Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Μαΐ 2022
Απόψεις

Παιχνίδια με τη φωτιά στη Μέση Ανατολή

Άρθρο και σκίτσο από τον Γιάννη Κουτσοκώστα

 

Κάθε Αμερικανός Πρόεδρος, που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να εγγράψει στο βιογραφικό του και έναν πόλεμο. Από την Κορέα και το Βιετνάμ μέχρι τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, πίσω από κάθε σύγκρουση, υπάρχει η υπογραφή ενός Προέδρου. Ουδείς παραμέλησε μέχρι τώρα αυτή την …υποχρέωση. Ούτε καν ο μετριοπαθής Μπαράκ Ομπάμα, μόνο που και αυτός τη «δουλειά» την έκανε …αφ’ υψηλού. Επτά χώρες βομβάρδισε στην οκταετία του, κατάφερε ωστόσο να μειώσει δραστικά τον αριθμό νεκρών Αμερικανών στρατιωτών στις επιχειρήσεις.

Τώρα ήρθε η σειρά του Ντόναλντ Τράμπ να επιβεβαιώσει τον κανόνα. Δείχνοντας άγνοια των κινδύνων, που προκαλεί, έκανε άνω κάτω τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Με ένα διάγγελμα ολίγων λεπτών έσκισε μια πολυεθνική συμφωνία πολλών ετών για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το συνόδευσε με εμπρηστικές προειδοποιήσεις πως «το Ιράν είτε θα διαπραγματευτεί είτε κάτι θα συμβεί». Και συνέβησαν πολλά μέσα σε λίγες μέρες.

***Πριν από όλα άρχισαν οι πρώτες πυραυλικές αψιμαχίες Ισραηλινών και Ιρανικών στον αέρα της Συρίας και όλοι φοβούνται γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, όπου συγκρούονται πολλά συμφέροντα πολλών δυνάμεων και υπερδυνάμεων.

*** Οι Ευρωπαίοι είδαν ξαφνικά να χάνεται μια αναδυόμενη αγορά για τις επιχειρήσεις τους και μαζί να κινδυνεύουν να χαθούν εξαγωγές και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Τώρα προσπαθούν αγωνιωδώς να σώσουν ό,τι σώζεται από τη συμφωνία και αναζητούν τρόπους απογαλακτισμού της Ευρώπης από την Αμερικανική ομπρέλα.

*** Οι τιμές του αργού πετρελαίου πήραν την ανηφόρα, γεγονός, που θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία, κυρίως την Ευρωπαϊκή αλλά της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας, που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν.

Πρόεδρος – απειλή για τον κόσμο

Τι άλλο …κατάφερε ο Ντόναλντ Τράμπ; Να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά μέσα σε λίγο χρόνο. Πριν από όλα έπληξε την εικόνα των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, διέσπασε τη συνοχή του λεγόμενου δυτικού κόσμου, αναστάτωσε ισορροπίες δεκαετιών στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας. Το χειρότερο όλων είναι ότι ενίσχυσε, άμεσα ή έμμεσα, τις πιο ακραίες δυνάμεις στην φλεγόμενη Μέση Ανατολή. Ήδη το Ισραήλ κάνει επίδειξη δύναμης, τα απολυταρχικά καθεστώτα των χωρών του Κόλπου ακονίζουν μαχαίρια κατά του Ιράν ενώ στην ίδια την Τεχεράνη οι σκληροπυρηνικοί, που ορκίζονται «θάνατο στην Αμερική» σηκώνουν κεφάλι σε βάρος του θεοκρατικού μεν, αλλά μετριοπαθούς καθεστώτος Ροχανί.

Προκύπτει ένα ερώτημα: προς τι όλα αυτά; Τι είναι αυτό που επαναλαμβάνει την ιστορία στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, πάντα ως τραγωδία; Ασφαλώς δεν είχε ξυπνήσει στραβά ο Ντόναλντ Τράμπ όταν έσκιζε τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Απλά υλοποιούσε έναν ευρύτερο ανασχεδιασμό της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου άξονα χωρών όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία η Αίγυπτος. Ο στόχος σαφής: να ανακτήσει η υπερδύναμη το χαμένο έδαφος αλλά και να ανακόψει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν στην περιοχή, που γιγαντώθηκε με τον πόλεμο  στη Συρία. Πρόκειται για επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά, το οποίο μπορεί να «κάψει» και τους εμπνευστές του. Μια σπίθα αρκεί για να ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως και τότε κανείς δεν θα γλυτώσει. Ούτε φυσικά ο Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος  απλά ανέλαβε να διεκπεραιώσει μια αποστολή. Σαν  « κανονικός »  Πρόεδρος των  ΗΠΑ.

 

Related posts