Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Ιούν 2024
Πολιτική

Παπαδήμος: Όποιος υπόσχεται έξοδο από την κρίση δεν προσφέρει στην εθνική υπόθεση!!!

Με αυστηρό μήνυμα προς τα δύο κόμματα εξουσίας  και με αιχμές ιδιαιτέρως  προς τον κ. Σαμαρά,  έδωσε το στίγμα της πολιτικής του παρουσίας ο πρωθυπουργός Λουκάς  Παπαδήμος. Κατά την  ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός της «κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας» όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, έστειλε επίσης μήνυμα προς τους εταίρους  ότι η θέση της Ελλάδας στην  Ευρώπη είναι εξασφαλισμένη, αλλά με άλλο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, υπονόησε ότι η παρουσία της στην ευρωζώνη, συνεπάγεται ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, άρα δεν είναι δεδομένη.

Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε με έμφαση πως «ουσιαστικά δεν βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της τρόικας, βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της ιστορίας». Προηγουμένως, με έμφαση τόνισε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να μεμψιμοιρούμε, ούτε την πολυτέλεια να σκιαμαχούμε με το παρελθόν , ποιος έφταιξε και ποιός όχι. Δεν θα μας το επιτρέψει η ιστορία».
Υπογράμμισε κατ΄ επανάληψη  ότι η έξοδος από την κρίση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη, ενώ  με τη φράση του ότι «όποιος υπόσχεται κάτι τέτοιο, δεν προσφέρει υπηρεσίες στην εθνική υπόθεση», ο κ. Παπαδήμος φωτογράφισε τον κ. Σαμαρά και τα όσα είχε πει από τη Βουλή.
Σε άλλο σημείο της ομιλία  ότου ο πρωθυπουργός,  τόνισε ότι μπορεί να επιτευχθεί η ανάκαμψη, «εφόσον επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας ,των πολιτικών δυνάμεων και ενότητας των πολιτών»
Υπογράμμισε πως ο εθνικός αγώνας υπερβαίνει τις πολιτικές δυνάμεις και πρέπει «να συμπληρωθεί από την ουσιαστική ενότητα για την προσπάθεια που από κοινού  πρέπει να καταβάλλουμε».
Ήταν ευδιάκριτο από τις αναφορές του κ. Παπαδήμου, ότι δεν είναι  ικανοποιημένος από τα επίπεδα στήριξης και συνεργασίας των κομμάτων που του ανέθεσαν να ηγηθεί της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά υπογράμμισε:  «Ο προϋπολογισμός δεν εμπεριέχει εύκολες λύσεις στις οποίες σήμερα συμφωνούμε και αύριο τις ξεχνούμε . Θέλει στήριξη από τις δυνάμεις που τον στηρίζουν».  «Οι διαφωνίες είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στην προοπτική αντιμετώπισης της κρίσης. Η κρίση δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Θα έχει διάρκεια, κόστος, αλλά υπηρετεί τον εθνικό στόχο σταθεροποίησης και στη συνέχει ανάκαμψης της οικονομίας. Απαιτεί προσπάθεια διάρκειας από τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τον στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, ο κ. Παπαδήμος τον χαρακτήρισε δύσκολο, αλλά όχι  ακατόρθωτο . Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα να διατεθούν για τους δοκιμαζόμενους πολίτες, αλλά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε όσα χρήματα διατεθούν για το δημόσιο, να στοχεύουν στο δικό τους όφελος .
Γι αυτό και ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάργηση πολλών εξαιρέσεων και απαλλαγών, τη ριζική αναδιαμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με το νομοσχέδιο που έρχεται  πολύ σύντομα προς ψήφιση, την κατάργηση περιττών φορέων, ενοποίηση άλλων , διαφάνεια σε όλα τα χρήματα της γενικής κυβέρνησης ως προς του που ξοδεύονται αλλά και των ΔΕΚΟ.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πολλές φορές ότι ο προϋπολογισμός είναι δύσκολος με φιλόδοξους στόχους και πρέπει να υλοποιηθεί σε ρευστό διεθνές περιβάλλον. Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος κάνοντας  λόγο   στην ανάκαμψη των εξαγωγών, στη μείωση της γραφειοκρατίας που θα φέρει επενδύσεις, στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων  διότι δεν έρχονται άλλες μειώσεις ούτε νέοι φόροι, όπως διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος κάλεσε όλους τους βουλευτές  να στηρίζουν την «εθνική προσπάθεια και να συμβάλλουν στο εθνικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Πηγή: eklogika.gr

Related posts