Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Απρ 2024
SLIDER

Παρατείνεται η ανάκριση για τα Τέμπη: Ανακριτές θα ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά

Παράταση αναμένεται να πάρει η ανάκριση για τα Τέμπη, ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης η ανάκριση θα πάρει παράταση καθώς αναμένεται να σταλεί υλικό σε ειδικά εργαστήρια στον Καναδά και στην Αγγλία.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στο One Chanell το βράδυ της Τρίτης δήλωσε «το καλοκαίρι ήρθε μια πληροφορία στο υπουργείο ότι οι ανακριτές δεν έχουν την δυνατότητα να ακούσουν τις συνομιλίες. Φέραμε τότε κατεπείγουσα ρύθμιση στη Βουλή», είπε ο υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι «η ανάκριση διεξάγεται με υποδειγματικό τρόπο, είναι δύσκολη».

«Φαίνεται να οδηγείται προς το τέλος, αλλά η χθεσινή παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου λέει ότι δεν πρέπει να μείνει ερώτημα που τίθεται, ιδιαίτερα από τους συγγενείς των θυμάτων, μέσω των συνηγόρων τους. Δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση καμία πτυχή της υπόθεσης και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση», ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης και πρόσθεσε ότι παραγγέλθηκε στους ανακριτές να ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά και παράλληλα να ελέγξουν τα βίντεο της τραγωδίας.

Ορισμός νέου πραγματογνώμονα

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης θα προχωρήσει άμεσα σε ορισμό νέου πραγματογνώμονα, καθώς, μετά την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, διαφάνηκε ότι έχει διαφορετική προσέγγιση σε πολλά θέματα, σε σχέση με την πραγματογνωμοσύνη που ορίστηκε από τη δικαιοσύνη .

Σε εξέλιξη η έρευνα της δικαιοσύνης για τα Τέμπη

Σε πλήρη εξέλιξη, είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης καθώς και η διερεύνηση από τη Βουλή ενδεχόμενων πολιτικών ευθυνών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, διπλό είναι πλέον το στοίχημα για τη Δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή. Από τη μία, να λογοδοτήσουν άμεσα οι υπεύθυνοι, μετά τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για απευθείας κλήση τους στο ακροατήριο, και από την άλλη να μην υπάρξει καμία σκιά ή αμφιβολία σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και ζητούν δικαίωση.

Για αυτό και η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία διαβεβαιώνει τους συγγενείς πως δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι, μετά και τις συνεχιζόμενες καταγγελίες τους, με τις οποίες που κάνουν λόγο για αναπάντητα ερωτήματα και αποδεικτικά στοιχεία που δεν ερευνήθηκαν ή ανακριτικές ενέργειες που παραλήφθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία εικόνα συγκάλυψης.

Η δικαστική έρευνα

Μέχρι στιγμής οι έρευνες για τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων κινούνται σε τέσσερα επίπεδα, σε Λάρισα και Αθήνα, με τον κύριο κορμό των ανακρίσεων να διεξάγει ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας ο οποίος φαίνεται να είναι ένα βήμα πριν επεκτείνει τον κύκλο των διώξεων αφού προηγουμένως διατάξει νέα πραγματογνωμοσύνη με επιστήμονα του ΕΜΠ σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Τα τέσσερα επίπεδα

Ειδικός εφέτης ανακριτής στη Λάρισα
Προκαταρκτική για τον τόπο της τραγωδίας
Ευρωπαία ανακρίτρια για σύμβαση 717
Παραλείψεις στελεχών Ελληνική Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Δίωξη κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.
Σε απολογία από την Ευρωπαία Ανακρίτρια 33 κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717.
Έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος των επιθεωρητών-ελεγκτών της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717.

Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί:

15 απολογίες
Προφυλακισμένοι σταθμάρχης και επιθεωρητής διοίκησης
16 νέες κλήσεις σε απολογία

Η συλλογή πάντως υπογραφών από το σύλλογο πληγέντων του δυστυχήματος εκτιμάται ότι ενδέχεται να οδηγήσει την υπόθεση και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή: cnn.gr

Related posts