφεία, καταστήματα και εργοστάσια που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Μερικές χώρες όπως η Σουηδία, η Βρετανία και η Ιρλανδία τα πάνε καλά και δείχνουν τι είναι δυνατό να επιτευχθεί. Άλλες όμως, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, υστερούν».

ΑΠΕ-ΜΠΕΜοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: