Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Μαΐ 2021
Auto-Moto

Oxygene : Το concelt ελαστικό της Goodyear 

Η Goodyear παρουσίασε  στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2018 ,το Oxygene. ‘Ένα concept ελαστικό σχεδιασμένο να υποστηρίζει καλύτερη και πιο άνετη κίνηση στην πόλη. Το  Oxygene  φέρνει στην κυριολεξία το μέλλον της κίνησης ως μια ιδανική λύση για πιο καθαρή, βολική, ασφαλή και βιώσιμη κίνηση στην πόλη. Το μυστικό κρύβεται στη δομή που δημιουργείται από ζωντανά βρύα που αναπτύσσονται μέσα στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού. Αυτή η δομή και ο έξυπνος σχεδιασμός πέλματος του ελαστικού απορροφούν και ανακυκλώνουν την υγρασία και το νερό από την επιφάνεια του δρόμου, επιτρέποντας τη δημιουργία φωτοσύνθεσης και ως εκ τούτου την απελευθέρωση οξυγόνου στον αέρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από το 80% των ανθρώπων που ζουν σε αστικές περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση εκτίθενται σε επίπεδα ποιότητας του αέρα που υπερβαίνουν τα όρια της ΠΟΥ.

Εμπνευσμένο από τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στη μείωση των υλικών αποβλήτων, των εκπομπών και της απώλειας ενέργειας, η φιλοσοφία Oxygene της Goodyear έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται απρόσκοπτα στα μελλοντικά αστικά τοπία, με διάφορες λύσεις απόδοσης όπως :

  • Καθαρισμός του αέρα που αναπνέουμε :Το Oxygene απορροφά την υγρασία από το δρόμο μέσω του μοναδικού πέλματος και εισπνέει CO2 από τον αέρα για να τροφοδοτήσει το βρύα στο πλευρικό του τοίχωμα και να απελευθερώσει οξυγόνο μέσω φωτοσύνθεσης. Σε μια πόλη παρόμοια με το Παρίσι με περίπου 2,5 εκατομμύρια οχήματα, αυτό θα σήμαινε την παραγωγή περίπου 3,000 τόνων οξυγόνου με απορρόφηση πάνω από 4.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος.
  • Ανακύκλωση φθαρμένων ελαστικών: Το Oxygene διαθέτει μια υλική κατασκευή που είναι κατασκευασμένη σε 3D με σκόνη καουτσούκ από ανακυκλωμένα ελαστικά. Η ελαφριά δομή απορρόφησης κραδασμών παρέχει μια μακρόχρονη λύση χωρίς διάτρηση που αποσκοπεί στην παράταση της διάρκειας ζωής του ελαστικού και στην ελαχιστοποίηση των ζητημάτων εξυπηρέτησης, προσφέροντας την κινητικότητα χωρίς προβλήματα. Πρόσθετη ασφάλεια εξασφαλίζεται από την ανοιχτή δομή του ελαστικού, η οποία βελτιώνει την πρόσφυση σε υγρό οδόστρωμα βοηθώντας στην απορρόφηση νερού από το πέλμα.
  • Ανακυκλώνοντας την δική της ηλεκτρικής ενέργειας: Το Oxygene απορροφά την ενέργεια που παράγεται κατά τη φωτοσύνθεση για να τροφοδοτήσει τα δικά της ηλεκτρόνια, συμπεριλαμβανομένων και τους αισθητήρες του οχήματος, μια τεχνητή μονάδα επεξεργασίας πληροφοριών, και μια προσαρμόσιμη δέσμη φωτός στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού που αλλάζει χρώματα, προειδοποιώντας τους δύο χρήστες του οδικού δικτύου και των πεζών για επερχόμενους ελιγμούς, όπως οι αλλαγές των λωρίδων ή η πέδηση.
  • Επικοινωνία με την Ταχύτητα του Φωτός: Επικοινωνία με την Ταχύτητα του Φωτός: Το Oxygene χρησιμοποιεί ένα σύστημα επικοινωνιών ορατού φωτός ή το LiFi για κινητή συνδεσιμότητα υψηλής χωρητικότητας με την ταχύτητα του φωτός. Το LiFi επιτρέπει στο ελαστικό να συνδεθεί στο Internet of Things, επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ οχήματος-οχήματος (V2V) και οχήματος-υποδομής (V2I), το οποίο είναι κρίσιμο για τα συστήματα διαχείρισης έξυπνης κινητικότητας.

Related posts