Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Ιαν 2022
Ελλάδα

Παράνομα τζαμιά σε παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ.

Νέα άσκηση αντιμετώπισης ασύμμετρης τρομοκρατικής επίθεσης σχεδιάζουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., μετά το χτύπημα του ISIS στην Βαρκελώνη και σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την άσκηση επί χάρτου «Τυφώνας» που διεξήχθη στην Αθήνα με έξι διαφορετικά επιχειρησιακά σενάρια.

Οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι χτυπούν ξανά και την νότια Ευρώπη –μέχρι πρότινος στο στόχαστρο ήταν Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Βρετανία–, 13 χρόνια μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα στην Μαδρίτη. Οι αρμόδιοι στρατηγοί στην Κατεχάκη έκριναν ότι ήρθε η ώρα για μία άσκηση σε χώρο που θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο κάποιου «μοναχικού λύκου» ή ομάδας τζιχαντιστών. Τέτοιοι είναι το Μετρό, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», πολυσύχναστοι δρόμοι και πλατείες, τουριστικά νησιά, αρχαιολογικοί χώροι κ.ά.. Τα χτυπήματα σε ευρωπαϊκά εδάφη έχουν διδάξει τις αρχές ασφαλείας πως κάθε χτύπημα έχει διπλό στόχο: α) να υπάρξει μεγάλος αριθμός νεκρών και τραυματιών, β) να συμβολίζει κάτι για τον δυτικό τρόπο ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις συσκέψεις που κάνουν οι αξιωματικοί σε Αρχηγείο και ΓΑΔΑ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κατά το δυνατόν καλύτερη φύλαξη των τουριστικών προορισμών, καθώς εκεί συγκεντρώνονται μεγάλοι και διαφορετικοί πληθυσμοί από πολλές δυτικές χώρες που αποτελούν «πόλο έλξης» για τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Επιδίωξη της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης όλων των εμπλεκομένων, καθώς και να ξεκαθαριστεί ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της κάθε υπηρεσίας. Μάλιστα, θα υπάρχει και αξιολόγηση των εμπλεκομένων αξιωματικών – όπως συνέβη και μετά τον «Τυφώνα», μία άσκηση που δοκίμασε τις διοικητικές ικανότητες και τις ψυχικές αντοχές των αστυνομικών.

Δίαυλοι επικοινωνίας
Την ίδια ώρα, οι επιτελείς αξιωματικοί έχουν στα χέρια τους την πλήρη λίστα με κάθε σημείο στην Αττική που λειτουργεί ως παράνομος τόπος λατρείας του Ισλάμ. Στην Κατεχάκη θέλουν να γνωρίζουν πόσοι και ποιοι επισκέπτονται αυτά τα «τζαμιά», καθώς και τους «μουφτήδες». Όπως έχει διαπιστωθεί από τα χτυπήματα του ISIS στην Ευρώπη, σε τέτοιους χώρους γίνονται ακραία κηρύγματα μίσους και συντελείται η ριζοσπαστικοποίηση νεαρών κυρίως παιδιών που δεν θα διστάσουν να σκοτώσουν και να σκοτωθούν στο όνομα του Μωάμεθ. Έγκυρες πηγές αναφέρουν στην «Α» ότι τουλάχιστον 3 από τους περίπου 80 καταγεγραμμένους χώρους βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από την Ασφάλεια, καθώς υπάρχει πληροφόρηση για άτομα που καταφέρθηκαν με μίσος για τον δυτικό τρόπο ζωής. Το να στηθεί, βέβαια, πληροφοριακό δίκτυο μέσα σε άτυπους χώρους λατρείας μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Πάντως, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιμένουν πως «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πυρήνες τζιχαντιστών. Ωστόσο, λόγω των επιθέσεων σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στους χώρους που συναθροίζονται μουσουλμάνοι, πάντα με σεβασμό στην θρησκεία τους». Το γεγονός, άλλωστε, ότι η χώρα μας αποτελεί σημείο διέλευσης τόσο για άτομα που πηγαίνουν να πολεμήσουν σε Συρία και Ιράκ όσο και για άτομα που επιστρέφουν στην Ευρώπη, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη πληροφόρησης. Γι’ αυτό και η ΕΥΠ έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις μυστικές υπηρεσίες σε Βέλγιο και Γαλλία, έχοντας θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση τις 3 έως 5 οικογένειες, που έχουν στείλει δικούς τους να πολεμήσουν με τον ISIS.

Μεγάλες προκλήσεις
Το εγχειρίδιο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, με τίτλο «Ισλαμιστική Ριζοσπαστικοποίηση και Τρομοκρατία στην Ευρώπη», προειδοποιεί πως τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν έχουν ακόμη βιώσει την ένταση του κινδύνου της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια οι χώρες αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, όπως η ενσωμάτωση των προσφύγων και η αναζήτηση ταυτότητας των μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο, το «Χαλιφάτο του τρόμου» έχει θέσει σε εφαρμογή την 4η φάση του σχεδίου του, που προσδιορίζεται από το 2012 έως σήμερα, με χτυπήματα στην «καρδιά» της Ευρώπης.

Στην επιλογή στόχων δίνεται έμφαση σε «μαλακούς στόχους», επειδή αποδεικνύονται περισσότερο αποτελεσματικοί και με μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, ενώ διευρύνεται και το αίσθημα του φόβου στην καθημερινότητα των πολιτών.

To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο apopsi.gr

Related posts